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Dear Ms. Meskimen: 

This is in response to your request for a legal interpretation on which ratings an FAA-certificated 
repair station must hold in order to perform the altimeter-related tests and inspections required by 
§ 91.411 (a). Because your question involves practical considerations of how the FAA rates and 
regulates repair stations, we obtained advice from the Avionics Branch in the Aircraft 
Maintenance Division of the FAA 's Office of Flight Standards. We apologize for the delay in 
responding to your inquiry. 

In order to respond meaningfully to your question, we believe it useful to include the text of the 
regulation at issue. Section 91 :4 I 1 (b) states, in pertinent part: 

(b) The tests required by paragraph (a) of this section must be 
conducted by-

* * * * * 
(2) A certificated repair station properly equipped to perform 

those functions and holding-
(i) An instrument rating, Class 1; 

. (ii) A limited instrument rating appropriate to the make and 
model of appliance to be tested; 

(iii) A limited rating appropriate to the test to be performed; 
(iv) An airframe rating appropriate to the airplane, or 

helicopter, to be tested; or 

* * 



You stated you have heard different opinions from FAA inspectors as to which ratings are 
required under§ 91.41 l(b) for the referenced tests. Specifically, you said that some inspectors 
say that a repair station must hold either a Class 1, or the appropriate Limited Instrument rating, 
and a Class or a Limited Airframe rating (appropriate to the airplane or helicopter to be tested). 
Others, you said, maintain that only a Class I, or the appropriate Limited Instrument rating, is 
required, and that no associated Airframe (class or limited) rating is required. You stated that 
the purpose of your inquiry is to find out "where is the dividing line ... between the instrument 
rating and the Airframe rating." You elaborated that your understanding was that "an 
instrument rating was required for repairing an instrument," and that, "[f]or the installation, 
inspecting, and testing the instrument in an aircraft, an Airframe rating was required .... " 
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Under the current regulations, a repair station with an appropriate Instrument rating does not need 
an associated Airframe rating to install, inspect, or test the instrument worked on when it is 
installed in an aircraft. While those privileges are not clearly set forth in current 14 C.F.R. 
§ 145.59(e) describing the instrument ratings for FAA-certificated repair stations, they were 
privileges associated with those same ratings via appendix A before the repair station rules (14 
C.F.R. part 145) were amended in 2001. For example, among the job functions authorized by that 
appendix for a Class 1 instrument- rated repair station were: 

(ii) Maintain and alter instruments, including installation and replacement of parts; 

* * * * * 
The function of installation includes fabrication of instrument panels and other 

installation structural components. 
* * * * * 

(iii) Inspect, test and calibrate instruments: Perform these functions on 
instruments listed under paragraph (e)(l )(i) of this appendix, on and off the 
aircraft, when appropriate. 

When the FAA amended part 145 in 2001 (66 FR 41088, August 6, 2001), appendix A was 
withdrawn because of comments pointing out the difficulty of keeping current an appendix that 
lists job functions and associated equipment requirements. The 2001 rule also retained the 
previous rating system with no changes. (See 66 FR41088, 41097, August 6, 2001.) 
Accordingly, the FAA did not intend to, nor did, make any substantive changes to the job 
functions/privileges afforded repair stations by the previous appendix A. Indeed, the job 
functions set forth in appendix A had been in place since at least 1962, with only two 
amendments to the appendix over the years, the last one occurring in 1982, nearly 30 ye,ars ago. 
While the issues you raise may not be definitively clear from reading the current ratings · 
regulations in isolation, the agency cannot unilaterally, by guidance or otherwise, make 
substantive changes to repair station job functions/privileges that have been long-standing 
without notice and comment" rulemaking. 

The FAA's Aircraft Maintenance Division (AFS-300) in the Office of Flight Standards advises 
us that some of the agency's current guidance on these matters needs clarification. For example, 
Paragraph 2-1182 in FAA Order No. 8900.1 states that maintenance on wiring harnesses requires · 
an appropriate Airframe rating. This is correct only to the extent that an. appropriate Airframe . 
rating qualifies for that maintenance; however, as noted above, it is not the only rating that does. 
Flight Standards indicates that this will be clarified in a future revision to the Order. Another 



paragraph in Order No. 8900.1 is clearly not correct. A note in Paragraph 2-1192 states that a 
Radio-rated repair station is required to hold an Airframe rating to remove and install radios. 
According to Flight Standards, that note will be corrected in a future revision to the Order. 
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You raised a question pertaining to one of the tests in appendix E of part 43, the instrument­
testing appendix specified in§ 91.41 l(a), as referenced in§ 91.41 l(b), above. Specifically, you 
referred to paragraph ( c) of appendix E, which is for an "Automatic Pressure Altitude Reporting 
Equipment and A TC Transponder System Integration Test." 1 You asked: "If a Certificated 
Repair Station was performing only the Altimeter system and altitude reporting equipment test 
and inspection required by 91.411 is the Repair Station also required to hold a Radio Rating?" 
The answer is no. This is made clear by paragraph (a)(3) of§ 91.411, which specifically 
mandates the test, and by paragraph (b)(2), quoted above, which provides that if a repair station 
conducts the test, the repair station must hold an instrument rating (Class I [sic] or limited), or 
other "limited rating appropriate to the test to be performed." The regulation does not require a 
Radio rating.2 

You prefaced your next question by quoting the 14 C.F.R § 1.1 definition of maintenance, 
which provides: "Maintenance means inspection, overhaul, repair, preservation, and the 
replacement of parts, but excludes preventive maintenan·ce." You asked: " Is the Altimeter 
system and altitude reporting equipment test and inspection required by 91.411 a repair?" 
The answer is no. As you can see from the maintenance definition, repair is but a subset of 
maintenance, as is inspection, and they are different activities. Because. the FM's regulations 
no longer define repair, we refer to the dictionary for a common meaning. For example: repair: 
"l. To restore to sound condition after damage or injury: FIX .... 3. To renew or refresh." 
(Webster's II New Riverside University Dictionary, The Riverside Publishing Company, 1984.) 
A correction or fix to a defective instrument would be a repair-a test or inspection would not 
be. 

Finally, you asked whether a certificated repair station with a Radio rating issued under 
§ 145.59(d) is "authorized to approve an aircraft for return to service after the repair station 
completed either a major or minor alteration to the airframe by removing and/or installing any of 
the radio equipment listed under 145 .59( d) and without holding an Airframe rating applicable to 
the aircraft for which maintenance is being performed." The answer is yes, for the reasons 
explained above, where we cone) uded that an instrument-rated repair station does not need an 
Airframe rating to install, inspect, and test an instrument on the aircraft. Fonner appendix A, in 
paragraph ( d)( 4) listed several job functions/privileges for "all classes of radio ratings"-these 
included: "Install and repair aircraft antennas. . . . Install complete radio systems in aircraft .... 
(That phase of radio installation requiring alterations to the aircraft structure m·ust be performed, 
supervised, and inspected by qualified personnel)." As noted above, these job functions/ 
privileges remain in effect until the agency changes them by notice and comment rulemaking. 

1 Note that appendix E to part 43 is for "Altimeter System Test and Inspection," and appendix F to part 43 is 
for "ATC Transponder Tests and Inspections." As your question implies, a transponder is considered a radio 
transmitting and receiving device. · 
2 If, however, the integration test of paragraph (c) of appendix E was done by a repair station following any 
installation or maintenance on an A TC transponder where data correspondence error could be introduced, as 
required by § 9 I .4 l 3(b ), a repair station would have to hold a radio rating (Class III [sic] or limited), or other 
" limited rating appropriate to the test to be performed." 
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This response was prepared by Edmund Averman, an Attorney in the Regulations Division in the 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance Division (AFS-300) 
in the Office of Flight Standards. If you have additional questions regarding this matter, please 
contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

R,f::--±;,o1/-
Assistant Chief Counsel for Regulations 
Office of the Chief Counsel 


