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Re: Request for Legal Intemretation of 14 C.F.R. § 145.157(a) Concerning 
the Certification Requirements for Persons Authorized to Approve an 
Article for Return to Service in Repair Stations Located Inside the United 
States 

Dear Mr. Rogers: 

This is in response to your request for a legal interpretation on the certification requirements 
for persons ~uthorized under 14 C.F.R. § 145.157(a) to approve an article for return to service 
following maintenance, preventive maintenance, or alteration by an FAA-certificated repair 
station. You sent your request to Howard Martin, the FAA's Regional Counsel in Alaska, and 

· it was received in his office on July 18, 2011 . Because your question involves a fundamental 
interpretation of a regulation with national implications, Mr. Martin sent your request to the 
Regulations Division in the FAA' s Office of the Chief Counsel in Washington, D. C. 

Section 145. l 57(a), the regulation at issue, states: 

A certificated repair station located inside the United States must 
ensure each person authorized to approve an article for return to service 
under the repair station certificate and operations specifications is certificated 
under part 65. 

The issue is whether the phrase "is certificated under part 65" means appropriately 
certificated, i.e., with either a mechanic certificate (airframe and/or powerplant) or repairman 
certificate, as applicable, for the type of maintenance being performed. 

By way of background, you stated that your local Flight Standards District Office (FSDO) 
advised you that a person employed by a repair 'station may approve for return to service only 
items for which the person is certificated under 14 C.F.R. part 65, "as you would if working on 
your own as an A&P." You expressed your belief that, when a repair station employee 
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approves an article for return to service following maintenance on it, that person does so using 
the repair station certificate and not the person's A&P certificate. You asked specifically: 
"Does an A&P certificated mechanic returning to service an item under the repair station as 
per FAR 145.157 need a repairman certificate (in addition to an A&P certificate) for any of the 
following items1 for which the repair station is qualified to perfonn in its OPS specs?" 

You are correct that, when a repair station performs maintenance on an item and approves it 
for return to service, both the maintenance and related approval are done by the repair station. 
The repair station does these under the privileges granted it by 14 C.F.R. parts 43 and 145. 
Section 43.3 grants the holder of a repair station certificate the authority to perform 
maintenance, preventive maintenance, and alterations2 as provided in 14 C.F.R. part l 45. 
Section 145 .20 l grants a repair station the authority to both perform maintenance and to 
approve for return to service any article for which it is rated after it has performed the 
maintenance in accordance with part 43. When a repair station approves an article for return 
to service, the person signing the approval does not use his or her mechanic or repairman 
certificate number; rather the approval document references the repair station certificate 
number. Though the person signing the approval does not do so under his or her own 
appropriate certificate, under section 145.151 (b) the repair station must ensure the person is 
qualified to do the approval. 

Your question, and similar ones, arise because when the FAA amended the repair station rules 
in 2001 (66 FR 41088, August 6, 200 l ), the modifier "appropriately" was inadvertently and 
inexplicably omitted as a qualifier of persons required to be "certificated under part 65." 
Thus, in addition to the unmodified phrase at issue in§ 145.157(a) (discussed above), one of 
the current qualification requirements for supervisory personnel in domestic repair stations is 
that the supervisor "be certificated under part 65." (§ 145.153(b)(l).) This, on its face, 
makes little sense in view of the other unrelated types of certification of airmen available under 
part 65. For example, in addition to mechanics and repairmen, part 65 covers certification of 
air traffic control tower operators, aircraft dispatchers, and parachute riggers. The 
qualification requirements for those persons would seem to have little, if anything, to do with 
performing maintenance. 

It was not the FAA' s intention to omit the term "appropriately" as a qualifier in the 200 l 
amendments. Before the rule was amended,§ 145.39, governing Personnel requirements for 
domestic repair stations, provided in paragraph ( d) that: "Each person who is directly in 
charge of the maintenance functions of a repair station must be appropriately certificated as a 
mechanic or repairman under part 65 ... and must have had at least 18 months of practical 
experience . . .. " The additional requirement for 18 months of pertinent experience was not 
carried over into the new rule. The FAA determined that this was not necessary because those 
qualifications were incumbent in a mechanic's certification under part 65. The agency 
addressed this in the preamble discussion by stating: 

The final rule requires that personnel authorized to return an article to service 
be part 65 certificated unless employed by a repair station located outside the 

1 
You listed: Radio class I; Radio class 2; Radio DME; Radio/Transponders; Pito static, Encoder test and lnsp; 

Instruments; Instruments/Compass and remote indicating compass; and Major repairs and alterations. 
2 

For brevity throughout this document, we will refer to "maintenance, preventive maintenance, and 
alterations" generically as "maintenance," unless the context requires otherwise. 



United States. The final rule requires personnel employed by a repair station 
outside the United States to have 18 months of practical experience and be 
thoroughly familiar with the applicable regulations and proficient in the use 
of the various inspection methods, techniques, practices, aids, equipment, and 
tools appropriate for the work performed and approved for return to service. 
Such experience requirements are not necessary for personnel authorized to 
approve an article for return to service who are employed by a repair station 
located in the United States, because those personnel hold part 65 certification. 
(66 FR 41102, August 6, 2001) 
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While the FAA's intent in 2001 may have been to require persons authorized to approve an 
article for return to service to be appropriately certificated under part 65, the plain language of 
the regulation does not require it. So, hypothetically, for example, if the only part 65 
certificate held by a repair station employee who approved an article for return to service is a 
parachute rigger certificate, the FAA could probably not sustain a violation of§ l 45. l 57(a) 
against the repair station. However, if the FAA had reason to suspect that the employee was 
not properly qualified to approve the article for return to service, the agency could conduct a 
reexamination of the repair station under the authority of 49 U.S.C § 44709 to assess its 
compliance with § 145 .151 (b ), which requires that each repair station must provide qualified 
personnel to, among other things, approve an article for return to service. To avoid a violation 
of§ 145 .151 (b) under this example, the repair station would have to demonstrate that the 
employee met the knowledge and experience requirements of a person appropriately 
certificated under part 65 for the maintenance at issue. 

The FAA is planning further amendments to the repair station rules, and expects to propose 
corrections to address the above-discussed oversight. 

This response was prepared by Edmund A verman, an Attorney in the Regulations Division 
in the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft Maintenance Division 
(AFS-300) in the Office of Flight Standards. If you have additional questions regarding this 
matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073 . 

Sincerely, 

~ -- },j,,.r--
Rebecca MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations 
Office of the Chief Counsel 


