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Dear Mr. Bacon, 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your request for a legal interpretation regarding Operations in 
Class C airspace as referenced in 14 CFR § 91.130(c)(2)(i). You ask for the definition of a 
satellite airport and whether a pilot departing from a satellite airport that establishes 
communication with the satellite airport's operating control tower would satisfy two-way 
radio communication requirements in Class C airspace. As explained below, the situation 
you describe would satisfy 14 CFR § 91.130(c)(2)(i). 

14 CFR § 91.13 0( a) states that, for the purpose of this section, the primary airport is the 
airport for which the Class C airspace area is designated and a satellite airport is any other 
airport within the Class C airspace. 1 Each person operating an aircraft in Class C airspace 
must meet two-way radio communication requirements. For departing flights from the 
primary airport or a satellite airport with an operating control tower, each person must 
"establish and maintain two-way radio communications with the control tower, and 
thereafter as instructed by ATC while operating in the Class C airspace." See 14. CFR § 
9 1. 130(c)(2)(i). 

You pose a scenario where a pilot departs from a satellite airport and establishes 
communication with the control tower. The satellite airport's operating control tower 
cleared the pilot to depart and then instructed the pilot to remain on frequency. You 
question whether establishing and maintaining communication with the satellite control 
tower satisfies the requirements of§ 91 .130( c)(2)(i), or if the regulation requires the pilot to 
then subsequently establish two-way radio communication with a separate ATC facility. 
Specifically, you ask whether in this scenario, the pilot must "attempt to contact Class C 
departure on a second radio and/or s low down or otherwise linger in the satellite control 
tower's airspace until the pilot receives permission to switch frequency and contact Class C 
departure." 

A pilot that departs from a satellite airport within Class C airspace and establishes and 
maintains two-way radio communications with the control tower is compliant with § 
91. 130( c )(2)(i). The Air Traffic Controller's Handbook dictates that any aircraft that 
penetrates Class C airspace after departing controlled airports within Class C airspace shall 
be provided the same services as those aircraft departing the primary airports. The 
procedures for handling adjacent airport operations are covered in a Letter of Agreement 

1 A satellite airport within the Class C airspace may or may not have an operating control tower. 



(LOA) or facility directive between the two facilities See FAA Order JO 7110.65T, para. 7-
8-7(a). Controllers are directed to ensure that necessary coordination has been accomplished 
before allowing an aircraft under its control to enter another controller's area of jurisdiction, 
unless otherwise specified by a LOA or facility directive. See FAA Order JO 711.65T, para. 
2-l-14(a)-(b ). Additionally, in a situation where the controller does not want the pilot to 
change frequency but the pilot is expecting or may want a frequency change, the controller 
is directed to instruct the pilot to "remain this frequency." See FAA Order JO 711.65T, 
para. 2-l-17(g). 

Without further details concerning the scenario you describe, the FAA assumes the facilities 
in question have properly coordinated procedures for handling adjacent airport operations. 
Thus, a pilot that establishes communication with the satellite airport's operating control 
tower and is then instructed to remain on frequency is not in violation of§ 91.130(c)(2)(i) by 
remaining in communication with that tower. The pilot need not establish subsequent 
communication with a separate ATC to satisfy the requirements of§ 91.130(c)(2)(i) unless 
instructed to do so by the satellite airport' s operating control tower. 

The FAA distinguishes your scenario with the requirements for arrival or through flights in 
Class C airspace. Aircraft entering Class C airspace must establish two-way radio 
communications with the A TC facility providing air traffic services prior to entering that 
airspace and thereafter maintain those communications within that airspace. This regulation 
requires the operator to contact the specific A TC facility responsible for managing the Class 
C airspace in question. See 14 CFR § 91.130(c)(l); see also Legal Interpretation to Mike 
Granby from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (2006) (stating 
that a pilot would be in violation of §91.130(c)(l) if the pilot enters Class C airspace while 
in two-way communication with an Air Route Traffic Control Center (ARTCC) and failed to 
establish communication with the Terminal Radar Approach Control (TRACON), the ATC 
facility responsible for the Class C airspace, prior to entering). 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. This 
response was prepared by Nancy Sanchez, an attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the General Aviation and 
Commercial Division of Flight Standards Service and Terminal Safety and Operations 
Support Office - Terminal Airspace Group, Air Traffic Organization. Please contact us at 
(202) 267-3073 if we can be of further assistance. 

s~~~ 
~ vRebecca B. MacPherson 

Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 




