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Dear Mr. Butler, 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to your request for a legal interpretation regarding the minimum weather 
conditions for initiating an instrument approach under 14 CFR § 135.225. You asked 
whether a Part 135 pilot may legally commence an instrument approach if the reported 
visibility is at, or greater than, the minimum visibility published for the approach, even if the 
reported ceiling is below the published decision height. 

The FAA finds that the reported ceiling is not a weather condition to be considered as a 
landing or approach minimum unless it is expressly referenced in the approach procedure or 
other operating limitation. Based on our research, the FAA concludes that a previous leg~ 
interpretation did not accurately interpret the meaning and intent of 14 CFR § 135.225. See 
Legal Interpretation to Glenn Rizner from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel for · 
Regulations and Enforcement (March 21, 1991 ). The current legal interpretation takes 
precedence over any prior interpretations reaching a different conclusion, specifically the 
1991 Legal Interpretation to Glenn Rizner. 

Your inquiry is directed at 14 CFR § l 35.225(a), which prohibits a pilot conducting a Part 
135 operatien from initiating an instrument approach unless (1) the airport has an 
appropriate weather reporting facility, and "(2) [t]helatest weather report issued by that 
weather reporting facility indicates that weather conditions are at or above the authorized 
minimums for that airport." Thus, the issue becomes whether "weather conditions" as used 
in§ 135.225(a)(2) includes the reported ceiling. 

Prior to the implementation of Terminal Instrument Procedures (TERPs) in 1967, instrument 
approach procedures included ceiling values as part of the landing minimums. TERPs 
established minimum descent altitude (MDA) and decision height, in place of landing 
ceiling minimums, while retaining the visibility as the applicable landing minimum. 32 Fed. 
Reg. 13909 (Oct. 6, 1967). The adoption ofTERPs as an amendment to Part 97 (adding 
subpart C) began the conversion of ceiling values to MDA and decision height for all 
existing standard instrument approach procedures listed in Part 97, subpart B. Id. at 13909-
10 . . The 1967 rulemaking also amended Parts 121 and 135, substituting "weather 
conditions" for "ceiling and ground visibility" in the provisions dealing with instrument 
operations, to allow for either or both values to be considered depending on the 
circumstances of the operation. Id. at 13910; see also Legal Interpretation to James B. Hart 
from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (April 21, 2009). 
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Furthennore, the current version of Part 97 does not consider the ceiling as a factor for 
initiating an approach, as it defines ceiling as "the minimwn ceiling, expressed in feet above 
the airport elevation, required for takeoff or required for designating an airport as an 
alternate airport. See I~ CFR § 97.3. Using the term "weather conditions" in 
§ 135.225(a)(2) leaves open the potential applicability of ceiling values to allow for 
conversion of Part 97 for each approach procedure and for other operations requirements, 
such as operations specifications, that might incorporate ceiling values. 

Each standard instrument approach procedure (SIAP) is authorized through Part 97, specific 
to the airport and runway. Part 97 authorizes the instrument approach, graphically depicted 
in the approach plate, and determines the authorized minimwns. Your letter represents that 
the approach reflects a decision altitude, decision height, and visibility for an instrument 
landing system (ILS) approach at an airport you do not identify. You also indicate that the 
ceiling is not a criterion on the approach plate: We must asswne that your reading of the 
approach plate is accurate, since your letter does not identify the airport, runway, and 
aircraft approach speed category. Based on the representations contained in your letter, the 
FAA concludes that a pilot may legally commence the instrument approach you describe 
regardless of the reported ceiling, if no operational requirement apart from the SIAP 
imposes a ceiling value limitation. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. This · 
response was coordinated with the Air Transportation and the Flight Technologies and 
Procedures Divisions of Flight Standards Service. Should you have any further questions, 
please contact Nancy Sanchez, an attorney in the Regulations Division of the Office of the 
Chief Counsel, at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

/4r--9-)j/~ 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


