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Subject: Pilot-in-command proficiency check requirements for pilots conducting 
repositioning flights in conjunction with agricultural aircraft operations 

This memorandum responds to your request for a legal interpretation regarding the 
applicability of the pilot-in-command proficiency check required by§ 61.58(a) to pilots 
conducting rep0sitioning flights in conjunction with part 137 agricultural aircraft 
operations. 

Section ·61.58(a) requires a pilot to receive an annual proficiency check to serve as pilot 
in command of an aircraft type certificated for more than one required pilot flight 
crewmember. This requirement does not apply to persons conducting agricultural aircraft 
operations under part 137. 14 C.F.R. § 61.58(b). As defined in the regulations, an 
agricultural aircraft operation is "the operation of an aircraft for the purpose of (I) 
dispensing any -economic poison, (2) dispensing any other substance intended for plant 
nourishment, soil treatment, propagation of plant life, or pest control, or (3) engaging in 
dispensing activities directly affecting agriculture, horticulture, or forest preservation, but 
not including the dispensing oflive insects." 14 C.F.R. § 137.3. 

We concur with your position that a repositioning flight conducted by a part 137 
certificate holder does not fall under the exception in § 61 .5 8(b ). The glossary to the 
Aeronautical Infonnation Manual states that a ferry flight includes a flight for delivering 
an aircraft from one location to another. We have consistently stated that such 
"repositioning" flights are operations conducted under part 91. Accordingly, a pilot who 
is repositioning an airplane for the purpose of conducting agricultural aircraft operations 
must satisfy the pilot-in-command proficiency check requirements of§ 6 1.58(a) if the 
aircraft involved is type certificated for more than one required pilot flight crewmember. 



Any questions additional questions concerning this memorandum should be directed to 
the Office of the Chief Counsel, Regulations Division. 
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