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Dear Mr. Converse: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your August 17, 2010 request for legal interpretation of the 
provisions of 14 C.F.R. §§ 135.267(b) and 119. l(e)(3). In your request you posed two 
questions. First, you asked whether it would be pennissible for a pilot to conduct a Part;: 91 
ferry flight after the end of a day which would put a pilot over 10 hours of flight time for 
that day. Second, you asked how§ 119.l(e)(3) applies to this scenario. 

The answer to your first question is yes, a pilot who has exhausted the flight time limitations 
of§ 135.267(b) may conduct a Part 91 ferry flight, although time spent conducting such 
flights may impact the pilot's upcoming flight assignments. The answer to your second 
question is that § 119.1 ( e )(3) establishes that certain ferry flights may be conducted under 
Part 91. Both answers are discussed in detail below. · 

The FM. interprets ferry flying to be "other commercial flying" which may be conducted 
under Part 91 operating rules. See§ 119.1(e)(3) (excepting ferry flights from the Part 119 
certification requirements); § 125 .1 (b )( 4); Legal Interpretation to Richard L. Martindell, 
from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (Mar. 11, 2009) 
("[O]ther commercial flying means any nonmilitary flying as a required crewmember, other 
than in air transportation, for which the crewmember is paid for his or her services."). 
According to long-standing interpretation, if this flying occurs prior to Part 135 operations it 
would count toward a pilot's daily flight time limits, and conversely, if the flying occurs 
after Part 135 operations it would .not. See Legal Interpretation to James W. Johnson, from 
Donald_P. Byrne, Assistant Chief Counsel for Regulations (May 9, 2003); Legal 
Interpretation to Jeff J. Jacober, from Donald P~ Byrne, Assistant Chief Counsel, 

• Regulations and Enforcement Division (June 24, 1991 ) . Accordingly, a Part 91 ferry flight 
may be conducted by a pilot who had exhausted his 8 or IO hours of flight time pennitted by 
§ 135.267(b). 

However, even though the Part 91 flight time may not countagainst the§ 135.267(b) flight 
· time limits, that time does not exist in a vacuum. First, this flight time would count toward 

the pilot's quarterly and yearly flight time limitations found in§ 135.267(a)(l)-(3). See 
Legal Interpretation to Richard L. Martindell (stating other commercial flying counts 



2 

towards total flight time limits under § 13 5 .267). Second, a pilot conducting ferry flights 
assigned by a certificate holder would be performing duty for the certificate holder. See 
Legal Interpretation to Thomas T. Gasta, from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel 
Regulations and Enforcement Division (Mar. 27, 1992) (stating that a ferry flight performed 
at the direction of a certificate holder is a duty assignment). Therefore, that time could not 
be considered rest when determining whether the pilot would have had 10 consecutive hours 
of rest during the 24-hour period that precedes the planned completion time of an upcoming 
assignment.,as required by§ 135.267(d). See Legal Interpretation to Daniel Berry, from 
Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (May 22, 2009) ("A rest 
period must be (1) continuous, (2) determined prospectively (i.e., known in advance), and 
(3) free from all restraint by the certificate holder, including freedom from work or freedom 
from present responsibility for work should the occasion arise."). 

Your second question is how§ 119.l(e)(3) applies to this scenario. Section l 19.l(e)(3) 
establishes that, except for non-common carriage operations in airplanes with a passenger­
seat configuration of 20 seats or more, or a payload capacity of 6,000 pounds or more, Part . 
119 does not apply to ferry or training flights and may therefore be conducted under the Part 
91 operating rules. For larger aircraft,§ 125.l(b)(4) provides a similar exception permitting 
such flights to be conducted under Part 91. As discussed above, whether a flight is a Part 
135 flight or is a Part 91 ferry flight might impact how flight time is calculated under 
§ 135.267. 

This response was prepared by Dean E. Griffith, Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Air Transportation Division of 
Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 if we can be of additional 
assistance. 

Sincerely, , 

~f-¥r 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


