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Dear Mr. Converse: 

· 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This is in response to your email message of November 10, 2010 requesting an 
interpretation of "transportation not local in character" as it appears in 14 CFR section 
135.263(c) based on the facts of the following scenario you provided in your inquiry and 
further clarified in subsequent phone conversations with our office. 

Red Wing Aeroplane Company is a 14 CFR part 135 operator based in Bay City, Wisconsin. 
Typically, Red Wing Aeroplane's crewmembers must travel to Minneapolis-St. Paul 
Intemationa). Airport (MSP) to take a commercial flight to a location where they will then 
serve as a flightcrew member on a part 135 flight for Red Wing Aeroplane. The commute 
from.Red Wing's base of operations in Bay City to MSP may range from fifty minutes to an 
hour and fifteen minutes. To reduce the burden of the commute and save its crewmembers 
the daily parking fees at MSP, Red Wing Aeroplane offers its crewmembers free 
transportation from the company's offices in Bay City to MSP. The crewmembers may opt 
to commute on their own from their residence in Bay City, Wisconsin, or may opt to be 
driven to MSP by Red Wing Aeroplane. You question whether the hour commute to MSP 
constitutes transportatio_n that is local in nature such that it may be considered part of the 
crewmember' s rest period. 

Based on the facts as outlined above and the following analysis, the FAA has determined 
that the transportation provided by Red Wing Aeroplane could be considered transportation 
that is local in nature, and thus, part of the crewmember's rest period as long as there is no 
present requirement for duty at the company facility that would effectively end the 
crewmember's commute for purposes of applying the local in nature definition as described 
below. Consequently, any alteration of the facts presented may give rise to a finding that a 
crewmember has assumed company related duties and change the result of this 
interpretation. For example, providing or making available flight related manifests, flight 
planning information or other materials needed·by crewmembers to perform their duties for 
Red Wing, and which are to be read or reviewed during the transportation to MSP, would 
constitute a present requirement for duty. Further, while the treatment of this transportation 
as local in character could be reasonable for crewmembers living in the general area of Bay 
City, Wisconsin, it would not be reasonable for crewmembers who are already living in the 
MSP area because it could double their commuting time. 



First, we note that the pertinent regulation, 14 C.F.R. § 135.263(c), refers to what is 
commonly called "deadhead transportation," where crewmernbers fly as passengers on the 
air carrier's airplane to a destination where they are to begin service as flightcrew members, 
or:the reverse. While such crewmembers are being deadheaded, they could not at the same 
time be considered relieved from all duty with the air carrier for the purpose of satisfying 
§135.263(c). The·FAA has consistently interpreted that this provision would apply 
regardless of whether the crewrnernbers accomplished the deadhead portion of the trip on a 
company airplane; an airplane of another carrier, or by ground transportation. See Legal 
Interpretation to James W. Johnson from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel for 
Regulations and Enforcement (July 14, 1992). Section l 35.263(c) did not intend to, and 
does not, apply the deadhead transportation rule to transportation from one's home to one's 
place of business or employment. Id. 

Specifically, 14 C.F.R. §135.263(c) states: 
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Time spent in transportation, not local in character, that a certificate holder requires 
of a flight crewmember and provides to transport the crewmember to an airport at 
which he is to serve on a flight as a crewmember, or from an airport at which he was 
relieved from duty to return to his home station, is not considered part of a rest 
period. 

Three qualifications must be met before section 135.263(c) applies: (1) the transportation 
cannot be local in character, (2) the air carrier must require the transportation of a flight 
crewmember, and (3) the air carrier must provide the transportation. See id. (determining 
that transportation between Los Angeles International and John Wayne Airport and between 
Baltimore-Washington International Airport and Washington Dulles International Airport, 
with a one hour average commute time between the airports, was local in nature). 

Under the facts of your scenario, the first criterion of§ 13 5 .263( c) is not met. In regard to 
the first criterion, the FAA has interpreted "local transportation" as transportation that is 
reasonably brief, and that includes travel by crewmembers from their residences, a hotel, or 
a motel to an airport. Id.; see also Legal Interpretation to James W. Johnson from Donald P. 
Byrne, Assistant Chief Counsel for Regulations and Enforcement (March 27, 1992). Local 
transportation may also include travel between co-domicile airports, sometimes with transit 
times exceeding one and a half hours (between Los Angeles International Airport and John 
Wayne Airport). See Johnson Interpretation (July 14, 1992). In a previous interpretation, the 
FAA found that t~ansportation by a crewmember from BWI to Dulles, that is required and 
provided by the carrier, is still considered part of the crewmember's rest period because it is 
local in nature. See id. The interpretation identified BWI and Dulles as co-domicile airports 
with travel time between them sometimes exceeding one hour. Co-domicile airports are 
generally within a relatively close geographic location to one another, and it is reasonable to 
assume that crewmembers dispatched from one co-domicile airport might terminate at the 
other. Id. 

Although MSP and the airport in Bay City, Wisconsin have not been designated as co­
domicile airports, the commuting time from the base of Red Wing's operation to MSP is on 



average one hour, and may be considered reasonably brief. The FAA has determined that 
the one-hour commute from Red Wing Aeroplane's base of operation in Bay City, 
Wisconsin, to MSP may be considered transportation that is local in nature. This 
interpretation does not address those crewmembers of Red Wing Aeroplane's who may not 
be based in Bay City, Wisconsin and may be required by the company to travel from that 
location to another for duty. 
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You also ask if the crewmember's duty time starts when he or she leaves the Red Wing 
parking lot, or when his or her commercial flight departs MSP. Once the crewmember 
arrives at MSP, he or she is required to take a commercial flight that is provided by the 
carrier, 1 not local in character, to an airport where he or she will be operating on a flight as a 
crewmember. Therefore, the flight from MSP meets all the requirements of l 35.263(c), and 
is not considered part of the flightcrew member's rest period. 

Finally, we would like to stress that the FAA mandates rest periods to ensure that 
crewmembers have the opportunity to get sufficient uninterrupted sleep. See Legal 
Interpretation to James W. Johnson from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel 
Regulations Division (November 7, 2003). For transportation to be considered local in 
nature, as in this case, the transportation must be reasonably brief to ensure that the 
crewmembers get sufficient sleep before they commence with their flightcrew member 
duties. We note that any change in the facts of this scenario, such as an increase in the time 
of transport, may change our conclusion that this transportation is local in nature. 

I hope this information has been helpful. This interpretation has been coordinated with the 
Air Transportation Division of the Flight Standards Service (AFS-200). If you have further 
questions concerning this interpretation, please contact Sabrina Jawed on my staff at 202-
267-3073. 

Sincerely, 

~t§k>4 171~-
Rebecca MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

1 Section l 35.263(c) applies regardless of whether "the crewmembers accomplished the deadhead portion of 
the trip on a company airplane, an airplane of another carrier, or by ground transportation." Johnson 
Interpretation (July 14, 1992). 


