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· This is in response to your August 1, 2011 memorandum requesting an interpretation as 
to whether part 121 air carriers can use data communication. such as text messaging. 
instead of voice communication. Your memorandum poses five questions, which are 
answered below. 1 

I. Whether 14 C.F.R. § 12l.99(a) allows a certificate holder conducting 
domestic or flag operations to substitute text messaging technology in lieu of 
voice communications capability. 

Your first question asks whether 14 C.F.R. § 12 l.99(a) allows a certificate holder 
conducting domestic or flag operations to use text messaging technology, such as Aircraft 
Communications Addressing and Reporting System (A CARS), instead of voice · 
communications capability over a route or a portion of a route during normal operating 
conditions. We conclude that section 121.99(a) permits a certificate holder conducting 
non-ETOPS domestic or flag operations to substitute text messaging technology, such as 
A CARS, in lieu of voice communications capability over a route or a portion of a route 
during normal operating conditions . 

Section 121.99(a) requires that "[e]ach certificate holder conducting domestic or flag 
operations must show that a two-way communication system, or other means of 
communication approved by the FAA certificate ho_lding district office is available over 

; For the sake of conciseness and clarity, some of the sections in this memorandum addre_ss multiple 
questions. 
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the entire route." This communication system must "provide reliable and rapid 
communication under normal operating conditions." Id. 

Before August 6, 2007, section 121.99(a) required certificate holders to have a two-way 
radio communication system. In 2002, the FAA published a notice of proposed 
rulemaking (NPRM) proposing to change the term "two-way radio communication 
system" to "two-way communication system." 67 Fed. Reg. 77326, 77333-34 (Dec. 17, 
2002). The NPRM stated that "[t]hese changes would make the regulation more flexible 
for modern means of communication and would allow for future changes in technology." 
Id. at 77334. However, the NPRM also proposed to retain "voice communication for 
non-normal and emergency conditions" in order to address pilot workload and flight 
safety concerns. Id. 

In 2007, the.FAA issued a final rule (which became.effective on August 6, 2007) 
changing the phrase "two-way radio communication system" in§ 121.99(a) to "two-way 
communication system." 72 Fed. Reg. 31662, 31668 (June 7, 2007). The preamble to 
the final rule explained that this change "would permit the use of data link as opposed to 
just voice communication." Id. 

Your memorandum asks if§ 121.99(a) currently requires voice communication capability 
at all times and if the 2007 change to§ 121.99(a) simply permitted text messaging 
technology to be used in addition to voice communication and not in lieu of voice 
communication. You highlight the final rule's statement that the change to ·§ l 2 l .99(a) 
would permit data links to be used "as opposedjust voice communication" (emphasis 
added). 

In the context of the entire administrative record, this language in the preamble means 
that the final rule eliminated the previously-existing requirement in § 12 l .99(a) that a 
certificate holder must use a radio communication system. Instead, the 2007 final rule 
provides the certificate holder with the option to use a data link communication system, a 
voice communication system, or some combination of data links and a voice 
communication system. 

The administrative record supports this proposition in a number of ways. First, the 2007 
final rule changed the regulatory text of§ 121.99(a) by removing the word "radio" from 
the communication system requirements imposed by that section. This change makes 
sense only if the FAA intended to remove the requirement in § 121. 99( a) that a certificate 
holder have a radio communication system. If the ·FAA intended to maintain the radio 
communication requirement, there would have been no need to remove the word "radio" 
from the regulatory text of§ 121.99(a). 

Second, the NPRM for the 2007 rule also clarifies the intent behind the removal of the 
word "radio" from§ ·12I.99(a). The NPRM explained that the removal ofthis word 
would make the regulation "more flexible." 67 Fed. Reg. at 77334. If the removal of the 
word "radio" from§ 121.99(a) is construed to mean that other communication systems 
could be used instead of a radio, then the NPRM's increased-flexibility explanation 
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makes sense because the pertinent change to the regulations would provide certificate 
holders.with additional options for complying with§ 121.99(a). However, if the 2007 
iulemaking is construed to continue the previously-existing requirements and simply 
allow certificate holders to employ other comrriunication systems in addition to the radio 
communication system, then it is unclear how this rulemaking would increase flexibility. 

The NPRM for the 2007 rule also proposed to "retain" voice communication 
requirements for non-normal and emergency operations. Id. The NPRM's use of the 
word "retain" with regard to the radio requirement for non-normal and emergency 
operations implies that this requirement was being removed for normal operations. 
Otherwise, there would have been no need to "retain" the radio requirement for certain 
types of operations, as that requirement would not have been eliminated for any 
ope~ations. 

Your memorandum also points to text in the preamble to the final rule stating that "[t]he 
FAA believes that voice· communication is necessary in other than non-normal or 
emergency conditions." 72 Fed. Reg. at 31669. However, this language is found in a 
part of the preamble-that discusses sections other than§ 121.99(a). As discussed more 
fully below, this part of the preamble explains why the FAA determined that certain 
specific types of operations still needed to have a radio/voice communication system. In 
light of this determination, the preamble states that the final rule did not eliminate the 
radio/voice communication requirement for sections 91.51 l,-121.349(b)(2), and 
121.3 51 ( a)(3 ), which govern those specific types of operations. Thus, read in context~ the 
preamble text in question was not referring to the change that the final rule made to 
§ l 2 l.99(a). · · 

Because the regulatory record shows that the intent of the 2007 rule was to change 
§ 121.99(a) to permit communication systems other than "radio," we conclude that 
§ l 2 l .99(a) currently allows a certificate holder conducting non-ETOPS domestic or flag 
_operations to substitute text messaging technology in lieu of voice communications 
capability over a route or a pqrtion of a route during normal operating conditions. 
However, it should be noted that dispatch centers and air traffic facilities use varying 
communication systems, including voice, and, to the extent it is required to do so, an 
aircraft must be able to communicate with_the pertinent facilities. 

II. Whether 14 C.F.R. §§ 91.511, 121.349(b)(2), and 121.351(a)(3) still require 
voice communication for all instrument flight rules (IFR) over the top 
operations as well as extended overwater operations other than ETOPS, and 
whether the requirements of these sections are superceded by§ 121.99(a). 

Your second question asks whether 14 C.F.R. §§ 91.511, 121.349(b)(2), and 
121.351 (a)(3) still require voice communication systems for all IFR over the top 
operations as well as extendeq overwater operations other than ETOPS. Your third 
question asks whether these sections are superseded by the permission that§ 121.99(a) 
gives for certificate holders to use text messaging systems instead of voice 
communication. 
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Section 91.511 (a)(l) requires radio communication equipment for flights that either: (1) 
take place over water for more than 30 minutes of flying time, or (2) travel at least 100 
nautical miles from the nearest shore. Section l 2 l .349(b )(2) requires a communication 
system with two-voice communication capability for flights that either: (1) operate under 
visual flight rules (VFR) over routes that cannot be navigated by pilotage, or (2) "operate 
under IFR or over the top." Section 121.351(a)(3) requires a system with two-way voice 
communication capability for extended over-water operations. 

As the preceding paragraph shows, sections 91.511, 121.349, and 121.351 only apply to 
specific types of operations ( e.g., § 121.351 only applies to extended over-water 
operations). In the NPRM to the 2007 rule, the FAA proposed changing these sections in 
a manner similar to§ 12.1.99(a) by removing these sections' requirement that an aircraft 
be equipped with a radio or voice communication system during normal operations. See 
67 Fed. Reg. at 77332, 77335.2 However, in the final rule, the FAA did not adopt the 
NPRM's proposal with regard to§§ 91.511, 121.349, and 121.351. See 72 Fed. Reg. at 
31669. Instead, the FAA retained the voice/radio communication requirements in those 
sections, explaining· that this part of the NPRM proposal was "premature" and that "voice 
communication is necessary in other than non-normal or emergency conclitions." Id 

In addition to the above sections, the NPRM also proposed eliminating the voice/radio 
communication requirement for§§ 91.205(d)(2), 91.71 l(c)(l)(i), 121.345, 121.347, 
125.203(a), and 135.161. Like the sections discussed in the preceding paragraph, these 
sections also apply to specific types of operations, and the final rule retained the 
voice/radio communication requirement in these sections. 

Because the 2007 final rule explicitly declined to remove the voice-communication 
requirements from§§ 91.205, 91.511, 91.711, 121.345, 121.347, 121.349, 121.351, 
125.203, and 135.161, those requirements remain in force and supersede the provisions of 
§ 121.99(a) for the specific types of operations governed by§§ 91.205, 91.511, 91.711, 
121.345, 121.347, 121.349, 121.351, 125.203, and 135.161. However, for the types of 
non-ETOPS part 121 operations that are not governed .by§§ 91.205, 91.511, 9L711, 
121.345, 121.347, 121.349, or 121.351, section 121.99(a) would permit the aircraft used 
in those operations to use a text messaging system instead of a voice communication 
system. 

We expect that almost all part 121 operations would be governed by one of the regulatory 
· sections that still require a voice/radio communication system. For example, section 

121.347 requires radio equipment for flights operating under VFR over routes that can be 
navigated by pilotage. Section 121.349 requires a voice communication system for VFR 
flights over routes that cannot be navigated by pilotage and IFR flights. Because it 
appears that all part 121 VFR and IFR flights would be governed by one of these two 
sections, we expect that in ·most circumstances the pertinent non-l 2 l .99(a) regulatory 
sections would still require a voice/radio communication system. 

2 
For sections 121.349 and 121.351, the NPRM proposed to remove the voice/radio communication system 

requirement only for normal and non-emergency operations. 
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III. Whether§ 121.99(c) allows a certificate bolder conducting ETOPS 
operations to substitute text messaging technology where facilities are not 
available or are of such poor voice communications quality that voice 
communications are not possible over a route or a portion of a route. 

Your fourth question asks whether§ 121.99(c) permits a certificate holder conducting 
ETOPS operations to use text messaging technology instead of voice communications in 
places where facilities are not available or are of such poor quality that voice 
communication is not possible. 

Subsection 121.99(c) requires certificate holders conducting flag operations to "provide 
voice communications for ETOPS where voice communication facilities are available." 
However, this subsection also provides that "[w]here facilities are not available or are of 
such poor quality that voice communication is not possible, another communication 
system must be substituted." The preamble to the final rule elaborates that in places 
where a voice communication system is not usable, "an alternate communication system 
such as . .. [a] data link is to be used." 72 Fed. Reg. 1808, 1842 (Jan. 16, 2007)'. 

Because the preamble to the final rule specifically states that an alternate communication 
system such as a data link must be substituted for a voice communication system certain 
situations, we conclude that the intent of the language found in § 121_. 99( c) was to allow 
text messaging technology in ETOPS operations to be substituted for_voice 
communications in places where facilities are not available or are of such poor quality 
that voice communication is not possible. · 

IV. For the purposes of§ 121.99(a), what types of conditions are considered to be 
"normal operating conditions"? 

Your final question asks about the type of conditions are considered to be "normal 
operating conditions" for the purposes of§ 121.99(a). 

Section 121. 99( a) requires that a communication system provide "reliable and rapid 
communication under normal operating conditions." The FAA has previously interpreted 
non-normal operating conditions as conditions that "might include atmospheric or 
meteorological interference with communication or other operating conditions not 
anticipated in the normal course of operations." See McGill v. DHL Airways,· Inc., 12 
Fed. Appx. 247, 25_1 (6th Cir. 2001) (unpublished) (quoting a 1964 FAA interpretation of 
normal operating conditions). For example, predictable weather conditions that do not 
interfere with high-frequency radio would be considered a normal operating condition 
because they: ( 1) do not constitute a meteorological interference with communication; 
and (2) were anticipated in the normal course of operations. 
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We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was 
coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards Service. · 
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