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James W. Dymond 

Dear Mr. Dymond: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave. , S.W . 
Washingion. D.C. 20591 

This letter responds to the request for a legal interpretation that you sent to this office via 
email on September 3, 2009. Specifically, you have requested clarification regarding the 
application of 14 C.F.R. § 91.501(b)(4) to the facts set forth below. 

In the first scenario you present, your client and three other individuals would like to jointly 
. purchase an aircraft as co-owners, and use the aircraft for personal use only. Each owner 

would agree to share the costs of owning and maintaining the aircraft. Each owner, 
however, would hire his own pilots and pay all of the costs associated with his or her 
personal use of the aircraft. We assume for purposes of this interp.retation that the aircraft in 
question is a large airplane of U.S. registry or a turbojet-powered civil airplane of U.S. · 
registry as required under §91.501 ( a). In addition, because you have indicated that the 
airplane is exclusively for the "personal use" of the co-owners, we assume that none of the 
parties to the agreement is a corporate entity: See Legal Interpretation to Ms. Wadsworth 
from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel, Regulations Division (Jan. 27, 2007) 
(providing that corporations have only a business use for the aircraft and as such, the 
personal use provision of 91.501(b)(4) does not apply to businesses). 

Section 91.501(b)(4) allows an operator to conduct flights for his or her personal 
transportation or the transportation of his or her guests when no charge, assessment or fee is 
made for the transportation. The term "operator" in§ 91.501(b)(4) applies to individuals 
operating an aircraft for personal use. See Wadsworth Interpretation. You are concerned 
that the fees shared by the owners to maintain and own the aircraft could be construed as 
compensation for the provided transportation. Although the FAA construes compensation 
broadly, in this instance, given that neither the other owners, nor their guests, are present on 
the aircraft when it is being operated by one of the owners for his or her personal use, the 
FAA would not construe the shared maintenance and ownership fees as a "charge, 
assessment, or fee for the transportation." 14 C.F.R. § 91.501(b)(4). 

In your second scenario, you ask whether the flight operations would qualify under § 
91.501 (b )( 6) if the co-owners enter into a "joint ownership agreement" under § 91.501 ( c )(3) 
and contract with a third-party aircraft management company to manage and maintain the 
aircraft and provide the pilots for each flight. Because § 91.501 (b )( 6) applies to carriage of 
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corporate officials, employees, ahd guests of a company, the provision does not apply to lh:e 
facts you have presented. See Legal Interpretation to Mr. Hartman from Rebecca 
MacPherson, Assistant Chief Counsel, Regulations Division (July 27, 2007). 

This response was prepared Anne Bechdolt, an attorney in the Operations Branch of the 
Regulations Division of the Office of the Chief Counsel and coordinated with the General 
Aviation and Commercial Division of the Flight Standard Service. We hope this response 
has been helpful to you. If you have additional questions regarding this matter, please 
contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

/&~~~~ 
Rebecca B. ~Pherson 
Assistant Chief Counsel, Regulations Division 




