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This is in response to your letter requesting an interpretation of 14 C.F.R. § 91.9(b)(I). 
In your letter, you asked whether the Rotorcraft Flight Manual (RFM) which was 
provided at the time that an aircraft was purchased would be considered the "current" 
RFM for the purposes of§ 91.9(b)(l) or whether the operator would need to have the 
latest revision of this RFM in order to legally operate the aircraft. You also asked· 
whether this interpretation would remain the same for a part 135 operator. 

Section 91. 9(b )(I) prohibits operation of an aircraft for which an RFM is required if that 
aircraft does not contain a copy of the "current" approved RFM. The FAA first 
addressed the meaning of "current" in an interpretation that was issued in 1998. 1 The 
1998 interpretation stated that the word "current", as used in ,an operational regulation, 
imposed an ongoing obligation to keep the latest copy of the RFM in the aircraft. 
However, the 1998 interpretation did not address the issue of whether this position 
complied with the Administrative Procedure Act (APA).2 

The FAA resolved this issue in a 2008 interpretation, which addressed the word "current" 
in the context of manufacturers' inspection programs.3 In that interpretation, the FAA 
found that construing the word "current" to encompass "subsequently issued changes to 
maintenance manuals or inspection programs" would violate the AP A. This is because 
certain regulations require the regulated parties to comply with the current maintenance 
manuals and inspection programs. 4 If the word "current" in those regulations is 
construed to encompass subsequent changes that a third party makes to a maintenance 
manual or inspection program; then by making those changes the third party would be 
able to impose significant additional regulatory burdens without first going through the 

1 See Oct. 8, 1998, Memorandum concerning Legal Interpretation of Certain Provisions of Parts 21, 25, 91, 
and 121 from Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC.200. 
2 Jd. at.4 n.1 . 
3 See Dec. 5, 2008, Memorandum concerning Legal Interpretation of 14 C.F.R. § 91.409(f)(3) issued to 
Manager, Aircraft Maintenance Division, AFS-300, from Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-
200. 
4 See. e.g., 14 C.F.R. § 91.409(t)(3), 



notice and comment process required by the AP A. 5 Thus, in order to comply with the 
APA, the 2008 interpretation construed the word "current" more narrowly so that this 
word did not impose an ongoing obligation, but rather, in the context of the regulation at 
issue, applied only to a manufacturer's inspection program that was in place at the time 
that it was adopted by the owner or operator. 

However, an RFM that was provided with the aircraft at the time the aircraft was 
purchased may subsequently be amended by an Airworthiness Directive (AD). The 
RFM, as modified by the AD, would be considered a "current, approved" RFM for 
purposes of§ 91.9(b)(I). This is because an AD is issued pursuant to thefrocedures 
specified in the APA - usually through notice and comment rulemaking. As such, 
construing the word "current" in the regulations to encompass obligations imposed by an 
AD would not violate the AP A. 

Applying the above discussion to this case, the word "current", as it is used in 
§ 91. 9(b )( l ), refers to the version of the RFM that was in place at the time that the aircraft 
in question was purchased and includes any subsequent AD-mandated changes that were 
made to the RFM. The word "current" does not encompass any subsequent changes that 
were made to the RFM that were not mandated by an AD or other rulemaking because 
those changes did not go through the notice and comment rulemaking process. 

With regard to your question about whether this interpretation would also apply to a part 
135 operator, because your letter does not indicate the specific provisions of part 135 that 
are at issue, the FAA cannot answer your question at this time. 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you 
need further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was 

· prepared by Alex Zektser, Attorney, Regulations Division of the Office of the Chief 
Counsel, and coordinated with the General Aviation and Commercial Division of Flight 
Standards Service. 

Sincerely, 

R!::;;t.;;,ersr.,_/-
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

5 See 5 U.S.C. § 553 (requiring notice and comment for rulemaking). 
6 See 14 C.F.R. § I l.21(b). 
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