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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

JUN 2 1' 20U 

Mr. Bob Frisch 

Office of the Chief Counsel 

Managing Director, Flight Operations 
Air Wisconsin Airlines Corporation 
W6390 Challenger Drive, Suite 203 
Appleton, Wisconsin 54914-9120 

Dear Mr. Frisch, 

800 independence Ave., S.W. 
Washington, O.C. 20591 

This letter responds to your request for an interpretation of the applicability of Exemption 
3585 for dispatch release to a destination airport outside the United States. Specifically you 
ask whether Air Wisconsin Airlines Corporation (hereinafter referred to as "Air Wisconsin") 
may use Exemption 3585 for flights (1) to destinations and alternates outside the United 
States and (2) from outside the United States to destinations and alternates inside the United 
States. We understand that Air Wisconsin is authorized to conduct flights between certain 
foreign airports outside the 48 contiguous United States as a domestic operation under 
OpSpec paragraph A012. For ease of reference, we address each question separately. 

Question #I 

Exemption No. 3585, as amended, provides relief from 14 C.F.R §§ 121.613, 121.619(a), 1 

and 121.625 for AT A-member airlines and other similarly situated part 121 operators to 
dispatch airplanes wider instrument flight rules "when conditional language in a one-time 
increment of the weather forecast states that the weather at the destination, alternate airport, 
or both airports could be below the authorized weather minimums when other time 
increments of the weather forecast state the weather conditions will be at or above the 
authorized weather minimums. "2 

In granting Exemption 3585, the FAA did not specifically authorize the use of the 
exemption for destination and alternate airports located outside the United States. As a 
general rule, unless specifically petitioned for and approved, exemptions are not applicable 
outside the United States. See 14 C.F.R 11.83 and enclosed Legal Interpretation to Capt. 
John Vestal from Rebecca MacPherson (January 5, 201 1). Therefore, the answer to the first 
question is "no." 

1 Note that § 12 I .619 is expressly limited to domestic alternate airports. Alternate airports for destination 
airports when flag operations are being conducted are set forth in § 121.621. Exemption 3 585 does not provide 
relief from §121.621.. 
2 Exemption No. 3585R 



2 

Question #2 

Exemption 3585 grants relief from§§ 121.613, 121.619(a), and 121.625 for weather 
conditions at the "destination, alternate airport, or both airports." For a flight originating 
outside the United States to a point within the United States, the relevant weather conditions 
are those existing at the time of departure for the alternate and destination airports located 
within the United States. Because Exemption 3585 is inapplicable to operations outside the 
United States, both the destination and alternate airports must be located within the United 
States. 

This interpretation was prepared by Loma John, Senior Attorney, in the Regulations 
Division of the Office of the Chief Counsel and was coordinated with the Air Transport 
Division (AFS-200), Flight Standards Service. If you have additional questions regarding 
this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

P=ft~ ¼:e 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


