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Dear Mr. Johnson: 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., SW. 
Washington, DC 20591 

This letter responds to your August 2011 email to .Karen Petronis ofmy staff. In your email, 
you asked several questions regarding public aircraft operations as they relate to civil 
operators under contract to the U.S. Army. 

Your first question asks: Since this operator is civil, is he still required to operate under the 
rules of his civil certificate while operating as Public Aircraft? 

If a civil operator is conducting a valid public aircraft operation (PAO), then the 
requirements of its operating certificate would not apply. When properly authorized, the 
Army would be taking responsibility for the PAO flights, including the airworthiness of the 
aircraft. Note that operating outside its certificate authority may, depending on the operation 
and any modifications made to the aircraft, affect the operator's ability to bring the aircraft 
back into civil operations on its certificate. The regulations applicable to all aircraft, such as 
air traffic regulations, still apply. 

The FAA advises all government entities that, if a contrayt operation can be performed 
within the requirements of an operator's certificate, then it is beneficial to not declare it a 
PAO. If an operator finds that some facet of the proposed operation would violate its civil 
operating certificate, the operator is advised to decline the contract. If the operation is to 
proceed as a public aircraft operation, the government entity and the operator need to ensure 
that the requirements for operation as a public aircraft are satisfied. If the operation proceeds 
as a civil operation, the operator will be held responsible for any violation of civil 
regulations regardless of the terms of the contract. 

We also must note that the U.S. armed forces have a specific requirement in the public 
aircraft statute regarding contractors. Under 49 USC §40125( c )(1 )( C), an aircraft that is 
chartered to provide air transportation or other commercial air services to the armed forces 
qualifies as a public aircraft only when the Secretary of Defense designates the operation as 
being required in the national interest. In general, the FAA interprets 'other commercial air 
service' to be any operation that would be conµnercially available to the public. 

The declaration by the Secretary of Defense required by the statute is separate from the 
declaration made by a government entity under the FAA 's policy for civil contractors . . In 
the latt~r case, all civil operators that are performing contract operations as a public aircraft 



must have a dedaration on file with the FAA from the government entity describing the 
flights that are conducted as PAO. 

Your second question is: What rules in a general term ... must he comply with as a civil 
. certificate holder? 
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Public aircraft operations are required to comply with the regulations in Title 14 of the Code 
of Federal Regulations that apply to all aircraft operating in the national airspace system 
(NAS). There may be other regulations that apply to specialized operations in which the 
language includes public aircraft operations. · 

Your third question asks: Does the interpretation of Public Aircraft allow him to carry 
passengers/paratroopers if his certificate does not (PART 13 7)? 

We read this question as asking whether an operator must be civilly certificated by the FAA 
to conduct a certain operation in order to conduct that operation as a PAO. The answer is 
no. When a government entity contracts with an operator to conduct a public aircraft 
operation, the government entity is responsible for the operation, including the airworthiness 
of the aircraft, its· capability for the contracted mission, and the competence of the flight 
crew·. The choice of qualifications is a matter for the government entity and is not addressed 
in the public aircraft statute. 

If a government entity r~quires a contractor to hold a certain civil certification as a term of 
the contract, that contract term is not up to the FAA to enforce. The FAA does not oversee 
contract requirements whether the operation is PAO or civil. When there is a written 
<leclaration of public aircraft status, the FAA does not oversee the flights for compliance 
with the regulations of 14 CFR except for those that apply to all aircraft in the NAS. If 
flights under a contract are conducted as a civil operation, all of the civil requirements that 
apply to the operation would be enforced. 

Note that in order,to operate as a PAO, the statute requires that only crewmembers or 
qualified non-crewmembers may be carried on board the aircraft. This opinion takes no 
position on whether the "passengers/paratroopers" referenced in your question would 
qualify as qualified non-crewmembers for any particular operation. Determinations of PAO 
status are made on a flight by" flight basis. 

This interpretation was prepared by Karen Petronis, ~enior Attorney for Regulations in my 
office, and coordinated with the General Aviation and Commercial Division (AFS-800) of 
the Flights Standards Service. Please contact Karen Petronis if you have any further 
questions regarding this interpretation. 

Sincerely, 

Re~-;}f~ 
Assistant Chief Counsel for Regulations, A9C-200 


