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Dear Mr. Lewis: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your September 11, 2009 request for interpretation of 14 C.F.R. 
§ 13 5 .223(b ). Your letter contains two questions. First, you ask in what circumstances must 
a pilot consider § 135.223(b )(1 ). Second, you ask why § 135 .223(b )(1) is included in the 
rule and why pilots may not rely only on§ 135.223(b)(2) when planning IFR operations. 

Section 135.223 establishes the alternate airport fuel-planning requirements for pilots 
conducting IFR operations. Paragraph (a) requires a pilot operating in IFR conditions to 
carry enough fuel to: ( 1) complete the flight to the first airport of intended landing, (2) fly 
from that airport to the alternate airport, and (3) fly after that for 45 or 30 minutes depending 
on whether operating an airplane or a helicopter. 

Section 135.223(b) relieves operators from the requirement to carry enough fuel to fly from 
the first airport of intended landing to the alternate airport if the first airport has a part 97 
standard instrument approach procedure and the weather reports or forecasts indicate that 
the ceiling and visibility will meet certain requirements within one hour before and after the 
estimated time of arrival. Specifically, the ceiling must be forecast to be: (1) "at least 1,500 
feet above the lowest circling approach [ minimum descent altitude]; or (2) [i]f a circling 
instrument approach is not authorized for the airport, ... at least 1,500 feet above the lowest 
published minimum or 2,000 feet above the airport elevation, whichever is higher .... " See 
§ 135.223(b)(l)-(2). Under either provision, visibility must meet the mimimaestablished in 
§ 135_.223(b)(3). 

Your first question addresses a scenario in which a pilot is planning an IFR operation for a 
part 13 5 operator that does not permit its pilots to use circling approaches. You ask whether 
the pilot must consider the ceiling requirements of§ I 35 .223(b )(l ), or may instead consider 
only the ceiling requirements of§ l 35.223(b)(2). Whether the pilot applies the ceiling 
requirements of§ I 35.223(b)( l) or § l 35.223(b)(2) is contingent upon whether the airport 
has a part 97 standard instrument approach; it is not contingent upon whether the operator is 
authorized to conduct circling approaches. 

If a circling instrument approach is authorized for the first airport of intended landing, the 
ceiling requirement of§ 135.223(b)(l) applies. However, as stated in§ 135.223(b)(2) "[i]f a 
circling instrument approach is not authorized for the airport," the ceilings listed in that 



paragraph apply. Therefore, the regulation would preclude a pilot from using the ceiling 
specifications of§ l 35.223(b)(2) if a circling instrument approach is authorized for the first 
airport of intended landing even if the certificate holder is not permitted to conduct circling 
approaches. 
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Next, you ask why the circling approac.h minima of§ 135.223(b)(l) must be considered if 
the airport of intended landing has a circling approach. Circling approach minima are 
generally higher than those associated with straight-in, or other approaches, because they 
permit the pilot to maneuver around the field to line up on an available runway rather than 
following one predetermined path. Accordingly, they must take into consideration obstacles 
around the airport, not just those on a fixed approach path and therefore often require ceiling 
and visibility minimums greater than other approaches. 

This response was prepared by Dean Griffith, Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Air Transportation Division of 
Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 ifwe can be of further 
assistance. 

Sincerely, 

ft/w,,_1-~ 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 




