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Dear Ms.· McMahon: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. · 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to the request for a legal interpretation that you mailed to this office on 
September 12, 2010. Specifically, you have asked several questions pertaining to the 
"training'' required by 14 C.F.R. § 141.79. 

Under part 141, each flight instructor used for flight training must hold a flight instructor 
certificate with ratings for the approved course of training and any aircraft used in that 
course. 14 C.F .R. § 141.33( a)(3). In addition, § 141. 79( d)( l) requires that, prior to receiving 
authorization to train students in a flight training course under part 141, each certificated 
flight instructor must: "(i) accomplish a review of and receive a briefing on the objectives 
and standards of that training course; and (ii) accomplish an initial proficiency check in each 
make and model of aircraft used in that training course in which that person provides 
training." Instructors must receive a recurrent proficiency check in one of the aircraft in 
which they will be instructing every 12 calendar months. 14 C.F.R. § 141.79(d)(2). 

You have asked whether an individual must hold a flight instructor certificate and be 
employed by a pilot school before satisfying the requirements of§ 141. 79( d)( 1 ). Part 141 

-requires a pilot to be fully qualified prior to providing flight training under an approved 
course of training. It is our position that the qualifications and requirements to provide 
instruction under part 141 are relevant at the point the instructor begins to provide 
instruction. As such, a pilot may receive the briefing and the proficiency check required by § 
141. 79 prior to the pilot's employment and successful completion of the flight instructor 
practical test. It is noted that a flight instructor must accomplish a recurrent proficiency 
check every 12 months and, therefore, cannot rely on an outdated proficiency check in order 
to provide instruction under part 141. · 

You have also asked whether successful completion of the final progress check for your 
. school's initial flight instructor course satisfies the requirements for the initial proficiency 
check in § 141. 79( d)( 1 )(ii). You explain in your letter that you frequently hire your most 
skilled students as flight instructors upon successful completion of this course. You have 
indicated that you would like to use the end-of-course progress check to satisfy the 
requirements of the § 141. 79( d) proficiency check. Successful completion of an end-of-
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course progress check does not automatically satisfy the requirements of the pilot 
proficiency check. The part 141 pilot school must demonstrate that the scope of the items in 
the final progress check fully encompasses the requirem~nts for a pilot proficiency check. 
Additionally, the progress check would need to be administered by an employee of the 
school who is authorized to conduct both the final progress check and the instructor 
proficiency check. See§§ 141.79(d), 141.85(c). We further note that§ 141.79(d)(l)(ii) 
requires that an instructor complete an initial proficiency check in all of the aircraft in which 
he or she will provide instruction. If the pilot completes an end-of-course progress check 
that satisfies the proficiency check required by§ 141.79, then that pilot would be limited to 
providing instruction in the make and model of aircraft in which proficiency check was 
completed unless the pilot school administers additional proficiency checks to the instructor 
in other aircraft. 

This response was prepared by Anne Moore, an Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Certification and General Aviation 
Operations Branch of Flight Standards Service. We hope this response has been helpful to 
you. If you have additional questions regarding this matter, please contact us at your 
convenience at (202) 267-3073. 

Sincerel,.k .. . 

~';;.rst~ 
Assistant Chief Counsel Regulations Division, AGC-200 
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