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Request for Legal Interpretation Regarding Part 125 Operations 

You forwarded a request through the Southwest Region regarding an inquiry from Paramount 
Jet, LLC ("Paramount"), holder of an air operator certificate authorizing operations under 14 
C.F.R. part 125. Paramount is asking whether part 125 operators may enter into contracts for 
the transportation of cargo and other goods with the United States government or with other 
foreign governments and secondly, whether a lease of a Lockheed C-130 aircraft from an agency 
of the U.S. government to perfoITTl all or a part of that service is permissible under the 
regulations. You also included a question about "public aircraft" in relation to the proposed 

. operations with the C-130. 

As provided in its Operations Specific~tion ("OpSpec") _AO0 1, effective 11 / l 0/2010, Paramount: 

is authorized to conduct flight operations in non-common carriage and private carriage 
pursuant to Title 14 Code of Federal Regulations (CFR) Section 119.23(a)-Part 125, and 
provided the certificate holder does not engage in common carriage . . fo addition, the 
certificate holder may not conduct operations carrying people or property for compensation 
or hire, where such operations result directly or indirectly from any person's holding out to 
the public to furnish transportation (i.e., common carriage). 

The limitations in OpSpec AO0 1 prevent a part 125 certificate holder from operating as a 
common carrier. Non-common carriage and private carriage for hire involve the carriage of 
persons or property that does not involve a holding out. An operator involved in private carriage 
is often called a "contract carrier." However, that term is not defined under the regulations. 
Private carriage for hire is carriage for one or several selected customers, normally on a long­
term basis. Typically, the customer seeks out an operator to perform a desired service and enters 
into an exclusive, mutual agreement rather than the operator seeking customers. The key fact is 
whether there are so many contracts that a willingness to contract with anyone is implied. 



2 

While the specific number of contracts that would constitute common carriage is not exact, the 
DOT has stated that: "The Enforcement Office would likely investigate for unlawful-common 
carriage any situation where_the number of different customers whose trips the Part 125 carrier 
bid on, or with whom the Part 125 carrier contracted through the charter manager, exceeded 
three." See, 2004 Department of Transportation Order, The Role of Air Charter Brokers in 
Arranging Air Transportation. See also, generally, Legal Interpretation 1990-15, Letter to 
William A. De:rripsay from Donald P. Byrne, Acting Assistant Chief Counsel for Regulations 
(Jun. 5, 1990), where the FAA stated, "Private carriage ordinarily entails a highly specialized 
type of carriage. In regard to your proposed operations, transporting fish cargo in the State of 
Alaska for one company or a particular few companies appears to be a specialized type of 
carriage. The same is true for shipment of automobile parts for one company or a particular few 
companies. However, you propose to do both. As has been already noted above, a carrier's 
operation under contracts for customers entirely unrelated to each other indicates a holding out to 
the general public." 

Advisory Circular l 20-l 2A provides guidelines for determining when activities rise to the level 
of common carriage. An operator may be deemed to be a common carrier when it: 

holds itself out to the public, or to a segment of the public, as willing to furnish 
transportation within the limits of its facilities to any person who wants it. Absence of 
tariff or rate schedules, transportation only pursuant to separately negotiated contracts, or 
occasional refusals to transport, are not conclusive proof that the carrier is not a common 
carrier.· There are four elements in defining a common carrier: ( 1) a holding out of a 
willingness to (2) transport persons or property (3) from place to plac~ ( 4) for 
compensation. This "holding out" which makes a person a common carrier can be done in 
many ways and it does not matter how it is done. (AC-l 20-12A) 

Advertising is often the most direct means of holding out, but not the only ineans. A holding out 
can be accomplished through an agent or salespersons. A carrier may also have a reputation of 
serving whoever makes contact with them. The nature and the character of the operation is the 
determining factor. See, Letter to Michael Goldman· from Rebecca B. MacPherson, Assistant 
Chief Counsel for Regulations, (Jun. 14, 2006), for an in-depth analysis and comparison of 
"commercial operations" and "operations not involving common carriage." 

Consequently, so long as Paramount is not holding itself out to the public generally, the contracts 
with governmental entities are not as the result of a direct or indirect holding.out to provide 
services and the total number of contracts is limited, such services may be viewed to be non­
common carriage or private carriage. However, as noted above, the final determination would be 
based on the nature and character of the operations involved, which would depend on the particular 
facts in each case. See, Legal Interpretation Re: LODA memo from Rebecca B. MacPherson, 
Assistant Chief Counsel for Regulations (Dec. 2, 2010). See also, Legal Interpretation to Howard 
Turner from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (2005). I am 
attaching a copy of a 2004 Department of Transportation Order, The Role of Air Charter Brokers in 
Arranging Air Transportation cited above. The concluding portion of the Order discusses in detail 
the limitations placed on part 125 certificate holders in any relationships with brokers as well as 
limitations in dealing directly with potential customers. 
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With regards to your second question, since a Lockheed C-130 aircraft would meet the . 
maximum payload capacity of 6000 pounds or more, as required for operations under a part 125 
operating certificate, we agree with the DFW FSDO that Paramount may be able to ·add the leased 
aircraft to its certificate and operate it in accordance with its certificate authority under the terms of 
the lease. However, under§ 125.l(b)(2), Paramount would not be able to operate a C-_l-30 that has 
a restricted, limited, or provisional airworthiness certificate, special flight permit, or experimental 
certificate. We understand that most C-13 Os are restricted category aircraft so this determination 
will be important. The above discussion further assumes that Para_mount otherwise meets all other 
requirements of the regulations, including, for example, the limitations found in § 125 .11 ( c) 
(prohibiting the listing of an aircraft on a part 125 certificate that is also listed on a part 121, 129 or 
135 certificate). · 

Paramount also described a plan to provide services for foreign governments in addition to the U.S. 
government. In that case, Paramount must also take into consideration the fact that "part 125 
requirements do not meet (or exceed) the Chicago Convention's Standards for international 
commercial air transport. As a result, several foreign civil aviation authorities have refused to 
recognize part 125 operating certificates, and some countries have prohibited or limited operations 
by part 125 carriers within their territorial airspace. 1" See, Letter to Ms. Elizabeth Wadsworth 
from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations, (Jan. 27, 2006). 

Finally, there is not enough information to determine whether any of the proposed flights might 
qualify as a public aircraft operation. Public aircraft operation status is determined on a flight by 
flight basis and is not automatic upon entering into a contract with a government entity. Not 
only must aU-ofthe applicable statutory requirements of 49 USC 40102 (a)(41) and 40125 be 
fulfilled, but the FAA has operational policy regarding declarations by governments entities of 
public aircraft operations status for contracted operators. See, Notice of Policy Regarding Civil 
Aircraft Operators Providing Contract Support to Government Entities (Public Aircraft 
operations), 76 FR 16349 (March 23, 2011). In addition, once an aircraft leaves U.S. airspace, it 
would lose pu_blic aircraft status. 

1 See Chicago Convention, part I, chap.5, ait.33 (certificates and licenses will only be recognized by other States 
when the certification requirements are equal to or above the minimum standards established under this 
Convention). 


