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U.S. Deportment 
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Federa l Aviation 
Administration 

· Mr.Norman W. Robinson, Jr. 

Dear Mr. Robinson, 

Office of the Chief Counsel 
800 Independence Ave., s.w. 
Washington, D.C. 20591 

This is in response to your request for a legal interpretation that our office received on 
March 23, 2011. You request guidance on whether flightcrew member recurrent academic 
training, completed via distance learning methods, constitutes duty. In the scenario you 
present, a part 135 operator allows its flightcrew members to use the first 60 days of the 90 
day timefraqie to complete the academic training on their own time. The only restriction the 
operator places on the flightcrew member during this time is that he or she cannot complete 
training on a day that he or she is assigned to a flight. The operator would not count the 
time spent completing the training in this 60-day period as duty time because completion of 
the training is done at the convenience of the :flightcrew member. If the fligthcrew member 
fails to complete the training within the 60 days, the operator would assign a specific block 
of time and date for the training to be completed with.in the last 30 days. You note that the 
operator would count training done during this time, even if completed via distance learning 
methods, as duty time because the operator has assigned the training. Based on the 
following analysis, the FAA has concluded that this training, done under either scenario, 
would constitute duty. 

Section 135.263(b) states that "no certificate holder may assign any flight crewmember to 
any duty with the certificate holder during any required rest period." The FAA has 
consistently interpreted duty to mean "actual work for a certificate holder, or the present 
responsibility for work should the occasion arise." See Legal Interpretation to Mr. Jim 
Mayors from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel of Regulations (Mar. 25, 
2009) (addressing duty and rest requirements for part 135 operators); see also Legal 
Interpretation dated May 9, 2003, to James W. Johnson, from Donald P. Byrne, Assistant 
Chief Counsel for Regulations (addressing the meaning of duty and standby). Completion 
of the certificate holder's training program, whether it is academic training, completed in a 
class room or via distance learning methods, or flight training, is work that is assigned by 
the certificate holder, and thus constitutes duty. The certificate holder, despite affording the 
flightcrew member some flexibility in completing the training within the first 60 days, has 
still assigned the flightcrew member to complete the training. As such, this training must 
not be completed by the flightcrew member during a required rest period. Further, when the 
certificate holder ~signs the flightcrew member to flight time, the certificate ho.Ider must 
consider the time spent completing training in determining whether the flightcrew member 



has had the requisite rest to accept the assignment. See Legal Interpretation 1997-3 (Mar. 
25, 1997) (noting that ground school or CRM training would not qualify as rest once a 
crewmember initiates a flight). 

2 

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared 
by Anne Bechdolt and coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards 
Service. 

Sincerely, 

/a~/4-/1:J-
Rebecca B. ~Pherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 




