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Dear Mr. Sabatini: 

This letter responds to your February 7, 2011, request for a legal interpretation 

regarding the requirements of Title 14, Code of Federal Regulations (14 CFR), 

§ 21.3 (c)(l3), as it applies to manufacturers of electronic flight instrument displays. You 

describe a typical primary flight display (PFD), which is a type of electronic flight 

instrument, installed in general aviation aircraft. The PFD provides the pilot a view of 

attitude, airspeed, altitude, vertical velocity, heading, trim, and other information on a single 

display device. The pertinent parts of§ 21.3 provide: 

§ 21.3 Reporting of failures, malfunctio·os, and defects. 

(a) Except as provided in paragraph (d) of this section, the holder of a Type 
Certificate (including a Supplemental Type Certificate), a Parts Manufacturer 
Approval (PMA), or a TSO authorization, or the licensee of a Type Certificate shall 
report any failure, malfunction, or defect in any product, part, process, or article 
manufactured by it that it determines has resulted in any of the occurrences listed in 
paragraph ( c) of this section. 

(c) The following occurrences must be reported as provided in paragraphs (a) and 
(b) of this section: 

( 13) A failure or malfunction of more than one attitude, airspeed, or altitude 
instrument during a given operation of the aircraft. · 

Your letter contains three separate issues. 
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First you request our interpretation of what would constitute "more than one attitude, 

airspeed, or altitude instrument" as found in§ 21.3, subparagraph (c)(l3) in the context of a 

typical PFD. You note that an aircraft type certificated under 14 CFR Part 23 is required to 

have certain independent secondary instruments. For example, 14 CFR § 23 .1311 ( a)( 5) 

requires, in part, that electronic display indicators have either an independent secondary 

mechanical altimeter, airspeed indictor, and attitude instrument or individual electronic 

display indicators for the altitude, airspeed, and attitude that are independent from the 

airplane's primary electrical power system. 

We note that § 21.3 (c)(l 3) applies to only the attitude, airspeed, and altitude 

instruments of the PFD. In the case of an aircraft with one PFD containing one attitude, one 

airspeed, and one altitude instrument, and one set of independent secondary instruments for 

the attitude, airspeed, and altitude display, we conclude the fo11owing from the scenarios you 

provide in your letter: 

(1) If the attitude instrument in the PFD fails, and the independent secondary attitude 

instrument also fails, a report is required by§ 21.3 (a). 

(2) If the airspeed instrument in the PFD fails, and the independent secondary airspeed 

instrument also fails, a report is required by§ 21.3 (a). 

(3) If the altitude instrument in the PFD fails, and the independent secondary altitude 

instrument also fails, a reported is required by § 21.3 (a). 

(4) If more than one of the three instruments (attitude, airspeed, altitude) in the PFD fail, 

and none of the independent secondary instruments fail, a report is not required by § 21.3 

(c)(I3). 



(5) If all three instruments (attitude, airspeed, and altitude) fail in the PFD, and none of the 

independent secondary instruments fail, a report is not required by§ 21.3 (c)(l3). 

3 

(6) In the case of an aircraft with two or more electronic displays, the failure of the attitude, 

airspeed, or altitude instruments on more than one of the displays must be reported as 

required by§ 21.3 (c)(13). 

We conclude that "more than one attitude, airspeed, or altitude instrument" in § 21.3 

(c)(13) means more than one attitude instrument, more than one airspeed instrument; or 

more than one altitude instrument, not a combination of more than one of the different types 

of instruments. 

Second you request whether the holder of a FAA approval listed in§ 21.3 (a) needs 

to report any failure, m_alfunction, or defect in any product, part, process, or article 

manufactured by it that it determines has resulted in any of the occurrences listed in§ 21.3 

(c). You believe that it is not a PFD manufacturer's responsibility to report under§ 21.3 {a) 

when its PFD is affected by a failure, malfunction, or defect in an aircraft's pitot/static 

system that is part of the aircraft not manufactured by the PFD manufacturer. 

Section 21.3 (a) imposes the reporting requirement on the holder of the certificate 

under whose authority the product was manufactured. We interpret the language ''under 

whose authority the product was manufactured" in a literal sense. If the PFD manufacturer 

included the pi tot/static system as part of its ·approved design and also manufactured the 

pitot/static system then a report would be required under§ 21.3 (a). If the PFD 

manufacturer only shows the pitot/static system as providing data to the PFD and the 



pi tot/static system was manufactured by another production approval holder, then the PFD 

manufacturer would not be responsible for submitting the report under§ 21.3. 
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Your third question concerns the language of§ 21.3 ( c)(l 3), which states in pertinent 

part, the "failure or malfunction ... during a given operation of the aircraft." You suggest 

that based.on the definition of "operate" in 14 CFR § 1.1 that § 21.3 ( c )(13) would not apply 

to failures or malfunctions that occur during maintenance, inspections, or tests not involving 

flight. 

We note that only§ 21 .3 paragraphs (c)(12) and (c)(13) make any reference that 

could be construed as occurrences related to the flight or operation of the aircraft. This 

distinction from the remaining paragraphs of§ 21.3 ( c) imply that the FAA intended to treat 

the reporting under paragraphs (c)(12) and (c)(l3) differently from the remaining paragraphs 

in § 21.3 ( c), which could be read as requiring the report whenever the occurrence happens 

(including during maintenance, inspections, or tests not involving flight). Thus we would 

conclude that paragraphs (c)(12) and (c)(13) are limited to occurrences that occur during the 

flight of the aircraft. 

We trust that the above responds to your concerns. This response was coordinated 

with the Aircraft Certification Service, Aircraft Engineering Division, and the Flight 

Standards Service, Avionics Maintenance Branch. Should you have any further questions, 

please contact John King, an attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief 

Counsel, at (202) 267-3073. 
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Sincerely, 

~p"-C 'hjJ--
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


