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Dear Mr. Testa: 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

1bis letter responds to your request for legal interpretation emailed to this office on March 
1, 2011. In your letter, you ask for clarification of 14 C.F.R. § 141.5(d), which sets forth the 
quality of training standard required to obtain an initial pilot school certificate or, by 
reference in§ 141.83, to renew an existing pilot school certificate. 

On September 17, 2010, the FAA published a technical amendment to § 141.5 in order to 
restore language that was inadvertently removed in an August 2009 final rule and to clarify 
the quality of training standard. 75 FR 56857. As modified through the technical 
amendment, an applicant for a pilot school certificate or renewal of an existing pilot school 
certificate must demonstrate that, within the preceding 24 months, the applicant: 

[h]as established a pass rate of 80 percent or higher on the first attempt for all 
knowledge tests leading to a certificate or rating, practical tests leading to a 
certificate or rating, or end-of-course tests for an approved training course 
specified in appendix K of this part. 

Question 1: How does a c_ourse approved in accordance with appendix B, C, or D of 
part 141 and for which a pilot school holds examining authority under subpart D of 
part 141 count toward the requirements of§ 141.S{d)? 

Section 141.67( c) requires that the "tests administered by a pilot school that holds 
examining authority must be approved by the Administrator and be at least equal in scope, 
depth, and difficulty to the comparable knowledge and practical tests prescribed by the 
Administrator under part 61." As such, in order to satisfy the quality of training standard in 
§ 141.5( d), a pilot school that holds examining authority must establish an 80 percent or 
higher pass rate for those tests that have been approved as equivalent to the FAA Knowledge 
Test and practical test. Currently, all pilot schools that hold examining authority use the 
FAA Knowledge Test administered by a testing center designee rather than utilizing their 
examining authority to administer a test equivalent to the FAA knowledge test. In addition, 
the FAA requires pilot schools that hold examining authority to conduct a comprehensive 
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end-of-course test that encompasses all of the tasks and maneuvers outlined in the Practical 
Test Standards for the certificate or rating being sought.FAA Order 8900.1, Vol. 3, Cbpt 53, 
Sec. 1, 3-4;290. 

As noted in your email, your students take the FAA Knowledge Test at the completion of 
the ground training stage and a comprehensive end-of-course test that includes an oral 
component and flight component at the completion of the flight training stage. For purposes 
of§ 141 .5( d), both of these tests are "leading to a certificate or rating" because a student . 
cannot obtain a certificate or rating without successfully completing them. We note that 
interim academic tests and interim stage checks are not calculated in the overall pass rate 
because they are not equal to the practical test in scope, depth and difficulty. 

Question 2: Will the knowledge tests that are conducted in accordance with a complete 
ground and flight training course count in determining the pass rate according to § 
141.S(d)? 

As noted above, the 80% pass rate for your school is based on the results of both the FAA 
Knowledge Test and the comprehensive end-of-course practical test for courses that result in 
a certificate or rating. This position is consistent with the 1997 final rule that first introduced 
knowledge tests to the quality of training calculation. In the notice of proposed rulemaking 
for that rule, the FAA explained that a provisional pilot school that graduates 5 students 
from a private pilot certification training course approved under former appendix A to part 
141 would count the results of 5 knowledge tests and 5 practical tests in determining its pass 
rate. In the final rule, the FAA did not alter the inclusion of knowledge tests and, in fact, 
expanded the "quality of training" counters to include end-of-course tests for appendix K 
courses. Although the 2009 final rule and the subsequent technical amendment made 
changes to§ 141 .5, the FAA stated that the changes were intended to clarify, not alter, the 
existing rule requirements. 

Questfon 3: Is the overall pass rate required in§ 141.S(d) calculated by combining all 
attempts and successes of all knowledge tests, practical tests, and appendix K end-of­
course tests? 

In addition to the quality of training requirement in§ 141.5(d), § 141.5(e) requires a 
provisional pilot school to graduate 10 different people from its approved training courses 
over a 24-month period. To satisfy the quantity of training standard under§ 141.5(e), a pilot 
school must graduate 10 different people from its approved training courses. A person 
graduates from a training course upon successful completion of all of the training course 
requirements. As clarified in the recent technical amendment, a person who graduates from 
more than one approved training course during the 24-month period may be counted only 
once to satisfy the quantity of training requirement. On the other hand, the quality of training 
requirement under§ 141 .5(d) is calculated based on the percentage of successful first 
attempts on all knowledge tests, practical tests, and end-of-course tests for appendix K 
courses. For example, a student who graduates from more than one approved training course 
in a 24-month period could have multiple test results counted toward the pilot school 's pass 
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rate (141.S(d)) but would be counted only as one person towards the pilot school's minimum 
graduate requirement (141.S(e)). 

In addition, although examining authority is based on individual trairung courses, the 80 
percent pass rate foi renewal of a pilot school certificate is calculated based on the 
percentage of successful first attempts of all tests administered to the students of the pilot 
school. For example, if a pilot school has six approved training courses and holds examining 
authority for only three of those courses, then the 80 percent pass rate is based on the 
combined percentage of ( 1) the FAA knowledge tests and practical tests that were passed on 
the first attempt for those training courses for which the school does not hold examining 
authority, and (2) the tests approved in accordance with§ 14I.67(c) as equivalent to the 
FAA knowledge test and practical test that were passed on the first attempt for those training 
courses for which the school holds examining authority. The FAA notes that a pilot school 
that holds examining authority must maintain records clearly indicating whether a student 
passed the comprehensive end-of-course "practical" test on the first attempt. 

This response was prepared by Anne Moore, an Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel and coordinated with the Certification and General Aviation 
Operations Branch of Flight Standards Service. We hope this response has been helpful to 
you. If you have additional questions regarding this matter, please contact us at your 
convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

~ ,_3/J-
Rebecca B. Mtherson 
Assistant Chief Counsel, Regulations Division 


