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Dear Mr. Walker, 

This responds to your request for a legal interpretation dated August 11, 2011. Your 
letter requests clarification concerning the logging of pilot-in-command (PIC) time under 
· 14 CFR 61.Sl(e). 

Your letter presents a scenario in which Pilot A and Pilot B both hold airplane single 
engine land private pilot certificates. · Pilots A and B fly a cross-c9untry trip together 
during instrument meteorological conditions (IMC) under an IFR flight plan filed by Pilot 
A, who also holds an instrument rating. Pilot B is not instrument rated. (The FAA 
assumes in this interpretation Pilots · A and B are flying an airplane type certificated for 
only one required pilot flight crewmember, and also that Pilot A is instrument current 
with respect to§ 61.57 (c)). Pilot A is required to and does act as the actual PIC for the 
entire flight. For a half-hour leg of the flight during IMC, Pilot B is the sole manipulator 

· of the controls. You ask whether Pilot B can log actual instrument and PIC flight time 
for the portion of the flight during which Pilot B was the sole manipulator of the controls. 

The FAA has partially answered this question in a previous legal interpretation. The 
Legal Interpretation to Jo~ Speranza (Dec. 4, 2009) states in pertinent part: 

The FAA previously has stated the term "rated," as used in § 61.51 ( e ), refers to 
the pilot holding the appropriate aircraft ratings (category, class, and type, if a 
type rating is required), and these ratings are listed in 14 C.F .R. § · 61.5 and are 
placed on the pilot certificate. See Legal Interpretation to Jason E. Herman (May 
21, 2009); Legal Interpretation to James R. Knight II (June 3, 1999). As correctly 
noted in your letter, for the purpose of logging PIC time under § 61.51 (e ), a pilot 
must hold ratings fqr the aircraft rather than for the conditions of flight. 
Accordingly, Pilot B may log PIC time for the portion of the flight during which 
Pilot B was the sole manipulator of the controls.1 

Thus, Pilot B can log PIC flight time for the portion of the flight during which Pilot B 
was the sole manipulator of the controls even though pilot B does not hold an instrument 
rating. 

In addition, Pilot B can log actual instrument time for the portion of the flight during 
which Pilot B was the sole manipulator of the controls. Section 61.5 l(g)(l) states: "A 
person may log instrument time only for that flight time when the person operates the 

1 A copy of the 2009 Speranza Interpretation has been attached to this memorandum. 



aircraft solely by reference to instruments under actual or simulated flight conditions." In 
the scenario you provided, Pilot Bis the sole manipulator of the controls for a half-hour 
leg of the flight during actual IMC flight conditions and was operating the aircraft solely 
by reference to instruments. Therefore, Pilot B can log actual instrument time for that 
half-hour leg. 

It is appropriate to address in this interpretation the logging of flight time by Pilot A, 
which was also addressed in the 2009 Speranza Interpretation. The Speranza · 
Interpretation states in pertinent part: 

However, Pilot A may not log PIC time for the portion of the flight during which 
Pilot Bis the sole manipulator of the controls, and is logging PIC time, because 
there is no provision for this logging in § 61.51 ( e ). Section 61.51 ( e )( 1 )(iii) allows 
the pilot acting as PIC to log PIC time only if more than one pilot is required 
under the type certification of the aircraft or the regulations under which the flight 
is conduct~d, and only one pilot is required for the flight in your example. 
Although Pilot If properly may log PIC time for a portion of the flight as 
discussed previously, Pilot B could not act as PIC and was not a required flight 
crewmember for any portion of the flight under the aircraft's type certificate or 
the regulations under which the flight was conducted. 

The FAA notes that you describe Pilot A in your request for interpretation as both the 
acting (actual) PIC and an "appropriately rated safety pilot." Your characterization of 
Pilot A as a safety pilot is not accurate in this scenario. A safety pilot is a pilot who 
occupies a control seat in an aircraft during simulated instrument flight, and who 
possesses at least a private pilot certificate with category and class ratings appropriate to 
the aircraft being flown. See 14 CFR§ 91.109(b)(l). In the scenario you provided, Pilots 
A and B are flying in actuaUMC conditions, not simulated instrument flight conditions, 
and the aircraft operation is not one for which "more than one pilot is required under ... 
the regulations under which thy flight is conducted." Speranza Interpretation (Dec. 4, 
2009). Therefore, Pilot A is not acting as a safety pilot and, as was the case in the 
Speranza Interpretation, being the PIC in this context is not a basis for Pilot A to log 
flight time under§ 61.51 for the portion of the flight being logged by Pilot Bas PIC 
flight time while the sole manipulator of the controls. · 

I hope this information has been helpful. This response was coordinated with Flight 
Standards Service, General Aviation and Commerdal Division. If you have further 
questions concerning this response, please contact Sabrina Jawed on my staff at 202-267-
3073. 

Sincerely, 

Re!::i-::}l,Jt-
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 




