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This is in response to your letter of June 11, 2010, requesting our interpretation of certain 
Federal Aviation Administration (FAA) regulations and air traffic control (A TC) topics. 
Your email presents five issues for our consideration. Issues one and three involve the 
regulations. Issues two, four, and five involve questions addressing A TC procedures and 
design criteria. Those responses are provided by the Air Traffic Organization and the Flight 
Standards Service. 

Issues one and three request interpretation of the following sections in Title 14 of the Code 
of Federal Regulations (14 CFR): 

Section 91.126 provides, in pertinent part, that "unless otherwise authorized or required, 
each person operating an aircraft on or in the vicinity of an airport in a Class G airspace 
must" establish two-way radio communications with an operational control tower prior to 
four nautical miles from the airport where the operational control tower is located, and up to 
and including 2,500 feet AGL. 

Section 91.127 provides, in pertinent part, that "unless otherwise authorized or required, 
each person operating an aircraft on or in the vicinity of an airport in a Class E airspace 
must" establish two-way radio communications with an operational control tower prior to 
four nautical miles from the airport where the operational control tower is located, and up to 
and including 2,500 feet AGL. 

Section 91.129( a) provides, in pertinent part, that "unless otherwise authorized or required 
by the A TC facility having jurisdiction over the Class D airspace area, each person operating 
an aircraft in Class D airspace must" comply with sections 91.126 and 91.127. 

In your letter, you describe a scenario in which control towers at LOR, HEY, and FHK 
heliports exist outside the Class D surface area boundary. You question whether a person 
operating outside Class D airspace, with no intent to land, would be required to comply with 
the communications requirements in sections 91.126 and 91.127, which are incorporated by 
reference in section 91.129. The answer is yes. A person operating outside of Class D 
airspace with no intent to land, and who does not enter the Class D airspace at any time, is 
required to establish communications with an operating control tower whenever the aircraft 



is within 4 NM and 2,500 feet AGL of the control tower. 14 C.F.R. 91 .126(d). 
Additionally, we understand you have been in contact with Aviation Safety, Flight 
Standards Service division (AFS) regarding this issue. We understand that AFS is 
considering sending a representative to assist you in this matter. 
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In your second question you ask what the maximum holding pattern airspeed for Copter 
procedures is, once established in the holding pattern. FAA Order 7130.3A provides design 
criteria to the procedure developer. The 100 indicated airspeed (KIAS) specified in F AAO 
7130.3A is intended to be a maximum, not an absolute requirement. If a procedure designer 
determines a slower speed is necessary in a particular situation, that speed may be specified. 
Similarly, the maximum holding speeds specified in Section 2, paragraph 2-8a, Table 1 may 
be restricted operationally to avoid potential airspace conflicts. In the example you cited, 
the GPS procedure designer determined that the maximum speed in a holding pattern when 
using GPS for navigation is 90 KIAS. Since this is less than I 00 KIAS, it is not in conflict 
with the guidance contained in FAAO 7130.3A, paragraph 5-2b. 

In your third question you ask when an aircraft must descend to a lower published altitude if 
cleared for an instrument approach and operating above a lower pubJished route or 
instrument approach procedure segment absent an altitude assignment issued in conjunction 
with an approach clearance. Once an approach clearance has been issued, the controller has 
determined that all vertical conflicts have been resolved between the point of the clearance 
and the runway as long as the pilot adheres to any published altitude restrictions. If the term 
"at pilot's discretion" was included in the altitude information of an A TC clearance, the pilot 
has the option to descend whenever he wants, at any rate, and to temporarily level off at any 
intermediate altitude as desired. AIM, paragraphs 4A-IO (c). "At pilot's discretion," when 
used in conjunction with altitude assignments, means that ATC has offered the pilot the 
option of starting climb or descent whenever he or she wishes. The pilot may temporarily 
level off at any intermediate altitude, however, once he or she has vacated an altitude, he or 
she may not return to that altitude. Id. 

In your fourth question you ask when an aircraft must descend to a lower published altitude 
when cleared for an RNA V instrument approach and operating within the boundaries of 
T AA, but above the T AA altitude and without an altitude assignment. Once A TC issues an 
approach clearance, the pilot is authorized to maneuver as necessary to complete the 
landing. In this case, if the aircraft is already at the altitude for the area depicted for an area 
of a T AA, A TC would expect the aircraft to remain at that altitude. If the aircraft is above 
the depicted altitude, A TC would expect the aircraft to descend to that altitude. The point at 
which the descent begins and the rate of descent are not specified. It should be noted; 
however, that in most cases, the 180 degree arc that makes up the initial portion of the 
approach is designated a "No Procedure Tum" (NoPT) area, and A TC definitely expects the 
aircraft to proceed straight into the final portion of the approach, and not require a tum in the 
holding pattern to. loose altitude. For that reason, it would be appropriate for the pilot to be 
at the minimum altitude depicted so as to be in position for a tum into final without 
necessitating a turn in holding. 
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In. response to your fifth question, it is permissible, without specific A TC clearance, to 
shorten publisheq outbound DME legs in a holding pattern as long as the issued holding 
pattern leg .length is not exceeded. If ATC verbalizes leg lengths for either a charted or 
uncharted holding pattern, the pilot does have to obtain A TC clearance to shorten outbound 
legs to less than that which has been cleared. "When an A TC clearance has been obtained, 
no pilot in command may deviate from that clearance unless an amended clearance is 
obtained, an emergency exists, or the deviation is in response to a traffic alert and collision 
avoidance system resolution advisory." See 14 C.F.R. 91.123(a). 

I hope this information has been helpful. This interpretation has been coordinated with 
Flight Standards Service Flight Technologies and Procedures Division and NextGen 
Procedures Implementation Group Terminal Services, Air Traffic Organization. If you have 
further questions concerning the legal issues discussed in this interpretation, please contact 
Sabrina Jawed on my staff at 202-267-3073. If you have further questions concerning the 
technical issues, please contact Bruce McGray, Program Manager Field Operations at 202-
385-4937. 
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