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Dear Mr. Breese: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Thank you for your letter dated November 20, 2009, requesting clarification of the term 
"date of manufacture" as used in various regulations in Title 14 of the Code of Federal 
Regulations and other guidance material from the Federal Aviation Administration (FAA). 

As your letter notes, there are uses of the term date of manufacture that carry specific 
calculations, such as 14 CFR §21.183(f). That regulation defines date of manufacture "for 
purposes of this paragraph." We believe that usage is clear in its limitations, including the 
first phrase in that paragraph, "[n]otwithstanding all other provisions of this section . . .. " 
That calculation is for purposes of that paragraph only. 

Your reference to the Flammability Standards rule published in 2003 cites to the disposition 
of comments in the preamble that explains what date of manufacture means for purposes of 
that final rule. In that rule, date of manufacture means ''the date on which inspection records 
show that an airplane is in a condition for safe flight." Your reference to the Flight Recorder 
rule published in 2008 quotes the preamble to that rule in which we state that "[i]n general, 
the date of manufacture is usually considered the date an aircraft receives its airworthiness 
certificate," but that " [t]here may be other circumstances that modify this date." Your 
reference to the 2005 Improved Seats in Air Carrier Transport Carrier Airplanes rule did 
not include any specific language in the rule or preamble. 

The F AA's reference in the flight recorder rule to other circumstances was a reference to 
regulations that may specify how date of manufacture is established. Where an earlier date is 
required by another applicable regulation, the earlier date would control. It is only when 
there is no defined date required that we suggest something that is easily determined and 
recorded be used, such as the date the airworthiness certificate is issued. 

Accordingly, we are not able to provide absolute calculation of date of manufacture "under 
Boeing's current production method" as you request. We cannot generalize as to all of the 
regulations that may be applicable to aircraft under production at Boeing. 



Where two or more regulations apply, each with their own date of manufacture, our advice 
would be to use the earliest date required as compliance for all of the regulations under 
which a date of manufacture is specified. Compliance with a requirement before the 
required date is acceptable. 
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In your example, among the regulatory requirements that you use "the date on which the 
first flight of the airplanes occurs," that you use the "date the inspection records reflect that 
the airplane is complete," and the suggestion that you use the date airworthiness certificate 
as issued as date of manufacture, different dates of manufacture may be triggered by the 
varying regulatory requirements applicable to an individual airplane. More than one date of 
manufacture may occur when two or more applicable regulations have different triggers. 
The FAA does not presume that the same regulations apply to every airplane you produce. 

We trust that this interpretation responds to the examples raised in your request. If you have 
any questions, please contact my staff at 202-267-3073. This response was prepared by 
Karen Petronis, Senior Attorney for Regulations in my office and coordinated with the 
Aircraft Certification Service at FAA headquarters. Any questions regarding this 
interpretation may be directed to her. 

Sincerely, 

&j;rsof J-
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


