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Dear Mr. Creech: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 2-0591 

This responds to your request for an interpretation concerning 14 CFR §61.167, the 
privileges of an airline transport pilot (ATP) certificate, as it relates to instruction by the 
ATP. The regulation states in pertinent part: 

61.167 Privileges. 

(b) An airline transport pilot may instruct --

( 1) Other pilots in air transportation service in aircraft of the category, class, and type, as 
applicable, for which the airline transport pilot is rated and endorse the logbook or other 
training record of the person to whom training has been given; 

(2) In flight simulators, and flight trairung devices representing the aircraft referenced in 
paragraph (b )(1) of this section, when instructing under the provisions of this section and 
endorse the logbook or other training record of the person to whom training has been given; 

(3) Only as provided in this section, unless the airline transport pilot also holds a flight 
instructor certificate, in which case the holder may exercise the instructor privileges of 
subpart H of part 61 for which he or she is rated; and 

(4) In an aircraft, only if the aircraft has functioning dual controls, when instructing under 
the provisions of this section. 

To answer your questions, which are set out below, we also consider 14 CFR §61.3 (d)(3) 
which states in pertinent part: 

(3) A flight instructor certificate issued under this part is not necessary-

(ii) Under paragraph (d)(2) of this section, if the training is given by the holder of an airline 
transport pilot certificate with a rating appropriate to the aircraft in which the training is 
given, provided the training is given in accordance with the privileges of the certificate and 
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conducted in accordance with an approved air carrier training program approved under part 
121 or part 135 of this chapter. · · 

Question 1. What is the intent of the 61.167(b)? 

Answer 1. Section 61.167(b) authorizes an ATP, who does not hold a flight instructor 
certificate, to give _ flight instruction only if the ATP and pilot are engaged in air 
transportation service. The authorization is limited in scope. 

Question 2. May a pilot who holds an ATP certificate and a BE-300 'type rating give dual 
instruction in a BE-300 aircraft to a commercial multiengine pilot with an instrument rating 
in "air transport service," if the ATP does not have a CFI and the flight is to be conducted 
under part 91 operating rules? If so, could this time count towards the 1500 hour total time 
requirement for the commercial pilot to obtain an ATP certificate? 

Answer 2. We spoke to you by phone and confirmed that the flight described in your 
question is not part of an FAA approved air carrier training program approved under part 
121 or part 135. Since the flight is not part of an FAA air carrier training program approved 
under part 121 or part 13 5, that fact is · dispositive of whether the ATP, who does not have a 
CFI, may give flight instruction, 

While section 6 l. l 67(b )(2) authorizes an ATP to give instruction when the ATP does not 
hold a CFI, the ATP would have to comply with both §61.167(b)(2) and §61.3(d)(3)(ii). 
According to §61.3(d)(3)(ii), the instruction must be" ... conducted in accordance with an 
approved air carrier training program approved under part 121 or part 135 . . . ." In your 
questions, the ATP is not a CFI and the flight is not part of an FAA approved air carrier 
training program approved under part 121 or part 135. As a result, the ATP may not instruct 
the commercial pilot. Since the ATP is not authorized to provide dual instruction, the flight 
time may not be counted as instructional time. 

Question 3. What is the definition of "air transport service" as found in 14 CFR §61.167? 

Answer 3. The phrases "air transport service" or "air transportation service" are not defined 
in the federal aviation regulations. See 14 CFR § 1.1, general definitions, and 14 CFR § 
61.1, applicability and definitions. However, when read together, §61.167(b)(2) and 
§61.3(d)(3) provide an explanation that "air transportation service" is tied to an approved air 
carrier training program approved under part 121 or part 13 5. 
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This response was prepared by Cecile O'Connor, Attorney, Regulations _Division, and 
coordinated with the Certification and General Aviation Operations Branch, AFS-810, and 
the Air Carrier Training Branch, AFS-210, of the Flight Standards Service. We hope this 
response has been helpful to you. If you have additional questions regarding this matter, 
please cont~ct us at your convenience at 202 267-3073. 

SA-
Rebecca B Mir;;}f J-
Assistant Chief Counsel for Regulations Division, AGC-200 

cc: David Donnell, ASW-7E 




