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Dear Mr. Grau: 

800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter responds to the request for a legal interpretation that you mailed to this office on 
May 6, 2010. Specifically, you have asked for a legal interpretation of the term "required 
crewmember seat" as used in 14 C.F.R. § 142.49(c)(3)(iv). 

Section 61.3 states that a person may serve as a required pilot flight crewmember only if that 
person holds the appropriate medical certificate issued under part 67. 14 C.F.R. § 61.3(c)(l). 
For purposes of this provision, a required pilot flight crewmember means a pilot assigned to 
perform a duty in an aircraft during flight time. 14 C.F .R. § 1.1. We have stated, for 
example, that an instructor is a required pilot flight crewmember if the person receiving 
instruction is not qualified to act as pilot in command or if the type certificate of the aircraft 
on which instruction is being given requires more than one pilot flight crewmember and no 
other qualified pilot is on board. White Interpretation, Oct. 5, 1978. Likewise, we have 
indicated that instructors who act as safety pilots must possess valid medical certificates 
because they are required crewmembers. 62 FR 16220, 16242, April 4, 1997. 

Section 61.23 requires a person exercising the privileges of a flight instructor certificate to 
hold at least a third class medical certificate if serving as a required pilot flight crewmember. 
14 C.F.R. § 61.23(a)(3)(v). Section 142.49 states that a training center may not allow an 
instructor to provide flight instruction in an aircraft unless that instructor, "if instructing or 
evaluating in an aircraft in flight while occupying a required crewmember seat, holds at least 
a valid second class medical certificate." 14 C.F .R. § 142.49( c )(3 )(iv). 

You suggest that the term "required crewmember seat" in § 142.49 applies only to an 
instructor who is providing instruction in a aircraft type certificated for more than one pilot. 
Because ERAU provides instruction only in single-piloted airplanes, you contend that your 
instructors are required to hold only a third class medical certificate in accordance with § 
61.23 when serving as a required pilot flight crewmember rather than the second class 
medical certificate required by§ 142.49. 
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In the 1996 final rule that established training centers, the FAA agreed with commenters 
who suggested that instructors who provide instruction only in simulators should not be 
required to hold a medical certificate. 61 FR 34508, 34541, July 2, 1996. We revised the 
proposed rule to require a second class medical certificate "only when instructing from a 
required crewmember seat in an aircraft in flight." We stated that this requirement 
"reiterates part 61 requirements for an instructor to have a medical certificate when acting as 
required flight crewmember." Accordingly, we interpret "required crewmember seat" under 
part 142 to have the same meaning as "required crewmember" under part 61. We have found 
nothing in the preamble or in subsequent guidance to suggest that "required crewmember 
seat" applies only to aircraft type certificated for more than one pilot. 

In issuing this interpretation, we note that, in the 1996 final rule establishing part 142 
training centers, we stated that the requirement to hold a valid second class medical 
certificate was consistent with part 61 requirements. 61 FR 34508, 34540. The following 
year, however, the FAA issued a final rule clarifying "the existing requirement that a person 
who is exercising the privileges of his or her flight instructor certificate [under parts 61 or 
141] while serving as a pilot in command, or as a required crewmember, must bold a third­
class medical certificate." 62 FR 16220, 16242. That final rule did not discuss or revise the 
requirement for a second class medical certificate in§ 142.49(c)(3)(iv). We have referred 
this issue to Flight Standards Service for further consideration. 

This response was prepared by Anne Moore, an Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Air Carrier Training and 142 Training 
Center Branch of Plight Standards Service. We hope this response has been helpful to you. 
If you have additional questions regarding this matter, please contact us at your convenience 
at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

e.:~:~✓ 
Assistant Chief Counsel, Regulations Division, AGC-200 




