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Dear Mr. Keller: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This responds to your request for a legal interpretation clarifying whether a flight instructor 
must observe an individual using a flight training device or flight simulator to maintain 
instrument recency experience under 14 C.F.R. §61.5l(g)(4). 

Your letter highlights an apparent contradiction between §61.51 (g)( 4) and the preamble to 
the final rule on Pilot, Flight Instructor, and Pilot School Certification, published on August 
21, 2009. The question you have posed is whether the language of 14 C.F.R. §61.5l(g)(4), 
or the text of the preamble to a rulem~g published in the Federal Register controls when 
an instructor must be present to observe an individual using a flight training device or flight 
simulator to maintain instrument recency experience. 14 C.F.R. §6l.5 l(g)(4) states, "A 
person can use time in a flight simulator, flight training device, or aviation training device 
for ... instrument recency experience, provided an authorized instructor is present to observe 
that time ... " 

The preamble language you quote states, "a person who is instrument current or is within the 
second 6-calendar month period ... need not have a flight instructor or ground instructor 
present when accomplishing the approaches, holding, and course intercepting/tracking tasks 
of §61.57 ( c )(1 )(i), (ii), and (iii) in an approved flight training device or flight simulator." 
74 Federal Register 42500, 42518 (August 21, 2009). The preamble also summarizes 
comments the Office of Flight Standards has received from the flight instructor and pilot 
school community. Many instructors and pilot schools believe that if an instructor is not 
required to be present when an airman is performing the approaches, etc. in an aircraft, then 
they should not be required to be present when an airman is performing the same tasks on a 
flight training device or flight simulator. 

Preambles to final rules serve two purposes; they explain the reasons for adopting the new 
rule, including responses to public comments, and they provide interpretive guidance on 
operation of the rule. However, when the rule and the preamble conflict, the rule controls. 
Accordingly, the regulatory text of §61.5l(g)(4) is clear that in order to log the time an 
instructor must be present to observe an individual using a flight training device or flight 
simulator to maintain instrument recency experience. We acknowledge that the preamble 
language indicates some intent to change the rule. For that reason, this issue has been 
forwarded to the Flight Standards Service. 
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We trust the above responds to your concerns. If you need further assistance, please contact 
my staff at (202) 267-3072. This response was prepared by Neal O'Hara, an Attorney in 
Regulations Division of the Office of the Chief Counsel. 

Sincerely, 

Re~Pt: )I~ 
Assistant Chief Counsel for Regulation, AGC-200 


