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Dear Mr. Thomey: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your May 8, 20 IO request for interpretation of 14 C.F .R. 
§ 91.175. You asked whether a pilot may operate an aircraft below a published decision 
height (DH) or minimum descent altitude (MDA) if the pilot has the runway in sigh~ but the 
runway visual range (RVR) is reported at less than the published minimum RVR for the 
approach. 

Section 91.17 5 establishes the conditions that must be present for a pilot to continue 
operations below decision altitude (DA)/DH or MDA. One of the conditions is that the 
"flight visibility is not less than the visibility prescribed in the standard instrument approach 
being used .... " 14 C.F.R. § 91.175(c)(2). Another condition is that one of the visual 
references in the runway environment listed in the rule must be visible to the pilot See 
§ 91.175(c)(3)(i)-(x). 

In determining whether the pilot may operate below DA/DH or MDA, for purposes of 
§ 91.17 5( c ), the flight visibility is controlling. See Legal Interpretation to Larry K. Johnson, 
from David L. Bennett (Mar. 10, 1986) (addressing this requirement then codified as§ 
91.116); see also 46 Fed. Reg. 2280, 2282 (Jan. 8, 1981) (revising the rule to "make it clear 
that the visibility referred to is the visibility from the aircraft."); Administrator v. Davey, 
NTSB Order No. EA-1531 (Dec. 12, 1980) ("[C]ontrolling visibility is not ground visibility, 
as reflected by the RVR values, but rather flight visibility, as measured from the cockpit of 
the aircraft."). In your letter you note that the pilot "has the runway in sight." Accordingly, 
the pilot may continue the approach below the authorized DA/DH or MDA because the pilot 
has determined the flight visibility and the runway, one of the enumerated visual references 
in § 9 l.175(c)(3), is in sight. See § 91. l 75(c)(3)(ix). The pilot must maintain this flight 
visibility from descent below MDA or DA/DH until touchdown. 46 Fed. Reg. 2282. 



This response was prepared by Dean Griffith, Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with General Aviation and Commercial 
Division of Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 ifwe can be of 
further assistance. 

Sincerely, · 

Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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