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Dear Mr. Turri, 

This is in response to your follow-up email message of July 22, 20 I 0, forwarding three 
questions you submitted previously to the Federal Aviation Administration's (FAA), Air 
Traffic Organization's Customer He'lp. Your questions are in reference to the operating 
requirements associated with the loss of two-way radio communications that are codified in 
section 9l.185(c) of Title 14, Code of Federal Regulations. As your questions involve 
interpretations of the above-referenced regulation, they were referred to our office for 
response. 

Specifically, your questions reference section 9l.185(c)(3), which provides: 

(i) When the clearance limit is a fix from which an approach begins, commence 
descent or descent and approach as close as possible to the expect-further­
clearance time if one has been received, or if one has not been received, as 
close as possible to the estimated time of arrival as calculated from the filed 
or amended (with ATC) estimated time en route. 

(ii) If the clearance limit is not a fix from which an approach begins, leave the 
clearance limit at the expect-further-clearance time if one has been received, 
or if none has been received, upon arrival over the clearance limit, and 
proceed to a fix from which an approach begins and commence descent or 
descent and approach as close as possible to the estimated time of arrival as 
calculated from the filed or amended ( with A TC) estimated time en route. 

First, you question whether the holding fix and the clearance limit are the same place. The 
answer is, not necessarily. The Airman's Information Manual (AIM) defines a "clearance 
limit" as " [t]he fix, point, or location to which an aircraft is cleared when issued an air traffic 
clearance." AIM, Pilot/Controller Glossary (8/26/10). For example, if ATC clears a pilot to 
the airport, the airport becomes the clearance limit. Therefore, a clearance limit, by 
definition, can be any fix, including a holding fix, but is not necessarily one. 

Second, you question whether section 91.185( c) applies if no holding instructions have been 
issued and, if so, how non-GPS aircraft comply. The answer to the first part of your second 
question is yes. There is nothing to indicate that section 91.185( c) would not apply if no 



holding instructions have been issued. Section 91.185( c )(3)(i) applies when the clearance 
limit is a fix from which an approach begins, and section 91.185(c)(3)(ii) applies when the 
clearance limit is not a fix from which an approach begins. 
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The second part of your question is how do non-GPS aircraft comply? A pilot plans and 
files his/her route of flight based on the navigation equipment onboard the aircraft and used 
during the flight. If an aircraft is not equipped for GPS navigation, the pilot should plan the 
flight using ground-based navaids. A TC will clear the pilot based on the filed route and if 
A TC needs to amend this route, A TC will not place the pilot on a route of flight using 
navaids that are unavailable to the aircraft. 

Third, you question whether ATC wants pilots to postpone their descents when NORDO, 
despite the deletion of the "descent" paragraph from section 91.185( c ). The requirements of 
91.185(c) were updated by rulemaking in 1985. See 49 FR 46749, November 28, 1984. 
ATC expects pilots to comply with 91.185(c)(3)(i) and (ii) and commence descent in 
accordance with either one of the two paragraphs as appropriate. 

I hope this information has been helpful. This interpretation has been coordinated with the 
Airspace and Rules Group, Air Traffic Organization & Flight Standards Service, General 
Aviation and Commercial Division. If you have further questions concerning this 
interpretation, please contact Sabrina Jawed on my staff at 202-267-8863. 

Sincerely, 

R~:#J-
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


