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Dear Ms. Weybrecht: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your December 23, 2009 request for interpretation regarding 
whether Kids in Flight, Inc.' s proposed flights, provided to seriously ill children and their 
families, would be considered a charitable event, community event, or non-profit event, 
under 14 C.F.R. § 91.146. 

In your letter you describe your proposed operations as follows. Kids in Flight currently 
provides free flights in general aviation aircraft to seriously ill children, under the provisions 
of§ 91.146, at an annual event called Wings of Wonder. You propose to institute a program 
that would provide individual flights for seriously ill children and their families throughout 
the year, rather than at the annual Wings of Wonder event. The flights would be conducted 
by pilots who volunteer their time and aircraft and are not compensated in any form by Kids 
in Flight. Kids in Flight would continue to hold the annual Wings of Wonder event to 
reunite the children with the pilots and provide food and entertainment, but would not 
provide flights at the event. Your letter indicates that all funds raised by Kids in Flight are 
used for programmatic and administrative costs of the organization. In a phone conversation 
with a member of my staff, you stated that the donations are not accepted or solicited at the 
Wings of Wonder event. 

Certain passenger carrying flights that benefit a charitable, non-profit, or community event 
may be operated under the part 91 operating rules although they are conducted for 
compensation or hire. See §§ 9 l.146(a), (b ). These operations would otherwise be subject 
to the certification requirements of part 119. See § 9 l. l 46(b ). Among the restrictions 
established by this rule is that pilots and sponsors of events under this section are limited to 
no more than four events per calendar year. See § 91.146( d). 

A "charitable event'' is "an event that raises funds for the benefit of a charitable organization 
recognized by the Department of the Treasury whose donors may deduct contributions under 
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section 170 of the Internal Revenue Code." See § 9 I .146(a). 1 Inherent in the definition of 
charitable event is the use of a flight as a means of raising money for the charity. In a 
previous legal interpretation, the FAA noted that the § 91.146 exception applies to "flights 
conducted by private pilots and offered to the public by a charitable organization in 
exchange for donations .... " See Legal Interpretation to Joseph A. Kirwan, from Rebecca 
B. MacPherson, Assistant Chief Counsel, Regulations Division (May 27, 2005). When 
promulgating this rule, the Agency gave the example of a charitable event as "a pancake 
breakfast at which passengers make a contribution to an organization, such as the American 
Cancer Society, in exchange for breakfast and a flight over their town." See 72 Fed. Reg. 
6884, 6895 (Feb. 13, 2007) (National Air Tour Safety Standards Final Rule). Likewise, the 
Agency noted that if a passenger receives a "free" aircraft ride in exchange for paying an 
attendance fee or in return for donating money then the event is considered for 
compensation or hire and would fall under the provisions of§ 91.146. Id. 

Based on the facts in your letter it appears that the individuals who are being given airplane 
rides are not receiving the rides because they are donating money to your ch¢ty. Likewise, 
your letter notes that the families whose children receive the flights participate in the 
program at no cost. It is reasonable to assume that families who participate in this program 
may also contribute money to Kids in Flight. However, it appears that a child's participation 
in the program is not overtly, or tacitly, conditioned upon a donation from that child's family 
or others, either before or after a flight. Accordingly, based on the facts presented in your 
letter, the proposed flights would not be considered a charitable event for purposes of 
§ 91.146. 

We caution you that the FAA takes a broad view of compensation and that this interpretation 
is based solely on the facts as we understand them which are outlined above. If Kids in 
Flight is, in fact, obtaining donations at any time in exchange for providing flights, or if the 
pilots performing the operations receive compensation from Kids in Flight, such as fuel or 
operating expense reimbursement, or from the passengers, then these flights would need to 
be conducted under § 91.146 or under a part 119 operating certificate. See, e.g., Legal 
Interpretation to Guy Mangiamele, from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel 
for Regulations (Mar. 4, 2009) (finding proceeds from a sight-seeing flight auctioned for 
charity is compensation); Legal Interpretation to Michael Goldman, from Rebecca B. 
MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (June 14, 2006) (stating that 
compensation includes the receipt of anything of value, including valuable good will); Legal 
Interpretation to Kirwan (logging flight time at charity's expense is compensation). 

l According to its website, www.kidsinfligbt.org, Kids in Flight is a 26 U.S.C. § 501(c)(3) charitable 
organization recognized by the U.S. Department oftbe Treasury. Accordingly, this interpretation only 
discusses the applicability of the "charitable event" which applies to such charitable organizations. See 14 
C.F.R. § 91.146(a). We note that the analysis would be similar for community and non-profit events. 



This response was prepared by Dean Griffith, Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Air Transportation Division of 
Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 ifwe can be of further 
assistance. 

Sincerely, 

e-2r:r,/-
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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