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Dear Mr. Berry: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington. D.C. 20591 

This letter is in response to your December 1, 2008 request for interpretation of the flight 
crewmember rest and scheduling requirements of 14 C.F.R. § 135.267. 

In your request you present the following scenario. A part l 35 certificate holder, authorized 
to conduct unscheduled operations, assigns its employee pilots to a rotating schedule of 
seven consecutive days during which the pilot is on-call, followed by four consecutive days 
off. Pilots are on-call 24-hours a day during the on-call period. When on-call, a pilot is 
required by the certificate holder to answer the phone if called by the company dispatch 
department and to immediately report for flight duty. The pilot is not informed in advance 
of when his rest periods will take place during the seven-day on-call period. Rather, the 
certificate holder considers the pilot adequately rested if the dispatch department does not 
require the pilot to report for flight duty during any given 10 consecutive hours. 

You first ask whether the certificate holder may use an on-call schedule that requires pilots 
to respond to the certificate holder's phone calls and report for immediate flight duty 24-
hours a day. Second, you ask if the certificate holder must schedule a pilot's rest period in 
advance and whether the pilot must be free from obligation to report for flight duty or 
answer the certificate holder's phone calls during those rest periods. 

~n the scenario you present, a pilot on a 24-hour on-call schedule awakens at 0700 after 7 
hours of sleep. The pilot is not contacted for duty until 2300 that day. At the time the pilot 
is contacted for duty, the certificate holder considers the pilot to have been on rest for the l 0 
hours preceding the 2300 report time. Prior to the beginning of the 10 hours that it considers 
a rest period, the certificate holder did not inform the pilot that he would be required to 
report at 2300, nor did it infonn the pilot that those l O hours would be a rest period. In this 
situation, the certificate holder considers the pilot rested and available for a flight 
assignment until 1300 the following day. 

Section 135 .267 establishes flight time limitations and rest requirements for unscheduled 
one- and two- pilot crews. 1 Certificate holders may establish flight crewrnember schedules 

1 
Sections 135.267 and 135.269 establish flight time limitations and rest requirements for part 135 unscheduled 

operations. Alternatively, an operator may elect to comply with§ 135.265, the flight time limitations and rest 



under the "moving 24 consecutive hour" flight time limitations of§ 135.267(b ), or the 
regularly assigned duty period of no more than 14 hours flight time limitations of 
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§ 135.267(c). See Legal Interpretation to Mr. Ross, from Donald P. Byrne, Assistant Chief 
Counsel, Regulations Division (Aug. 30, 1993). A key component of the regularly assigned 
duty period provision,§ 135.267(c), is that the start and end time of a 14-hour duty day does 
not vary from day-to-day. See Legal Interpretation to John Barney, from Donald P. Byrne, 
Assistant Chief Counsel, Regulations and Enforcement Division (Dec. 19, 1991) (stating 
that a pilot under a regularly assigned duty period "comes to work and ... goes home at the 
same time every day"); cf Legal Interpretation to Jim Mayors, from Rebecca B. 
MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (Mar. 2, 2009) (discussing application 
of the regularly assigned 14-hour duty day). Pilots in your scenario may be called to fly at 
any time during their 24-hour on-call period; therefore, it appears that the certificate holder 
has chosen to not establish regularly assigned duty periods for flight crewmembers under 
§ 135.267(c). Accordingly, this interpretation focuses on the flight time limitations and rest 
requirements of§ 135.267(b) and does not further address your scenario under§ 135.267(c). 

You question whether the certificate holder may use an on-call schedule that requires pilots 
to respond to the certificate holder's phone calls and report for immediate flight duty 24-
hours a day, as set forth in your example. Although§ 135.267(b) does not contain an 
explicit duty time limitation, it appears the 24-hour on-call situation you present would not 
meet the rest requirements of§ 135.267(d). Section 135.267(d) requires that flight 
crewmembers must have at least 10 consecutive hours of rest during the 24-hour period 
preceding the planned completion time of an assignment made under § 135.267(b ). A rest 
period must be (1) continuous, (2) determined prospectively (i.e., known in advance), and 
(3) free from aJJ restraint by the certificate holder, including freedom from work or freedom 
from present responsibility for work should the occasion arise. See Legal Interpretation to 
Frederick W. Schwarz, from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel, Regulations 
Division (Nov. ·16, 2007); Legal Interpretation to James R. Knight, from Donald Byrne, 
Assistant Chief Counsel (Dec. 9, 1999). 

Under the facts you present, the pilot has an obligation to respond to the certificate holder if 
he is contacted. Furthermore, the pilot is not informed in advance of when his 10-hour rest 
period will begin. In order to meet the rest requirement in the situation you present, if the 
certificate holder assigned a pilot to a flight with a report time of 2300, the pilot must be 
informed that he will be on rest from 1300-2300 no later than 1300 that same day. 
Additionally, if the certificate holder contacts the pilot during that rest period to notify hi"m 
to report for his flight assignment at 2300, it cannot require the pilot to answer or respond to 
its call because the rest period would not be free from restraint. See Legal Interpretation to 
Michael T. Brazill, from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations 
(Dec. 19, 2005) (stating that if a pilot is obligated to respond to contact from the certificate 
holder he is not at rest); Legal Interpretation to Candace K. Kolander from Rebecca B. 
MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations (Apr. 29, 2005) (discussing flight 
crewmember contact during rest periods); Legal Interpretation to James R. Knight, from 

requirements for scheduled passenger carrying operations, provided that it obtains operations specifications to 
that effect. 



Donald Byrne, Assistant Chief Counsel (Dec. 9, 1999); Legal Interpretation to Frederick G. 
Pappas, Jr., from Donald P. Byrne, Assistant Chief Counsel Regulations and Enforcement 
Division (June 24, 1991). In this instance, because the rest period is not known in advance, 
nor free from all restraint by the certificate holder, the 24-hour on-call schedule does not 
meet the rest requirements of§ 135 .267( d). 

This response was prepared by Dean Griffith, Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Air Transportation Division of 
Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 if we can be of further 
assistance. 

Sincerely, 

~i:/!J-
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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