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Dear Mr. Crowe: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave .. S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your April 5, 2009 request for legal interpretation. In your letter 
you asked whether 14 C.F.R. § 135.293(b) requires a pilot to pass a competency check in 
each make and model helicopter that he or she will operate in part 135 operations, and 
whether 14 C.F.R. § 135.327 requires an operator to prepare and keep current a training 
curriculum for each make and model helicopter it uses in part 135 operations. 

A helicopter pilot may not operate an aircraft in part 135 operations unless he or she has 
passed a competency check assessing the pilot's skills and techniques in the type of 
helicopter he or she will be operating. See§ I 35.293(b). For this paragraph, the FAA 
provided definitions of type for both airplanes and helicopters. The regulation states that for 
a helicopter, type "means a basic make and model." 14 C.F.R. § 135.293(b). When 
implementing this rule, the Agency considered a suggestion to group helicopters by engine 
type for purposes of the competency check. See 43 Fed. Reg. 46774. In response, the FAA 
noted that the "handling and flight characteristics of light helicopters are significantly 
different [and t]he equipment available for them is also is considerably different." Id. 
Therefore, the FAA determined that it was appropriate to define type as "basic make and 
model." See id. Accordingly, a person may not serve as a helicopter pilot in part 135 
operations unless he or she has passed a competency check in the basic make and model of 
helicopter that the pilot will be operating. 

Section 135.327 requires each certificate holder to prepare and keep a training program 
curriculum for each type of aircraft it operates. Unlike section 135.293, this section does not 
contain a definition of the word "type." Accordingly, the definition of type in 14 C.F.R. § 
1.1 applies. With respect to the privileges of airman, section 1.1 defines type as "a specific 
make and basic model of aircraft, including modifications thereto that do not change its 
handling or flight characteristics." Therefore, the certificate holder must have a training 
program that addresses each "specific make and basic model of aircraft" in its fleet. 

In your letter you identified FAA guidance contained in FAA Order 8900.1 on the above 
topics. We note that FAA Order 8900.1 is guidance to FAA inspectors and does not have 
the effect of regulation. However, the FAA is reviewing the guidance material and will 
make changes as necessary. 



This response was prepared by Dean Griffith, Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Air Transportation Division of 
Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 if we can be of further 
assistance. 

Sincerely, 

e~-£:/:z-P-
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 
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