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Passenger Oxygen Requirements 

This memorandum responds to your November 17, 2008 request to the 135 Air Carrier 
Operations Branch (AFS-250) requesting clarification of the intent of§ 135.157(b) of Title 14, 
Code of Federal Regulations ( 14 CFR) with regard to the use of an air carrier Minimum 
Equipment List (MEL). Specifically, you request clarification regarding the altitude limitations 
applicable to two aircraft, a Lear 31 A and a King Air 200 operated by Basin Aviation under the 
provisions of 14 CFR part 135 when the passenger oxygen system for each aircraft is 
inoperative. AFS-250 has requested that this office respond to your request. 

Section 135.179 sets forth the regulatory requirements under which a person may take off an 
aircraft with inoperable instruments or equipment installed. Paragraph (a) of that section states 
that no person may take off an aircraft with inoperable instruments or equipment installed unless 
certain conditions are met. One of those conditions is that the certificate-holding district office 
has issued the certificate holder operations specifications authorizing operations in accordance 
with an approved Minimum Equipment List. A Minimum Equipment List specifies those items 
which may be inoperative on the aircraft. Paragraph (a)(3)(i) of§ 135.179 states that the 
approved Minimum Equipment List must be prepared in accordance with the limitations 
specified in paragraph (b) of that section. Paragraph (b) specifies those instruments and 
equipment that may not be included in the MEL. Paragraph (b)(3) specifically states that 
"instruments and equipment required for specific operations by this part" may not be included in 
the MEL. Accordingly, an MEL may not pennit operation of an aircraft without any instrument 
or equipment specifically mandated by regulation for the operation being conducted. 

Section l 35. l 57(b) sets forth the oxygen equipment requirements for pressurized aircraft 
conducting operations at various altitudes under part 135. Paragraph (b )(2) sets forth those 
oxygen equipment requirements that apply when the cabin pressure altitude of the aircraft 
exceeds 10,000 feet MSL. Paragraph (b )(2)(i) specifies that if the cabin pressurization fails 
when flying "at altitudes above l 0,000 feet through 15,000 feet MSL" the aircraft must be 
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equipped with enough oxygen dispensers and oxygen to supply at least l O percent of the 
occupants of the aircraft, other than the pilots, for that part of the flight at those altitudes that is 
more than 30 minutes duration. Accordingly, if the passenger oxygen system of a pressurized 
aircraft is inoperable, that aircraft may not be used to carry passengers for more than 30 minutes 
at altitudes above l 0,000 feet MSL through 15,000 feet MSL with an inoperative cabin 
pressurization system. 

For any flight above 15,000 feet MSL through 25,000 feet MSL in a pressurized aircraft, the 
aircraft must be equipped to supply oxygen to each passenger in the event of a cabin 
pressurization failure. However the amount of the required oxygen supply is dependent upon the 
time in which the aircraft can safely descend to 15,000 feet MSL, as set forth in§ 135.157 
(b )(2)(ii). If the aircraft cannot descend to 15,000 feet MSL within four minutes each passenger 
must be provided with oxygen for one hour; if the aircraft can descend to 15,000 feet MSL 
within four minutes at all times during flight at those altitudes, only a 30 minute supply of 
oxygen is required to be provided to each passenger. Passenger-carrying operations of any 
duration above 15,000 feet MSL are therefore prohibited in an aircraft with an inoperative 
passenger oxygen system as the passengers can not be provided with the required supply of 
oxygen in the event of a cabin pressurization failure. 

Additionally, if the aircraft's cabin pressurization system is inoperative the oxygen equipment 
requirements applicable to unpressurized aircraft set forth in § 135.157(a) would apply. The 
provisions of an MEL can not supersede these, or any other requirements set forth in § 135.157. 

This response was prepared by Paul Greer, an attorney in the Regulations Division of the Office of 
the Chief Counsel, and was coordinated with the Air Transportation Division (AFS-200) of the 
Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 if we can be of further assistance. 


