
0 
U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

JUN 2 2009 
Mr. Randy Long 

Office of the Chief Counsel 

Insurance & Financial Services Agent 
Farmers Insurance 
9332 E. Raintree Dr. 
Suite 120 
Scottsdale, Arizona 85620 

Dear Mr. Long: 

800 Independence Ave. , S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This responds to your e-mail of December l, 2008 to Mr. Jay Tevis, Aviation Safety 
Inspector, Light-Sport Aviation Branch (AFS-610). In that e-mail you requested an 
interpretation clarifying whether the provisions of§ 61.429 of Title 14, Code of Federal 
Regulations (14 CFR) would permit you to be issued a flight instructor certificate with a 
sport pilot rating if you hold a commercial pilot certificate with a balloon class rating and 
meet the provisions of § 61.419 applicable to holders of a flight instructor certificate with a 
sport pilot rating. You specifically note that your application for the issuance of a flight 
instructor certificate under these circumstances was denied by the Airmen Certification 
Branch (AFS-760) on October 30, 2008 based on the determination that "the applicant does 
not hold a Certified Flight Instructor (Sport Pilot) certificate and cannot add ratings via 
Proficiency Check until he passes the appropriate practical and written tests for the 
certificate." AFS-610 has requested that this office respond to your request. 

Section 61.429 was initially adopted as part of the Final Rule "Certification of Aircraft and 
Airmen for the Operation of Light-Sport Aircraft" (69 FR 44772; July 27, 2004). This 
section was originally proposed as section 151 of Special Federal Aviation Regulation 
(SFAR) No. 89 in the notice of proposed rulemaking for that final rule (67 FR 5368; 
February 5, 2002). Section 151 addressed whether a person who holds a flight instructor 
certificate previously issued under part 61 may exercise the privileges of a flight instructor 
certificate with a sport pilot rating if certain requirements are met. It did not, however, 
address commercial pilots with an airship or balloon rating. Commercial pilots with an 
airship or balloon rating are permitted to provide ground and flight training in airships or 
balloons, as appropriate, without holding any flight instructor certificate. 

The final rule adopted the provisions of proposed section 151 ofSFAR No. 89 as§ 61.429. 
It also specifically noted that the original proposal "did not reference commercial pilots with 
an airship or balloon rating" and stated that "as these pilots may provide flight instruction 
under current rules, and therefore may be considered authorized instructors, the FAA 
believes it is appropriate to permit these persons to exercise the privileges of a flight 
instructor certificate with a sport pilot rating in the classes of aircraft in which they are 
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currently authorized to provide training" (69 FR 44845-46). In accordance with the 
agency's intent to permit these persons to be treated in a manner similar to other authorized 
instructors, the agency revised the rule to include specific references to these pilots. As part 
of these revisions the agency stated in§ 61.429( c) that a person may exercise the privileges 
of a commercial pilot certificate with an airship or balloon class rating in a category, class, 
or make and model of light-sport aircraft in which that person is not currently rated provided 
that person meets all applicable requirements specified in § 61.419. 

Section 61.419 specifies the requirements applicable to a person holding a flight instructor 
certificate with a sport pilot rating seeking to provide training in an additional category or 
class of light-sport aircraft. Although § 61.419 specifically addresses persons who hold a 
flight instructor certificate with a sport pilot rating (i.e. the introductory language of that 
section begins with the conditional statement "if you hold a flight instructor certificate with 
a sport pilot rating,") the language of§ 61.429(c) refers all flight instructors (to include 
those with other than a sport pilot rating, i.e. those instructors certificated under subpart H of 
part 61) and commercial pilots with an airship or balloon class rating to its provisions. If 
those persons seek to obtain privileges to provide training in an additional category and class 
of light-sport aircraft, § 61.429(c) mandates compliance with the requirements§ 61 .419 
applicable to persons holding a flight instructor certificate with a sport pilot rating. 

To interpret the provisions of§ 61.429(c) to preclude a person holding a flight instructor 
certificate, a commercial pilot certificate with an airship rating, or a commercial pilot 
certificate with a balloon rating from meeting the provisions of§ 61.419(a) through (d) 
because those persons do not hold a flight instructor certificate with a sport pilot rating 
would clearly nullify the plain language of§ 61.429(c) and contradict the expressed intent of 
the preamble of the final rule. Section 61.429(c) was specifically drafted to permit those 
persons referenced in that paragraph to obtain privileges to provide training in an additional 
category and class of light-sport aircraft provided they meet the provisions of§ 61.419 
applicable to holders of a flight instructor certificate with a sport pilot rating. 

A person holding a commercial pilot certificate with a balloon rating who seeks to obtain 
privileges to provide training in a category and class oflight-sport aircraft in which that 
person is not currently rated is not required to hold a flight instructor certificate with a sport 
pilot rating as a prerequisite to obtaining those privileges. Accordingly, the October 30, 
2008 denial of your application for a flight instructor certificate with a sport pilot rating 
based on the rea,sons specified in that letter was in error. 
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We hope this response has been helpful to you. Please contact us at (202) 267-3073 if we 
can be of further assistance. This interpretation was prepared by Paul Greer, an attorney in 
the Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the 
Light Sport Aviation Branch (AFS-610) of the Flight Standards Service. That office will 
talce action to ensure that your application for a flight instructor certificate with a sport pilot 
rating is processed in accordance with this interpretation. 

Sincerely, 

/llt--~JP-
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


