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Dear Mr. Mangiamele, 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington. O.C. 20591 

This is in response to your request for legal interpretation submitted to the FAA Western 
Pacific Regional Counsel. You seek interpretation of the applicability of FAA regulations 
under two different scenarios. 

In the first scenario you present, you question whether you must have the 500 hours of flight 
time required under 14 C .F.R. § 9 I. l46(b)(9) to conduct a flight for a community or 
charitable event if you do not personally receive compensation for the flight. You note that 
you would like to offer a sight-seeing flight to be auctioned off during an upcoming 
fundraising event sponsored by your local school's PTA, which is a 50l(c)(3) non-profit 
organization. You also state that you will not receive any compensation for the flight or 
seek reimbursement for the operating costs of the flight, but that all proceeds from the 
auctioned flight will directly benefit the PT A. 

Section 91. 146 governs these types of flights. This final rule, issued on February 13, 2007, 
was designed to allow pilots to conduct charitable or community flights, such as the one you 
described, under part 91 rather than part 135, provided additional conditions are met. 
Although you note that you are not being paid to conduct this flight, the sponsor of the event 
auctioning the flight will receive compensation in the fonn of the auction proceeds. In the 
preamble to the fina l rule, the FAA recognized this as compensation, but in the interest of 
the public good and charity, stated these fl ights should be permitted to "operate outside of 
part 135 requirements" provided the other requirements of§ 9 1. 146 are met, including the 
requirement that the pilot in command of the flight must have 500 hours of flight time. 72 
Fed. Reg. 6884, 6895-99 (Feb. 13, 2007); see Legal Interpretation dated Sept. 22, 2008, 
Letter from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations, to Timothy 
Metzinger. Thus, in order to conduct the flight as you propose, you must have logged 500 
hours of flight time prior to the time of the flight. See 14 C.F.R. § 9l.146(b)(9). 

In the second scenario, you state that you are the Director of Vehicle Testing for a company 
whose business is not related to air transportation, and that on occasion, you use your 
airplane, a Bellanca Super Viking, for transportation to business meetings. You question if 
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you may, and to what extent you may, be reimbursed for the cost of this transportation under 
I 4 C.F.R. § 61. I I 3. Further, you question to what extent you may be reimbursed if you also 
transport fellow coworkers to these business meetings. 

First, the FAA notes that based on the type of aircraft you propose to fly in these scenarios, 
the provisions of 14 C.F.R. § 91.501 do not apply. See 14 C.F.R. 9l.50l(a) (limiting 
application of subpart F to the "operation oflarge airplanes of U.S. registry, turbojet­
powered multiengine civil airplanes of U.S. registry, and fractional ownership program 
aircraft of U.S. registry that are operating under subpart K of this part in operations not 
involving common carriage"). Rather, the scenarios you present are subject to the 
limitations set forth in 14 C.F.R. § 61.113, which establishes the privileges and limitations 
of the holder of a private pilot certificate. 

Section 6 I. l 13(a) states, in pertinent part, that a private pilot may not, for compensation or 
hire, act as pilot in command of an aircraft. An exception to that section states that a private 
pilot may, for compensation or hire, act as pilot in command of an aircraft in connection 
with any business or employment if the flight is only incidental to that business or 
employment and if the aircraft does not carry passengers or property for compensation or 
hire. Thus, in this scenario, where you are only transporting yourself to the business 
meeting, you may be compensated for the expense of the flight. See 14 C.F.R. § 61.113(b). 

In regard to whether you may seek reimbursement from your employer for transporting your 
colleagues, since you are transporting people to the meeting, the allowance for the flight to 
be conducted for compensation or hire (i.e., reimbursement) under 61. l 13(b) does not apply. 
The exception in paragraph (b) allows you to use your private pilot certificate only for 
compensation or hire if the operation is incidental to your employment and you are not 
transporting other passengers or property. Thus, because you are transporting people to the 
meeting, you may not seek reimbursement from your employer for this flight under 14 
C.F.R. § 61.113(b ). 

You also question, in regard to this scenario, whether § 61.113( c) would allow for you to 
seek the same expense reimbursement from your employer that you sought in the first 
scenario. It is important to note that section § 61.113( c) allows a private pilot to seek 
reimbursement only from his or her fellow passengers, not a third party, such as your 
employer. As noted in the preamble of the final rule, the FAA determined that a private 
pilot may not pay less than the pro rata share of operating expenses for the flight because "if 
pilots pay less, they would not just be sharing expenses but would actually be flying for 
compensation or hire." 62 Fed. Reg. 16220, 16263 (Apr. 4, 1997). Further, the FAA has 
consistently interpreted § 61.113( c) to allow for "share-the-cost operations" for only those 
operations which are "bona fide, i.e., joint ventures for a common purpose." See Legal 
Interpretation 1985-26, Letter from John H. Cassady, Assistant Chief Counsel, Regulations 
and Enforcement Division, to Thomas H. Chero (Dec. 26, 1985) (recognizing there is no 
common purpose if the pilot is flying and transporting passengers to a destination where he 
or she has no particular business to conduct."); see also Legal Interpretation dated Nov. 19, 
2008, Letter from Rebecca B. MacPherson, Assistant Chief Counsel for Regulations, to 
Peter Bunce. Thus, in the second scenario, you may only seek reimbursement for the 



operating expenses of the flight from your passengers, provided you pay your own pro rata 
share of the operating expenses, and you all share a common purpose, such as attending the 
business meeting. 
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We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by 
Anne Bechdolt, Acting Manager of the Operations Law Branch of the Regulations Division 
of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the General Aviation and 
Commercial Division of Flight Standards Service. 

Sincerely, 

~f-1/fi-
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 




