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Dear Mr. Meier, 

This is in response to your request for clarification of a legal interpretation issued 
July 24, 2008 to Mr. Jeff Bauer. Specifically, you question whether a corporation may enter 
into a time sharing agreement with someone other than another corporation and still recover 
the expenses allowed for under 14 C.F.R. §91.S0l(d). 

Section 91.501 (b )( 6) permits the "carriage of company officials, employees, and guests of 
the company on an airplane operated under a time sharing, interchange or joint ownership 
agreement as defined in [§91.50l(c)]" to be conducted in accordance with the operating 
rules of part 91, rather than the operating requirements of parts 121, 129, 135, or 137. As 
noted in the July 24, 2008, legal interpretation, a time sharing agreement is "an arrangement 
whereby a person leases his airplane with flight crew to another person ... ;"and "person," as 
used in this definition, retains its meaning as defined in 14 C.F.R. § 1.1. Thus, a corporation 
could enter into a time sharing agreement with "an individual, firm, partnership, corporation, 
company, association, joint-stock association, or governmental entity ... " and be 
reimbursed for the expenses provided under 14 C.F.R. §91.50l(d). See 14 C.F.R. § 1. l 
( defining "person"). 

The FAA acknowledges that such arrangements often raise issues with regard to retention of 
operational control of the aircraft. It is important to note that "whenever the aircraft and 
flight crew are furnished by separate and unrelated persons, it is .. . the policy of the FAA to 
consider the lessee of the aircraft as the operator so long as he retains control, direction, and 
responsibility of the aircraft .. .. [However], [w]henever the instrumentalities of 
transportation, i.e., the aircraft and crew, are furnished by separate persons acting in 
concert, the situation is not the same. In such cases, the question to be considered is whether 
the net effect of the actual operational arrangements of the parties places responsibility for 
the operation of the aircraft in the lessor of the aircraft, the person furnishing the flight crew, 
or both." 36 Fed. Reg. 19507, 19509 (Oct. 7, 1971). 

Accordingly, when such an agreement provides for the lease of an aircraft with a flight crew 
employed by the lessor, (i.e., a wet lease) "operational control normally remains in the hands 
of the lessor whose employee is the pilot in command of the aircraft." 36 Fed. Reg. 19507, 
19509 (Oct. 7, 1971). In cases where the aircraft and flight crew are furnished by separate 
and unrelated persons, it is "presumed that the lessee of the aircraft is the operator of that 



aircraft." 37 Fed. Reg. 14758, 14760 (July 25, 1972). Thus, in those situations where a 
corporation enters into a time sharing agreement with an individual, and it is not clear that 
the individual and the corporation are truly "separate and unrelated," the FAA may 
determine that either the corporation was responsible for the operation of the aircraft, or the 
individual was responsible, or both the corporation and the individual were responsible for 
the operation of the aircraft. 
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We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by 
Anne Bechdolt, Acting Manager of the Operations Law Branch of the Regulations Division 
of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the General Aviation and 
Commercial Division of Flight Standards Service. 

Sincerely, 

Ree:i: }),/'5 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


