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Dear Mr. Moulis: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave. , S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This responds to your letter dated November 26, 2008. In that letter you present the following 
factual scenario: 

A FAR Part 121 Air Carrier is awarded a contract from the Department of Defense 
(hereinafter referred to as "contract"). The Department of Defense contract requires a 
FAR Part 121 Air Carrier to use its 121 training program to train active duty military 
pilots and eventually allow for the issuance of an Airline Transport Pilot Certificate 
with a type rating. 

You specifically request an interpretation of the following question: 

May a crewmember on active duty with a branch of the armed services utilize an 
FAR Part 121 Air Carrier's training program which leads to a check-ride, upon 
completion of which the crewmember will be issued a US ATP certificate with a 
Type Rating (either by the carrier's APD (aircrew program designee) or FAA 
inspector). 

You state that you believe any training conducted by the air carrier under the contract you 
describe is contrary to the regulations. You state that the regulations permit an air carrier 
certificated to conduct operations under Title 14, Code of Federal Regulations (14 CFR) 
part 121 "to train its own pilots or the pilots of another air carrier utilizing the same type of 
aircraft." You further state that the carrier "must have a 142 certificate to train pilots who are 
not from another Part 121 air carrier." You conclude that "accordingly, since the military 
pilots are not from another FAR, Part 121 air carrier, they may not be trained under the 
Department of Defense Contract." 

Subpart N of part 121 sets forth the requirements for establishing and maintaining training 
programs for crewrnembers, aircraft dispatchers, and operations personnel of certificate 
holders conducting operations under that part. Section 121. 402 specifically permits a 
certificate holder conducting operations under part 121, or a flight training center 
certificated under part 142, to provide training, testing, and checking to another certificate 
holder conducting operations under part 121. However, neither that section, nor other 



sections within subpart N, applies to training provided to persons who are not subject to the 
requirements of that part. 
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A certificate holder conducting operations under part 121 or 13 5 may also use an alternative 
method (know as an "Advanced Qualification Program (AQP)) to qualify train, certify, and 
otherwise ensure competency of its crewmembers, aircraft dispatchers, other operations 
personnel, instructors, and evaluators who are required to be trained under those parts. A 
certificate holder must obtain approval of each curriculum in its AQP. An AQP, however, 
only serves as an alternative means for certificate holders conducting operations under parts 
121 or 13 5 to meet applicable training requirements. It does not address the provision of 
training to other certificate holders or entities. 

The regulations applicable to the issuance of pilot certificates, to include the training 
necessary to obtain those certificates, are found in 14 CFR part 61. An additional means to 
accomplish the training required by that part (and parts 63, 91, 121, 125, 135 and 137) is 
also found in part 142. That part became effective on August 1, 1996 (61 FR 34507; July 2, 
1996). Notice 92-10, which proposed that part (57 FR 35888; August 11 , 1992), would have 
required certificate holders conducting operations under part 121 to obtain a certificate 
issued under part 142 when providing training, testing, or checking to persons other than 
employees of the certificate holder. Several commenters correctly asserted that the proposal 
"would preclude part 121 certificate holders from providing training to other persons 
without being certified under part 142." Although the agency revised its original proposal to 
permit air carriers to train aircrews of other air carriers, the FAA stated in its response that it 
"agrees that the commenters' analysis is true to the extent that a part 142 certificate will be 
required for training, testing, and checking offered to persons other than aircrew employees 
of another part 121 certificate holder" (61 FR 34531). 

The agency further noted in the final rule that "part 121 and part 135 certificate holders will 
continue to train personnel under those parts; however those certificate holders will be 
required to acquire a part 142 training certificate in order to conduct training, testing, and 
checking for persons not subject to those parts" (61 FR 34510). Accordingly, a certificate 
holder conducting operations under part 121 that intends to conduct training, testing, and 
checking for a person other than its own employees or the employees of another certificate 
holder who seek to meet the certification or training requirements of part 61 or 121 must 
conduct that training in accordance with the provisions of part 142 or an exemption issued 
under part 11. Airman certificates and type ratings could not be issued unless the applicable 
training and testing were conducted in accordance with these provisions. 

It should be noted however, that part 142 is an alternative means to accomplish training that 
is required by other parts of the regulations. If an air carrier conducting operations under 
part 121 is awarded a contract to conduct training for the Department of Defense and the 
training is not being used to accomplish training required by parts 61, 63, 91, 121, 125, 135 
and 137 (as specified in§ 142.1) the provision of such training would not be considered 
training, testing, or checking subject to the regulatory provisions of part 142. The FAA 
would therefore permit such activity to be conducted. It would not, however, be conducted 
under the privileges of the air carrier's certificate but rather under the specific provisions of 



the contract to meet specific DOD requirements. It could not be used to meet the 
requirements of those parts specified in § 142.1 nor result in the issuance of a pilot 
certificate or type rating unless the training and testing is conducted in accordance with the 
applicable provisions of part 61 . 

In your letter you also question whether an air carrier would be in violation of the 
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regulations if it issued an airline transport pilot certificate or type rating upon completio.l) qf . 
the training. Upon completion of the required training the appropriate certificate or rating is 
issued by the FAA, not the air carrier. 

This interpretation was prepared by Paul Greer, an attorney in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the Air Transportation Division 
(AFS-200) of the Flight Standards Service. If you have additional questions regarding this 
matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

~i:?(fi--
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


