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This letter is in response to your February 5, 2009 request for legal interpretation regarding 
preflight planning and fuel requirements. 

In your letter you ask three questions (1) does 14 C.F .R. § 91 . l03(a) require p ilots to carry 
fuel in addition to reserve fuel and the fuel to reach an alternate airport if the flight cannot be 
completed as planned, (2) does this requirement apply to part 135 operators, and (3) is such 
additional fuel contingency fuel? 

Section 91.103( a) requires that a pilot in command become familiar with "all infonnation 
concerning that flight" including weather reports, forecasts, and traffic delays prior to 
commencing an lFR flight. Although this section does not specifically require a pilot to add 
fuel in addition to the reserve and alternate airport fuel required under § 91.167, the pilot in 
command must consider information obtained during preflight planning when determining 
the correct amount of fuel required for the flight. See Legal Interpretation to Colonel 
Gallagher, from Rebecca MacPherson, Assistant Chief Counsel, Regulations Division (Jan. 
28; 2005). Failure to "correctly interpret or translate [such infonnation] into the correct 
amount of fuel required for flying time can" constitute careless operation of an aircraft and 
therefore be a violation of§ 91.13. Id.; see Administrator v. James M Ryan, NTSB Order 
No. EA-303 (Feb. 23, 1972) (finding careless operation of an aircraft when a pilot did not 
detennine the amount of fuel on board prior to departure despite knowing of potential air 
traffic delays along his route). Additionally, a "pilot whose aircraft suffers fuel exhaustion 
prior to reaching either the destination or alternate airport, or who must declare an 
emergency for an expedited landing (due to low fuel), can be found to have failed to 
exercise 'good judgment,' which could result in a violation of section 91. 13, for the careless 
or reckless operation of the aircraft." Id Therefore, the pilot in command must add 
additional fuel if he determines during preflight planning that it is necessary for the flight. 

Part 135 does not establish fuel requirements for IFR flights other than the reserve and 
alternate airport fuel requirements of §135.233. Nevertheless, the pilot-in-command's duty 
under § 91. l 03 to become familiar with all available information concerning a flight still 
applies. Cf Admznistratorv. Maxon, NTSB Order No. EA-5183 (Oct. 19, 2005) (affirming 
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required to have been conducted under part 135); Administrator v. Lewis, NTSB Docket No. 
SE-15232 (Sept. 4, 1998) (Administrative Law Judge Decision) (reviewing pilot's preflight 
planning under§ 91.103 for a part 135 flight). Fuel exhaustion by a flight conducted under 
part 135 can also constitute careless or reckless operation of the aircraft in violation of 
§ 91.13. Administrator v. William Brian Davis, NTSB Order No. EA-2761 (Jun. 29, 1988). 
Therefore, as with a flight conducted under part 9 I, certificate holders must still add fuel in 
addition to the required fuel of§ 135.233 when information obtained during the preflight 
planning indicates that such fuel would be necessary. 

Finally, you asked whether fuel added to the aircraft in addition to the fuel required by 
§ 91.167 and§ 135.223 is "contingency fuel." The regulations do not use the term 
"contingency fuel." However, the FAA has described the term in guidance material to mean 
the "fuel to compensate for foreseeable contingencies," and "fuel necessary for the flight to 
compensate for any known traffic delays and to compensate for any other condition that may 
delay the landing of the flight." See FAA Order 8900.1 Vol.3, Ch. 25, Sec. 5, Para. 3-
2024(E); FAA Order 8900.1, Vol. 3, Ch. 25, Sec. 2, Para. 3-1950(A). Accordingly, fuel 
added to an aircraft in addition to that required by§ 91.167 or§ 135.223 may be referred to 
as "contingency fuel." 

This response was prepared by Dean Griffith, Attorney in the Regulations Division of the 
Office of the Chief Counsel, and was coordinated with the General Aviation and 
Commercial Division and Air Transportation Division of Flight Standards Service. Please 
contact us at (202) 267-3073 if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~ato: }rt~ 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 




