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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

Mr. Angel E. Negron 

Dear Mr. Negron, 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington. D.C. 20591 

This is in response to your May 14, 2009, request for a legal interpretation. Specifically, you 
question whether a pilot, conducting operations under part 135, may merely estimate his or 
her flight and duty time on a record that is required to be kept to show compliance with the 
flight time limitation and rest requirements of part 13 5, and be in compliance with 14 C.F.R. 
§ 61.59. 

Section §6 l .59(a)(2) prohibits a person from making, or causing to be made, any "fraudulent 
or intentionally false entry in any logbook, record or report that is required to be kept, made, 
or used to show compliance with any requirement for the issuance or exercise of the 
privileges of any certificate, rating, or authorization under [part 61]." ·14 C.F.R. § 61.59. 
Section 61.59 would apply to your scenario if the pilot in question needed to use the record 
to show compliance with any requirement under part 61 for his or her certificate or rating. 
See Legal Interpretation 1997-8 (Apr. 9, 1997). Furthermore, whether §61.59 has been 
violated is a question of fact that relies on the knowledge and intent of the individual when 
making such entries and whether such entries are material and actually relied upon by the 
FAA. Id Based on the limited· factual scenario you have provided, we cannot say whether 
the FAA would view such an estimation of flight time to be fraudulent or intentionally false 
under §61.59. 

We note, however, that pursuant to§ 135.63, each certificate holder is required to keep an 
individual record of each pilot that conducts operations. That record must provide, among 
other things, the "pilot's flight time in sufficient detail to determine compliance with the 
flight time limitations of [part 135]." 14 C.F.R. § 135.63(a)(4)(vii). An estimation of flight 
time. especially an estimate that understates the number of hours flown, would not be 
sufficient to show compliance with § 135.63. Furthermore, to the extent the pilot may use 
that record as a basis for determining whether to accept an assignment under any of the 
provisions of subpart F of part 135, such a determination may not be made on a mere 
estimation. That record must contain accurate information of sufficient detail to show 
compliance with the flight and duty time limitations of subpart F. 
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We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need 
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared by 
Anne Bechdolt, Acting Manager of the Operations Law Branch of the Regulations Division 
of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Air Transportation Division of 
Flight Standards Service. 

Sincerely, 

AJ/4-,&;._,)f~ 
Rebecca B. ~Pherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 




