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Dear Mr. Nichols: 

This responds to your November 24, 2008, request for a legal interpretation. In your letter 
you requested clarification concerning the use of a pilot designated as second-in-command 
(SIC) in a Cessna 525 CitationJet. Your letter sets forth two scenarios, one operation under 
Part 91 and one operation under Part 135. Because the regulations governing those 
operations differ in some ways, they will be discussed separately. 

In your Part 91 operation example, the pilot-in-command (PIC) has the 525S type rating, 
which qualifies the pilot for a single-pilot operation and is current with the proficiency 
check required by 14 C.F.R. § 61.58. Additionally, the equipment required by the Kinds of 
Operations Equipment List (KOEL) for a single-pilot operation is installed and operable. 
Your question is whether an SIC, properly qualified according to 14 C.F.R. § 61.55, may be · 
used even though all requirements for a single-pilot operation are met. 

Section 61.55 prescribes the requirements that must be met by a person serving as SIC "of 
an aircraft type certificated for more than one required pilot flight crewmember or in 
operations requiring a second-in-command pilot flight crewmember." The requirements for 
logging flight time are prescribed in 14 C.F .R. § 61.51 . Section 61 .51 (f) states, in relevant 
part, that a person may log SIC time only when more than one pilot is required by the 
aircraft's type certificate or by the regulations under which the flight is being conducted. 
Section 61 .51 ( e) states, in relevant part, that a sport, recreational, private, or commercial 
pilot may log PIC time for the time during which that pilot is "the sole manipulator of the 
controls of an aircraft for which the pilot is rated or has privileges" or " is acting as pilot in 
command of an aircraft on which more than one pilot is required under the type certification 
of the aircraft or the regulations under which the flight is conducted." 

The Cessna 525 type certification data sheet states: 

Minimum Crew for all Flights (see note 5 for cockpit 
equipment/arrangement restrictions): 
One pilot (in the left pilot seat) plus additional equipment as specified 
in the Kinds of Operations Equipment List (KOEL) contained in the 
Limitations Section of the FAA Approved Airplane Flight Manual 
OR 



Note 5 states: 

One pilot and one copilot. 

NOTE 5. Approval for operation with a minimum crew of one pilot 
is based upon the cockpit equipment installation and arrangement 
evaluated during FAA certification testing. No significant changes 
may be made to the installed cockpit equipment or arrangement 
(EFIS, autopilot, avionics, etc.), except as permitted by the approved 
MMEL, without prior concurrence from the responsible Aircraft 
Certification Office. 
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In your example, the Cessna 525 CitationJet is properly equipped for a single pilot operation 
as required by the type certificate data sheet, the PIC is qualified for a single-pilot operation, 
and the regulations do not require more than one pilot for the operation. Although there is 
nothing in the regulations that would prevent the assignment of a second pilot to that 
operation, that second pilot would not be a required flight crewmember because only one 
pilot is required for the operation. Accordingly, under section 61.51 (f), that second pilot 
may not log flight time as SIC for any part of the operation. However, that second pilot may 
be able to log PIC time for the portion of the operation during which the second pilot is the 
sole manipulator of the controls provided that pilot meets the requirements of section 
61.5l(e). 

You then present a variation on the Part 91 operation scenario by stating that you have 
removed one of the items required by the KOEL so that an SIC would be required for the 
operation. You state that the only way "to have the safety benefit of two pilots" is to 
"remove safety-enhancing equipment." 

The FAA does not recommend the removal of equipment listed on the KOEL to require a 
two-pilot operation under the type certification. However, if this equipment is removed in 
an approved manner as stated on the type certification data sheet, a two-pilot operation in 
this aircraft is a safe operation because it would have been a safe operation under the type 
certification even if that removed equipment had never been installed. The equipment listed 
on the KOEL, the "safety-enhancing equipment" referenced in your example, enhances the 
operational safety to a level to allow a single-pilot operation. Additionally, because the type 
certification requires a pilot and co-pilot when the equipment listed on the KOEL is not 
installed and operable, the PIC for a two-pilot operation must complete the pilot-in­
command proficiency check required by 14 C.F.R. § 61 .58, which is not required for a 
single-pilot operation. See Ortiz Interpretation (Nov. 24, 2008). Finally, the equipment 
listed on the KOEL must be re-installed in an approved manner prior to operating the 
aircraft in a single-pilot operation. 

In your Part 135 operation example, you inquire whether an SIC may be utilized for an 
instrument flight rules (IFR) operation carrying passengers in an aircraft installed with an 
operative approved autopilot system. Specifically, you ask whether the operator may elect 
to conduct the flight as a one-pilot or a two-pilot operation. 
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As a general rule, under 14 C.F.R. § 135.101, "no person may operate an aircraft carrying 
passengers under IFR unless there is a second in command in the aircraft." Similar to the 
rule for a Part 91 operation, if the aircraft's type certification or the regulations under which 
the flight is being conducted do not require two pilots, a pilot designated as SIC for the Part 
135 operation would not be a required flight crewmember and may not log SIC flight time. 
See Karch Interpretation (Mar. 9, 2000); Karch Interpretation (May 28, 1998). 

Section 13 5 .105 provides an exception to the general rule and states, in relevant part, that 
"unless two pilots are required ... for operations under VFR, a person may operate an 
aircraft without a second in command, if it is equipped with an operative approved autopilot 
system and the use of that system is authorized by appropriate operations specifications." 
This provision also allows the certificate holder to apply "for an amendment to its operations 
specifications to authorize the use of an autopilot system in place of a second in command." 

Under sections 135. 101 and 135.105, two pilots are required when carrying passengers 
under IFR unless an operative and approved autopilot system is installed, in which case one 
pilot is required. Although section 135.105 allows single-pilot operations with the use of an 
operative approved autopilot system, it does not require that all future flights be conducted 
in that manner. See Tarsa Interpretation (Mar. 26, 1992). In other words, the operator can 
elect either to operate under IFR with one pilot using the autopilot system or with two pilots, 
with the second pilot acting as SIC, without using the autopilot system. See id. Provided 
the certificate holder elects before the IFR operation to not use the autopilot system, then 
two pilots are required by the regulations under which the flight is conducted, and the pilot 
designated as SIC may log SIC flight time. If the autopilot system is used, then the pilot 
designated as SIC is not a required flight crewmember and may not log SIC time. 

This response was prepared by Robert Hawks, an Attorney in the Regulations Division of 
the Office of Chief Counsel and coordinated with the Certification and General Aviation 
Operations and the 135 Air Carrier Operations Branches of Flight Standards Service. We 
hope this response has been helpful to you. If you have additional questions regarding this 
matter, please contact us at your convenience at 
(202) 267-3073. 

~-"Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 




