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Dear Mr. Rourke: 
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This is in response to your request for an interpretation of Title 14 of the Code of Federal 
Regulations (14 CFR) 91.205(d), which sets forth the instrument and equ~pment 
requirements for powered civil aircraft with standard category U.S. airworthiness 
certificates. Specifically, you question whether a non-TSO electronic flight display I meets 
the requirements of§ 91.205(d) for instrument flight rules operations in an aircraft with 
specia1 airworthiness certificates. You also include two references to an article from the 
Experimental Aircraft Association regarding the provisions of 91.205 with respect to aircraft 
with a special airworthiness certificate. 

Paragraph (a) of§ 91.205 provides that, "no person may operate a powered civil aircraft 
with a standard category US. airworthiness certificate in any operation described in 
paragraphs (b) through (f) of this section unless that aircraft contains the instruments and 
equipment specified in those paragraph (or FAA-approved equivalents) for that type of 
operation, and those instrument and items of equipment are in operable conctition." 
(Emphasis added.) This section specifically addresses aircraft with standard category 
airworthiness certificates and does not apply to aircraft with a special ( experimental) 
aiJWorthiness certificate. 

We do, however, direct you to§ 91.9, which requires any person operating a civil aircraft to 
comply with the aircraft's operating limitations. FAA policy governing the issuance of 
experimental amateur-built operating limitations specifically addresses your reference to an 
EAA article about homebuilt aircraft and§ 91.205. Under this policy2, the FAA may 
impose any additional limitations deemed necessary in the interest of safety. Paragraph 
l 53(b )(8) o f this order specifically is included in the operating limitations for any 
experimental amateur-built aircraft and provides as follows: 

"After completion of phase I flight testing, unless appropriately equipped for night 
and/or instrument flight in accordance with § 91 .205, this aircraft is to be operated 
under VFR, day only." 

1 You suggest a non-TSO flight display such as those manufactured by Dynon Electronic, Blue Mountain 
Avionics. 
2 FAA Order 8130.2F Change 3. 



Lastly, you question whether§ 91.205 requires equipment that meets specific technical 
standard orders (TSO). 

2 

Paragraph (a) of that section provides that the aircraft must contain the instrument and 
equipment specified in the applicable paragraphs or FAA-approved equivalent for that type 
of operation and those instrument and items of equipment are in operable condition. For 
amateur built aircraft, there are no FAA-approved equivalents. In order for an experimental 
airworthiness certificate to be issued under 14 CFR § 21.191 (g) for an amateur-built aircraft, 
the FAA must find that the aircraft complies with acceptable aeronautical standards and 
practices.3 You should contact the Flight Standards District Office for your geographic area 
for further information concerning specific non-TSO electronic flight displays and amateur­
built aircraft with an experimental airworthiness certificate. 

I trust this information responds to you inquiry. This response has been coordinated with 
the Flight Standards Service. If you have any questions concerning this response, please 
contact Ms. Lorelei Peter at 202-267-3134. 

Sincerely, 

--~~>1JZ---
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulation 

3 
See FAA order 8 l30.2F, CHG 3, Section 9, Experimental Amateur-Built Airworthiness Certifications. 




