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U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

MAR 2 5 2009 
Mr. David M. Schultz: 
Director of Maintenance 
Seaport Airlines 
7505 N.E. Airport Way 
Portland, Oregon 97218 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W. 
Washington, D.C. 20591 

Re: Reguest For Legal Opinion On Whether ICA (Instructions For 
Continued Airworthiness) Inspections Are Required For Airplanes 
Operated Under 14 C.F.R. Part 135 

Dear Mr. Schultz: 

This is in response to your letter dated November 25, 2008, requesting a legal opinion on 
whether ICA (Instructions for Continued Airworthiness) inspections are required based upon 
a number of referenced regulations. You clarified the context of your inquiry in a telephone 
conversation on February 25 with Edmund Averman, an attorney on my staff, and Doug 
Anderson, an attorney in the Federal Aviation Administration's (FAA) Northwest Mountain 
Region. You explained that, as the Director of Maintenance for an air carrier operating 
aircraft under 14 C.F.R. part 135, your question pertains to the maintenance of those aircraft. 
Your letter listed a number of regulations (specifically, 14 C.F.R. part 23, app. G, 
paragraphs G 23.l(b) and G 23.4; 14 C.F.R. § 43.16; 14 C.F.R. § 91.403(c); and 14 C.F.R. 
§§ 135.41 l(a)(l) and 42l(b)) that you believed required the perfonnance of inspections set 
forth in manufacturers' ICA. You also opined that such inspections would be required if 
they were referenced in an AAIP (approved aircraft inspection program). In a telephone 
conversation with Edmund A verman on March 19, you clarified that your inquiry is meant 
to address small airplanes that are being maintained and inspected under the manufacturer' s 
recommended program, but not under an inspection program required by 14 C.F.R. § 
9 I .409( e) and (f). It is our opinion that the airplanes at issue must be inspected either in 
accordance with the manufacturer's ICA or in accordance with another program that is 
acceptable to the Administrator. 

Those who have argued to you that ICA inspections are not mandatory may be basing their 
assumptions on the general rule that, at least for general aviation aircraft (i.e., non-air carrier 

,.... aircraft for which additional rules apply), the inspections and other requirements set forth in 
a manufacturer's ICA, and revisions to them, are not mandatory, except as explained below. 
Notable exceptions to this general rule are inspections set forth in the Airworthiness 
Limitations section of a manufacturer· s ICA that are part of the type design for the airplane 
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(see 14 C.F.R. §§ 21.31 and 43.16) and manufacturer's ICA inspection requirements 
(including revisions to the Airworthiness Limitations Section) that are incorporated into an 
FAA-issued Airworthiness Directive (AD). Please refer to our December 5, 2008, 
memorandum to the Manager, Aircraft Maintenance Division, AFS-300 (copy enclosed), for 
insight as to why manufacturers' instructions and revisions to them are not mandatory, 
unless made so by the FAA through proper notice and comment rulemaking. 

Section 43.13(a) of the Federal Aviation Regulations, 14 C.F.R. § 43.13(a), requires that 
each person perfonning maintenance shall use the methods, techniques, and practices 
prescribed in the current manufacturer's maintenance manual or Instructions for Continued 
Airworthiness prepared by its manufacturer, or other methods, techniques, 
and practices acceptable to the Administrator, except as noted in section 43 .16. 
Notwithstanding other methods, techniques, and practices acceptable to the Administrator, 
section 43.16 mandates that each person performing an inspection or other maintenance 
specified in an Airworthiness Limitations section of a manufacturer's maintenance manual 
or Instructions for Continued Airworthiness shall perform the inspection or other 
maintenance in accordance with that section or in accordance with operations specifications 
approved by the Administrator under part 121 or 135, or an inspection program approved 
under§ 91.409(e). 

As alluded to above, air carriers, through their operations specifications and numerous 
operating rules, must select and follow one of several alternate maintenance and inspection 
programs. For example, one of the regulations you referenced, 14 C.F.R. 
§ 135.42l (b), in conjunction with the predecessor paragraph (a), requires that, unless the 
certificate holder follows another program approved by the FAA, the manufacturer's 
recommended maintenance programs must be fo)]owed for the type of airplanes at issue. 
Paragraph (b) clarifies that the referenced maintenance program is one that is contained in 
the maintenance manual or maintenance instructions set forth by the manufacturer. This 
would include ICA. If a certificate holder selected the alternative of another program 
approved by the Administrator, that program should contain either the manufacturer's ICA 
inspections or a program of inspections at least equivalent to those recommended by the 
manufacturer. 

Further, section 91 .403(c) provides that no person may operate an aircraft unless the 
mandatory replacement times, inspection intervals, and related procedures specified in an 
airworthiness limitations section of an ICA or "alternative inspection intervals and related 
procedures set forth in an operations specification approved by the Administrator under part 
121 or 135 . . . or in accordance with an inspection program approved under 
§ 91.409(e) have been complied with." 



This response was prepared by Edmund A verman, an Attorney in the Regulations Division 
of the Office of the Chief Counsel and coordinated with the Aircraft Maintenance Division 
of the Office of Flight Standards. If you have additional questions regarding this matter, 
please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

~~ ~ 
fo.,... Rebecca B. MacPherson 

Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

Enclosure 
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Subject: 

From: 

U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

Legal Interpretation of 14 C.F.R. § 91.409(f)(3) 

~~--:if~C-200 

Memorandum 

Date: 

Reply to 
Attn. of: 

DEC 5 2008 

To: Manager, Aircraft Maintenance Division, AFS-300 

This is in response to your August 25, 2008, request for a legal interpretation on the use of 
the phrase "current maintenance instructions." Your request, including the factual 
circumstances contained in associated background materials accompanying the request, is 
premised on 14 C.F.R. § 91.409(f)(3), which uses the phrase "current inspection program." 
You framed the issue as: Whether, if a manufacturer amends its maintenance/inspection 
instructions, an affected aircraft operator is obliged to comply with the new instructions in 
order to be in compliance with § 91 .409(f)(3). You stated that historically this has been 
interpreted to mean that, when a manufacturer updates its maintenance instructions, an 
operator is obliged to comply with these new instructions. It is our opinion that the operator 
is not so obliged. The legal conclusions below are equally pertinent to either type of 
document-current maintenance instructions or current inspection program. 

A 1998 memorandum from the then Assistant Chief Counsel for Regulations 1, addressed the 
meaning of"current" with respect to certain regulatory requirements. The memorandum 
~oted that, "(aJccording to Webster's II Dictionary the adjective 'current' means belonging to 
the present time." The memorandum distinguished between the use of the term in the 
context of making available to an aircraft owner a current Airplane Flight Manual (AFM) "at 
the time of delivery of the aircraft," (in which case the "current" obligation is fulfilled at the 
point in time of the aircraft delivery once and for all), and its use where there are no similar 
words of limitation and the nature of the obligation to be "current" is ongoing. In the 
memorandum's discussion, the context of the ongoing obligation was the obligation under 14 
C.F.R. § 121.141(a) for an air carrier to keep a current AFM. The.air carrier's duty would 
be to incorporate subsequent amendments issued by the manufacturer into the AFM of an 
airplane it operated, thereby keeping the AFM current. This is essentially a paperwork 
requirement to keep the manuals up to date. That rule was adopted through notice and 
comment procedures required by the Administrative Procedure Act (APA) (5 U.S.C. § 553), 
and the obligation incumbent on the regulated entities (air carriers) was determined at the 
time of adoption and does not change over time, unless amended by another notice and 
comment rulemaking process. 

1 Memorandum from· the Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200, dated October 8, 1998, on Legal 
Interpretation of Certain Provisions of Parts 21, 25, 91 and 121. 



The I 998 memorandum also broached the question whether, under. 14 C.F.R. § 91.9(a), an 
operator could be required to comply with a change to an operating limitation in an AFM if 
the charige had not been made through the notice and comment procedures of the APA. 
Section 91.9(a) requires, in pertinent part, that "no person may operate a civil aircraft without 
complying with the operating limitations specified in the approved Airplane or Rotorcraft 
Flight Manual ... ·." Because the specific question had not been asked, the memorandum 
reserved the issue for another day.2 That day is now. Our answer is that an operator could 
not be so required, and our reasoning is the same as discussed below in answer to your 
questions concerning required compliance with "current" (i.e., subsequently issued changes 
to maintenance manuals or inspection programs). If such compliance were required, this 
would be tantamount to private entities issuing "rules" of general applicability without 
meeting the notice and comment requirements of the AP A, and the public would not have 
had an opportunity to comment on these future limitations changes. 

The legal implications of the issue you raise are similar to those discussed above on future­
issued limitations changes to an AFM. If "current" in§ 91.409(£)(3) and similarly worded 
regulations could be read to mean an ongoing obligation, manufacturers unilaterally could 
impose regulatory burdens on individuals through changes to their inspection programs or 
maintenance manuals. In essence, they would be making rules that members of the public 
affected by the change would have to follow. Under the AP A,· a rule is any agency 
statement "designed to implement, interpret, ·or prescribe law or policy .... " For purposes 
here, a rule is any statement that imposes legal requirements. In order for an agency to adopt 
a rule, it must comply with the APA, specifically, 5 U.S.C. § 553. That section requires 
notice and comment procedures for rules imposing requirements unless the agency makes a 
"good cause" finding that such procedures are "impractical, unnecessary, or contrary to the 
public interest" (for example, an emergency Airworthiness Directive (AD)). 

If the word "current" in§ 91.409(£)(3) and other similarly worded provisions did mean an 
ongoing obligation~-when manufacturers make changes to their instructions and programs 
(which often accompany newly-produced models of products, but which also cover the 
previously-produced models), the new requirements could impose financial and other 
burdens on owners and operators of older aircraft that they did not bargain for. An 
interpretation of the regulation that would allow manufacturers unilaterally to issue changes 
to their recommended maintenance and inspection programs that would have future effect on 
owners of their products would not be legally correct·-- This would run afoul of the AP A. It 
would mean that our regulations effectively authorize manufacturers to issue "substantive 
rules," as thatterm· is used in the AP A, i.e., it would enable them to impose legal 
requirements on the public. This would be objectionable for at least two reasons. First, and 
most significantly, the FAA does not have authority to delegate its rulemaking authority to 
manufacturers. Second, "substantive rules" can be adopted only in accordance with the 
notice-and-comment procedures of the AP A, which does not apply to manufacturers. 

Moreover, nothing in the regulatory history of§ 9 i :409(f)(3) indicates that the agency 
intended future changes to inspection programs issued unilaterally by manufacturers to be 
binding on an·operator who had already adopted a· specific ·program that was current at the 
time of adoption. (See 36 FR 19507, October 7, 197_1, and 37 FR 14758, July 25, 1972.) 
Therefore, to comply with§ 91.409(f)(3) an operator need only adopt a manufacturer's 

2 See the memorandum's footnote I. 

. .. ... . . . ' .. ~ . . ' 
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inspection program that is "current'' as of the time be adopts it, and that program remains 
"current" unless the FAA mandates revisions to it. Such a mandate would be adopted in the 
form of either an AD or an amendment to the operating rules. Although manufacturers' 
program revisions do not require operators to revise their inspection programs, operators may 
incorporate these revisions, and typically do so. This is an acceptable practice, and it fully 
complies with§ 91.409(f)(3). 

We agree with AFS-300 that a rulernaking change to clarify the meaning of§ 91.409(f)(3)' 
and similarly-worded regulations to remove the ambiguity associated with the term "current" 
would be beneficial. AGC-200 staff will work with your staff in developing clarifying rule 
text and associated preamble language. 

This response was prepared by Edmund A verman, an Attorney in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel. If you have additional questions regarding this matter, please 
contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Rebecca B. MacPherson 
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