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Womble, Carlyle, Sandridge & Rice
One West Fourth Street
Winston-Salem, NC 27101

RE: Legal Interpretation - 14 C.F.R. § 91.501(b)

Dear Mr. Lawyer:

800 Independence Ave., S.w.
Washington, D.C. 20591

This responds to your letter dated October 24, 2007, and the supplemental information
you provided August 11, 2008, requesting an interpretation of 14 C.F.R. § 91.501 (b)( 5)
and (b)(6).

In the scenario you described, Companies A and B are two of five joint owners of an
aircraft. Company A employs and furnishes the flight crew. All of the owners share
operating expenses pursuant to a joint ownership agreement. Based on these facts, you
pose the following two questions. First, can officials, employees, and guests of Company
B's wholly-owned subsidiary be carried on the aircraft when that carriage is incidental to
the business of the subsidiary under section 91.501 (b)( 5)? Second, if those persons can
be carried aboard the aircraft, can Company B charge its subsidiary with a share of the
cost of owning, operating and maintaining the aircraft commensurate with its use?

You argue that the use and reimbursement by Company B's subsidiary is permitted
pursuant to §91.501(b)(5). In the supplemental material you provided, you use by
analogy a similar circumstance under part 91, subpart K involving fractional ownership.
However, the FAA finds, based on the following, that this analogy is not appropriate.

Under the agreement described, Company A employs and furnishes the flight crew for
the airplane, and each of the owners pays a share of the charge as further specified in the
agreement. The arrangement as you described is not a fractional ownership, but rather a
joint ownership agreement as defined in §91.501(c)(3). Because the aircraft in your
scenario is being operated in accordance with a joint ownership agreement,
§91.501(b)(6), which specifically addresses transport of company officials and guests
under a joint ownership agreement, governs. This provision permits only the carriage of
the officers, employees, and guests of the company that is designated as one of the
owners of the aircraft under the joint ownership agreement. If B' s subsidiary became a
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joint owner of the aircraft under the agreement, the subsidiary would be allowed to
transport its company officials, employees, and guests.

This response was prepared by Bruce Glendening, Attorney in the Regulations Division
of the Office of the Chief Counsel and has been coordinated with the Flight Standards
Service. If you have additional questions regarding this matter, please contact us at your
convenience at (202) 267-3073.

Sincerely,

~~~ )1/-
Rebecca MacPherson
Asstistant Chief Counsel
Regulations Division (AGC-200)
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