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RE: Legal Interpretation For Helicopter Ta:xi Operadons 

Dear Mr. Lloyd: 

In a letter dated October 17, 2007 you requested a legal interpretation involving the hovering 
of a helicopter over an airport located in Class B, C, D or E airspace. 

The three questions you presented are: 

(1) Is a helicopter which is in hovering flight without contact with the ground in a Class 
B, C, D or E surface area, considered to be "operating" for the purposes of applicability of 
14 CFR § 91.15S and 14 CFR § 91 .157 weather minimums? 

(2) In weather conditions less than basic VFR, may a helicopter be flown in a hover taxi 
to reposition the aircraft on an airport in a Class B, C, Dor E surface area, without having to 
obtain a Special VFR clearance for such an operation from the controlling authority? 

(3) In weather conditions less than basic VFR, may a helicopter be flown in an air taxi to 
reposition the aircraft on an airport in a Class B, C, D or E surface area for an airport, 
without having to obtain a Special VFR clearance for such an operation from the controlling 
authority? 

In consultation with the FAA's Flight Standards Division, the FAA can find no violation to 
14 C.F.R. §§ 91. 123(a) or (b), 91 . 155, or 91.157, if a helicopter pilot chooses to ground taxi 
or air taxi from one position on the airport to another position at that same airport. Any 
procedural issues on when and how such a flight should be conducted is an issue to be 
discussed and decided between the pilot-in-command and Air Traffic Control (A TC) 
responsible for the airport's airspace. 

To the extent that a helicopter pilot taxis the helicopter at low altitudes from one area at an 
airport to another, such taxi operations are considered ground operations. If the airport is 
not subject to an A TC tower, then such helicopter taxiing operations are treated like any 
other aircraft ground operations. As stated in the Aeronautical Information Manual (A IM), 
Chapter 4, paragraph 4-3-17 (a.)(3)(b): 
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"Controllers nonnally limit A TC ground service and instruction to movement areas; 
therefore, operations from nonmovement areas are conducted at pilot discretion and should 
be based on local policies, procedures, or letters of agreement. In order to maximize the 
flexibility of helicopter operations, it is necessary to rely heavily on sound pilot judgment. 
For example, hazards such as debris, obstructions, vehicles, or personnel must be recognized 
by the pilot, and action should be taken as necessary to avoid such hazards. Taxi, hover taxi, 
and air taxi operations are considered to be ground movements. Helicopters conducting such 
operations are expected to adhere to the same conditions, requirements, and praaices as 
apply to other ground taxiing and A TC procedures in the AIM." 

This response was prepared by Bruce Glendening, Attorney in the Regulations Division of 
the Office of the Chief Counsel and has been coordinated with the General Aviation and 
Commercial Division, AFS-800 of Flight Standards Service. If you have additional 
questions regarding this matter, please contact us at your convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

/4'w~ ~~ 0/J--
Rebecca MacP~~n 
Assistant Chief Counsel, 
Regulations Division (AGC-200) 




