
U.S. Deportment 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

DEC 2 2 2008 
Daniel Murphy 

Dear Mr. Murphy: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave., S.W . 
Washington. D.C. 20591 

This is in response to your August 28, 2008, request for a legal interpretation. In your letter 
you requested clarification regarding five issues: (I) whether a flight instructor providing 
flight instruction for hire is required to possess a second-class medical certificate; (2) 
whether a student pilot may act as pilot-in-command of a flight above a broken cloud layer 
and remain in compliance with 14 C.F.R. § 61.89(a)(7); (3) how a flight instructor can 
comply with 14 C.F.R. § 61.189(a) when the student pilot does not possess a logbook; (4) 
whether a flight instructor providing an "introductory flight" to a person not interested in 
receiving instruction must possess a second class medical certificate; and (5) whether a 
flight crewmember is required to have a shoulder harness secured during taxi . 

You enclosed two interpretations issued in 1991 discussing the medical certification 
requirements for a certified flight instructor (CFI) proving flight instruction for 
compensation. (Gandy Interpretation, June 26, 1991 ; Rubin Interpretation, October 21, 
1991.) The Gandy Interpretation states that a second-class medical certificate is required for 
a CFI who is exercising the privileges of a commercial pilot certificate by acting as a pilot­
in-command (PIC) or as a required flight crewmember. The Rubin Interpretation states that 
a third-class medical certificate is sufficient without referencing the exercise of privileges of 
a commercial pilot certificate. You requested clarification of what medical certification is 
required for a flight instructor for compensation also acting as PIC. 

14 C.F.R. § 61 .3(c)(l) states, in relevant part, that a person may not act as pilot-in-command 
or as a required flight crewmember unless that person has a current and appropriate medical 
certificate. The FAA promulgated amendments to 14 C.F.R. § 61.23 in April 1997 that 
address the medical certification requirements for flight instructors. Section 6 l .23(a)(3) 
states, in relevant part, that a person must hold a third-class medical certificate when 
exercising the privileges of a flight instructor certificate if the person is acting as pilot-in­
command or as a required flight crewmember. The preamble to this final rule explains that 
because the compensation received by a CFI acting as PIC or as required flight crewmember 
is for the flight instruction, and not for the carriage of persons or property, the flight 
instructor is exercising the privileges of a private pilot and must hold only a third-class 
medical certificate. 62 FR 16242. If the flight instructor does not act as PIC or required 
flight crewmember, then the flight instructor is not exercising any pilot privileges and 
requires no medical certificate. Id Accordingly, the current regulations require the flight 
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instructor to possess a third-class medical certificate when engaging in flight instruction and 
acting as PIC or as required flight crew member. In light of the amendments to section 
61.23, the FAA is removing the Gandy and Rubin interpretations from the Legal 
Interpretations and Chief Counsel's Opinions website. 

Secondly, you inquire whether a student pilot may operate solo above a scattered or broken 
cloud layer. You reference the prohibition in 14 C.F.R. § 61.89(a)(7) that a student pilot 
may not act as PIC when the flight cannot be made with visual reference to the surface. 

14 C.F.R. § 61.87 sets forth the requirements that a student pilot must meet prior to 
operating an aircraft in solo flight. Assuming that the student pilot complies with those 
requirements for solo flight, section 61.89 sets forth limitations on a student pilot. Section 
6 l .89(a)(7) states, in relevant part, that a student pilot may not act as PIC of an aircraft when 
the flight cannot be made with visual reference to the surface. 1 This general prohibition 
against operating in marginal weather conditions is intended to alleviate the problem of 
student pilots becoming lost or disoriented in those marginal conditions. Operating above a 
scattered or broken cloud layer could be the sort of marginal conditions that could cause a 
student pilot to become lost or disoriented. For this reason, section 6 l .89(a)(7) prohibits a 
student pilot from acting as PIC above a scattered or broken cloud layer. 

Thirdly, you request information regarding how to maintain compliance with 14 C.F.R. 
§ 61 .189(a) when the student pilot does not possess or intend to obtain a logbook. 

Section 61.189( a) requires a flight instructor to sign the logbook of each person to whom 
that instructor has given flight training or ground training. 14 C.F.R. § 61.51 sets forth the 
requirements for pilot logbooks. FAA does not define the term "logbook" in its regulations. 
A logbook can be a separate book with rows and columns for recording flight times, training 
times, and endorsements. However, it also can be a training tabulation document, computer­
generated log sheets, or any other record from which FAA can decipher the training, 
aeronautical experience time and content, and currency of experience. Accordingly, signing 
whatever the student pilot presents as a logbook or, alternatively, signing a copy of the 
training record ledger would comply with the requirements of section 61.189(a). 

Next, you discuss a situation in which a CFI provides an introductory flight for 
compensation to a person, but it is doubtful whether flight instruction actually is provided 
because the person wants to see if he or she enjoys flying or wants to sightsee. You ask first 
whether this type of flight is permissible under the student instruction exception of 14 C.F .R. 
§ 119.l(e)(l). Then you ask if the CFI must possess a second-class medical certificate to 
perform this type of flight. 

Although introductory flights are permissible, the purpose of the flight must be student 
instruction. If no instruction is involved, the flight is a commercial operation for which a 

1 Additionally, section 61.89(a)(6) states, in relevant part, that a student pilot may not act as PIC of an 
aircraft when the flight cannot be made with a flight or surface visibility of less than 3 statute miles during 
daylight or 5 statute miles at night. 
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Part 119 certificate is required.2 See 14 C.F.R. § 119.1. For example, your hypothetical 
introductory flight for a person who simply wants to look out the window of the aircraft 
seems to be a commercial operation because no student instruction is provided or desired by 
the passenger. However, there may be circumstances in which student instruction is 
provided during an introductory flight for a person contemplating the pursuit of a pilot 
certificate. Assuming that the flight is for the purpose of student instruction, the CFI must 
possess a third-class medical certificate as discussed above. 

Finally, you requested clarification of the apparent contradictions between 14 C.F.R. § 
91.1 OS(b) and § 91.107(a)(3) and asked whether a flight crewmember must wear a shoulder 
harness, assuming that one is installed and does not restrict the performance of required 
duties, during taxi. 

Section 91.105(b) states that a required flight crewmember must keep the shoulder harness 
fastened during takeoff and landing unless the seat is not equipped with a shoulder harness, 
or the harness would interfere with the performance of required duties. This section does 
not require a shoulder harness to be fastened during taxi. Section 91.107(a)(3) requires, in 
relevant part, that each person on board a U.S.-registered civil aircraft must occupy a seat 
with the safety belt ( or shoulder harness, if installed) properly secured during any movement 
on the surface, takeoff, and landing. Although there are exceptions to this requirement 
stated in section 91.107(a)(3), none of those exceptions are relevant to the inquiry. 
However, section 91.107(b) states that section 91.107(a)(3) does not apply to persons 
subject to section 91. l 05. Therefore, flight crewmembers are excepted from the operation 
of section 91. 107(a)(3). Accordingly, as a flight crewmember, you must comply with the 
requirements of section 91 .105, which does not require a shoulder harness to be secured 
during taxi. 

This response was prepared by Robert Hawks, an Attorney in the Regulations Division of 
the Office of Chief Counsel and coordinated with the Certification and General Aviation 
Operations Branch of Flight Standards Service. We hope this response has been helpful to 
you. If you have additional questions regarding this matter, please contact us at your 
convenience at (202) 267-3073. 

Sincerely, 

~/4,_ )1~ 
Rebecca B. ~Pc;'herson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 

2 However, there are exceptions to the requirement to obtain a Part 119 certificate outlined in section 
119.1(e) that may apply to a particular operation. 




