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Mr. Dennis Ortiz

Dear Mr, Ortiz:

This letter is in response to your request for an interpretation of Title 14 of the Code of
Federal Regulations (14 CFR), section 61.58. Your question was whether a qualified single
pilot of a Cessna 525 is required to comply with the pilot-in-command (PIC) proficiency
check requirements set forth in that section.

Except as otherwise provided, section 61.58 requires a person serving as a pilot in command
of an aircraft type certificated for more than one required pilot flight crewmember to
complete 12 and 24 month proficiency checks, respectively. In particular, a person must (1)
within the preceding 12 calendar months complete a pilot-in-command proficiency check in
an aircraft that is type certificated for more than one required pilot flight crewmember, and
(2) within the preceding 24 calendar months complete a pilot-in-command proficiency check
in the particular type of aircraft in which that person will serve as a pilot-in-command.

Your letter poses the specific scenario where a pilot has satisfied the requirements of section
61.58 (a)(1), and thus is qualified to operate an aircraft type certificated for more than one
required pilot flight crewmember. However, that same pilot intends to operate a CE 525 as
a single pilot operation. The CE 525 is type certificated for single pilot operations, but it is
also type certificated for more than one required pilot flight crewmember. Hence, you
question whether a pilot must comply with the proficiency check requirements of §61.58
even for single pilot operations.

In this scenario, the requirement for whether the pilot is required to meet the proficiency
check requirements is predicated on two factors: (1) how the aircraft is type certificated and
(2) the type rating indicated on the pilot’s certificate. As §61.58 states, if the aircraft is type
certificated for more than one pilot flight crewmember, the proficiency check requirements
would apply. Vis-a-vis the requirements of § 61.58 and the type certification of the airplane,
the Cessna 525 presents an anomaly. Its type certification data sheet specifies both the
minimum pilot flightcrew of one pilot and a minimum pilot flight crew of a pilot and a
copilot. A pilot certificate that indicates a CE-525 pilot type rating means that the pilot
completed the practical test for the CE-525 pilot type rating with a pilot and copilot
flightcrew in a Cessna 525. Accordingly, the proficiency check requirements of § 61.58
would apply. A pilot certificate with a CE-5258S type rating means that the pilot completed



the practical test for the CE-5258 pilot type rating as a single pilot in the Cessna 525. Ifa
pilot is type rated for the CE-525S and the airplane is appropriately equipped, as specified
on the Cessna-525 type certification data sheet, a copilot is not required and the PIC is not
required to submit to a § 61.58 PIC proficiency check. Note however that single pilot
authorization may be contingent upon the installation and operation of certain cockpit
equipment, as specified on the type certificate data sheet and minimum equipment list.

We appreciate your patience and trust that the above responds to your concerns. If you need
further assistance, please contact my staff at (202) 267-3073. This response was prepared
by Angela Washington, an attorney in the Regulations Division of the Office of the Chief
Counsel, and coordinated with the Office of Flight Standards Service.

Sincerely,

Rebecca B. MacPhérson
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200





