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Dear Mr. Roberts, 
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Washington, D.C. 20591 

This is in response to your July 12, 2007 request for an interpretation originally sent to 
Martha Winnard in the Detroit Flight Standards District Office. We apologize for the delay 
in responding to your request. 

Your request states that you believe that when an aircraft is operated under part §91.509(b) 
or §135.167, the liferaft requirement of §25.1415(b}(l) does not apply. You base your 
conclusion on the language in §25.1415(a) that states: 

Ditching equipment used in airplanes to be certificated for ditching under §25.801, and 
required by the operating rules of this chapter, must meet the requirements of this section. 

You then cite to the operating rules in §91.509 and §135.167, noting that the liferaft 
equipage requirements there are not identical to §25.1415, and that the operating rules 
themselves do not call out compliance with §25.1415. 

We are unable to agree with your conclusion for several reasons. 

First, the operating rules of parts 91 and 135 generally do not presume to distinguish the 
type certification basis of aircraft being operated under those parts. Aircraft certificated 
under parts other than part 25 also operate under parts 91 and 13 5, and the operating rule 
language applies to them all, regardless of the standard to which they were built. For 
example, airplanes certificated under part 23 operate under both parts 91 and 135. Unlike 

___ §f.~..: l:fli(b)f!L however~3.1415 does not contain the part 25 requirement for liferaft 
capacity. As such, §§91.509 and-fff 167 impose its own ITferaft requirement onpart 2J ----- . 
airplanes operating under those parts. We cannot accept the rationale that failure to call out 
a specific certification regulation in an operating rule means the certification rule does not 
apply - such as when an aircraft certificated under part 25 is operated under part 91. 
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In fact, to be airworthy, an airplane must conform to its type design. Since the type design
for a part 25 airplane certificated for ditching includes liferafts that meet the requirements of
§25.1415, operation without those liferafts, when the applicable operating rules require
ditching equipment, would also violate §91.7(a), which prohibits the operation of an aircraft
unless it is in airworthy condition.

Second, the certification rules of part 25 do not presuppose operation under any particular
part. A part 25 airplane may be operated under part 91, 121, 125, 128, or 135. Thus, the
reference in §25.1415(a) sets out the equipment requirement when the aircraft is to be
certificated for ditching and ditching equipment (in this case liferafts) is required by the
operating rule under which the airplane is operated. The operating rule reference is to a
further requirement that may be applicable to an individual operation, not a recitation of
particular operating rules.

Your argument appears to view the phrasing "ditching equipment used .... and required by
the operating rules of this chapter" as meaning the equipment is required only when the
specific equipment of the certification rule is called out in an operating rule. The reference
to an unspecified operating rule in §25.1415 was never intended to be read with that
restriction. Instead, the requirements of this section apply when two conditions are met: (1)
the applicant requests certification with ditching provisions under §25.801; and (2) the
applicable operating rules require ditching equipment. If both conditions are met, the
requirements of §25.1415 must be met.

Your conclusion states that "If it was intended that 25 .415(b)( 1) be applied as an operating
rule to all aircraft certificated for ditching there would be no need to have regulations
91.509(b)(2) or 135.67(a)(2)." This conclusion fails to take into account the difference
between certification and operating rules. As stated previously, certification rules are based
on aircraft type and size and do not presuppose operation. Operating rules apply to all
aircraft that can legally be operated under that part, regardless of certification part. Each are
written and amended at different times for different reasons and have different purposes.
They must be read together for each aircraft type/operating part. When one requires a more
stringent standard, the lesser may not be used to argue that only the lesser applies or it would
be written differently. The fact that every possible aircraft certification and operation
combination is not called out in identical text is not dispositive of application of the
regulations to an individual operation.

2 

In fact, to be airworthy, an airplane must conform to its type design. Since the type design 
for a part 25 airplane certificated for ditching includes liferafts that meet the requirements of 
§25.1415, operation without those liferafts, when the applicable operating rules require 
ditching equipment, would also violate §91.7(a), which prohibits the operation of an aircraft 
unless it is in airworthy condition. 

Second, the certification rules of part 25 do not presuppose operation under any particular 
part. A part 25 airplane may be operated under part 91, 121, 125, 128, or 135. Thus, the 
reference in §25 .1415( a) sets out the equipment requirement when the aircraft is to be 
certificated for ditching and ditching equipment (in this case liferafts) is required by the 
operating rule under which the airplane is operated. The operating rule reference is to a 
further requirement that may be applicable to an individual operation, not a recitation of 
particular operating rules. 

Your argument appears to view the phrasing "ditching equipment used .... and required by 
the operating rules of this chapter" as meaning the equipment is required only when the 
specific equipment of the certification rule is called out in an operating rule. The reference 
to an unspecified operating rule in §25 .1415 was never intended to be read with that 
restriction. Instead, the requirements of this section apply when two conditions are met: (1) 
the applicant requests certification with ditching provisions under §25.801; and (2) the 
applicable operating rules require ditching equipment. If both conditions are met, the 
requirements of §25.1415 must be met. 

Your conclusion states that "If it was intended that 25 .4 l 5(b )(1) be applied as an operating 
rule to all aircraft certificated for ditching there would be no need to have regulations 
91.509(b)(2) or 135.67(a)(2)." This conclusion fails to take into account the difference 
between certification and operating rules. As stated previously, certification rules are based 
on aircraft type and size and do not presuppose operation. Operating rules apply to all 
aircraft that can legally be operated under that part, regardless of certification part. Each are 
written and amended at different times for different reasons and have different purposes. 
They must be read together for each aircraft type/operating part. When one requires a more 
stringent standard, the lesser may not be used to argue that only the lesser applies or it would 
be written differently. The fact that every possible aircraft certification and operation 
combination is not called out in identical text is not dispositive of application of the 
regulations to an individual operation. 



3 

In this case, §25 .1415 calls out a further certification requirement for any part 25 airplane if 
the operating rule under which is will be operated requires ditching equipment. It does not 
mean that the further requirement only applies when an operating rule calls out section 
§25.1415. Both §91.509(b) and §135.167 are examples ofthe when the further requirement 
of §25.1415 becomes applicable. Any airplane meeting the requirements of §25.14 15 will 
also meet the requirements of §§91.509(b) and 135.167(a)(2). 

We trust !pat this explanation responds to your inquiry. If you have any questions, please 
contact my staff at 202-267-3073. This response was prepared by Karen Petronis, Senior 
Attorney for Regulations in the Office of the Chief Counsel, and was reviewed by staff in 
the Transport Airplane Directorate. 

Sincerely, 

A-.j .... 'M~ 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 


