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Dear Mr. Schehr: 

Office of the Chief Counsel 800 Independence Ave .. S.W. 
Washington, D.C. 20591 

This letter is in response to your November 6, 2006, request for interpretation of the 
regulations pertaining to flight attendants in part 135 operations. We apologize for the delay 
in responding to you. 

You specifically ask four questions regarding these operations: ( 1) Whether a server is 
considered a flight attendant and is subject to flight attendant training and testing provisions; 
(2) Whether flight attendants trained and tested to part 135 standards by a placement agency 
may perform flight attendant duties for an air carrier that does not possess its own training 
and testing program; (3) Whether servers may be placed on passenger carrying flights 
conducted under part 13 5 for compensation br hire; and ( 4) Whether the server may utilize a 
cockpitjumpseat placarded "crew use only." 

According to your letter, operations are being conducted in aircraft with nine passenger 
seats, two cockpit seats, and a cockpitjumpseat placarded "crew use only." 

Flight attendants are not required for part 135 operations unless the aircraft has a passenger 
seating configuration of more than 19 people. Pilot seats are not counted towards this total. 
14 C.F .R. § 13 5 .107 (2008). Therefore, because the passenger seating configuration of the 
aircraft you describe in your letter is not more than 19 people, a flight attendant would not 
be required to be on board the aircraft during part 135 operations. This does not preclude an 
operator from using flight attendants if desired, nor does it relieve an operator of the flight 
attendant training and testing requirements if flight attendants are employed on its flights. 

The FAA recognizes that a "server" is different than a flight attendant_ Servers only 
perform duties such as serving food and beverages and are not trained as flight attendants or 
other crewmembers responsible for cabin safety. Therefore, provided that the server' s 
duties are limited to non-safety duties that person would not be required to undergo flight 
attendant training. See Dec. 22, 1989, Letter to Gerald L. Naekel, from Donald P. Byrne, 
Acting Assistant Chief Counsel, Regulations and Enforcement Division (Interpretation 
1989-30]. 



The FAA has recently iss_ued FAA Safety Alert for Operators (SAFO) 08010, and a 
- - - - -=supµoJtin.g document "Use of Non-Safety Per.sonnel Onboard an Aircraft During 

Operations," that provide information pertaining to the appropriate functions and duties of 
non-safety personnel, which includes servers, during part 135 operations. They also 
emphasize that operators should ensure that passengers are aware o f the limited role of 
non-safety personnel. Copies of those documents are enclosed with this letter. 
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You asked if flight attendants trained and tested to part 13 5 standards by a placement agency 
may perform flight attendant duties for an air carrier that does not possesses its own training 
and testing program. If a certificate holder uses flight attendant crewmembers in its 
operations, section 135.341 requires that the certificate holder establish and maintain an 
approved flight attendant training program. The FAA Administrator may authorize a 
deviation from this requirement because of the limited size and scope of the operation. 
Additionally, section 135 .341 ( d) recognizes that a certificate holder may use "training 
facilities of other persons" indicating that not every aspect of the training program must be 
provided by the certificate holder itself However, if the certificate holder does not use 
flight attendants, but instead uses servers who do not perform safety-related duties, then the 
certificate holder would not be required to maintain a training and testing program. 

You also asked whether servers may utilize a cockpit jumpseat placarded for "crew use 
only." This response assumes the jumpseat meets the safety requirements for crewmember 
stations, including section 135.171 , which mandates shoulder harness installation. A 
"crewmember" is defined as a person assigned to duty during flight time. 14 C.F .R. § 1.1. 
A crewmember or other employee of the certificate holder may be carried on board without 
complying with the passenger-carrying requirements of part 135. 14 C.F.R. § 135.85. If a 
server is assigned duties during flight time, such as serving food or beverages, the operator 
could consider the server a crewmember which would allow that person to ride in the 
jumpseat. See Mar. 19, 1986, Letter to James W. Johnson, from John H. Cassady, Assistant 
Chief Counsel, Regulations and Enforcement Division [Interpretation 1986-12] (mechanic 
employee is a crewmember and may ride in the jumpseat if assigned duty during flight 
time). 

Additional requirements attach if the operator elects to consider the server a crewrnember. 
The information accompanying SAFO 08010 notes that a server not designated as a 
crewmember is subject to the same regulatory requirements as passengers. However, it 
further states that if the operator determines that the server is a crewmember, the 
server/crewmember's duties and responsibilities must be included in the air carrier's general 
operations manual. Other regulatory requirements governing crewmembers would also 
apply. 

We also note that we received your August 8, 2007, letter regarding alleged non-compliance 
with part 135 regulations by your former employer and have forwarded it to our 
Enforcement Division for consideration. 
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This response was prepared by Dean Griffith, Attorney in the Regulations Division of the 
--- - ~Office of the Chief Counsel, an~Qordinared with the 135 A~'----- --­

Branch of the Flight Standards Service. Please contact us at (202) 267-3073 if we can be of 
further assistance. 

Sincerely, 

Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200 




