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June 11,2007
Dear Inspector Burns,

This letter is in response to several inquiries from a Captain Fernando Rivera, a pilot from Polar
Air and Jay Wells, attorney, Air Line Pilots Association concerning 14 CFR Section 121.485(b).

Section 121.485(b) requires a certificate holder conducting flag operations with three or more
pilots and an additional flight crewmember to give each pilot a rest period that is at least twice
the total number of hours flown since the last rest period. This rest is required when the pilot
returns to his base from a flight or series of flights. In addition, exemption number 4317, which
was granted to the member carriers of the Air Transport Association and any similarly situated
air carrier that may be subject to Section 121.485, limits the application of section 121.485 to
crews scheduled to fly more than 12 hours during any 24 consecutive hours.

The two concerns presented by Captain Rivera are: (1) assuming a crew meets all of the
requirements of Section 121.485(b), is a crew entitled to Section 121.485(b) rest if the crew flies
a series of flights with fewer than three pilots before returning to the U.S?; and (2) assuming a
crew meets all other requirements of Section 121.485(b), is a crew entitled to the Section
121.485(b) rest if the crew is returned to a base that is not the crew's home base?

First, the attached 1963 Legal Interpretation by James B. Minor, in response to a memorandum
dated November 29, 1962, states that the rest required by Civil Aviation Regulation (CAR)
Section 41.56 (now Section 121.485(b» is limited to only flights meeting the requirements of
Section 121.485(b), not to the flights with fewer than three pilots. Thus, if an outbound Flag
flight (from the US to a foreign location) and the inbound flight consist of crews with at least
three or more pilots and an additional flight crewmember, then the amount of rest required is
twice the amount of flight time for those two segments. However, if during the time that the
flight crewmembers are abroad, two of the pilots conduct part 121 flights among foreign cities
while the other original flight crewmembers remain on the ground, then the flight time for those
two pilots is not counted in the calculation for Section 121.485(b) rest. In calculating the total
121.485(b) rest that is due, the carrier is required to count only those flights or series of flights on
which three or more flight crewmembers and an additional flight crewmember must be on board.

Second, a crew meeting all of the requirements detailed above must receive the rest required by
Section 121.485(b) when it returns to horne base. There appeared to be some confusion that if a
crew were returned to a base that is not its "home base", the crew would not be entitled to the
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Section 121.485(b) rest. This is not true. When the crew eventually returns to its home base, it
must receive the Section 121.485(b) rest. See Legal Interpretation from Ned K. Zartman, dated
November 19, 1971. Sending a crew to another base without the required rest cannot be used to
defeat the purpose of the rule.

Whether a certificate holder is undermining the anti-fatigue safety goals of Section 121.485(b) is
an issue the FAA can examine on a case-by-case basis. For example, if the crew's home base is
Chicago, the certificate holder can have the crew first land at a "gateway" city such as New
York, Boston or Washington and then proceed to Chicago where the flight crew will receive its
rest under Section 121.485(b). But the certificate holder cannot circumvent the safety
underpinnings of the regulation by sending the crew from New York to Dallas to Las Vegas to
Los Angeles and then back to Chicago. If such routing occurs, the FAA would consider issuing
a certificate holder-specific operatjon specification to make sure the flight crew gets its Section
121.485(b) rest within a reasonable period upon returning to the U.S.

Additionally, the FAA has allowed carriers to give pilots the required Section ·121.485(b) rest at
another base in the U.S. You stated in some circumstances it appeared a certificate holder was
providing the 121.485(b) rest at a base that was not the pilots' home base. You stated that some
pilots were seeking additional Section 121.485(b) rest once they returned to their home base.
There is no requirement in the rules to provide Section 121.485(b) rest twice. If the pilots
receive the rest at an alternative base, the certificate holder is not required to provide the rest
again at the pilots' home base. However, the only way a certificate holder does not have to give
the Section 121.485(b) rest at the pilots' home base is if they are given the entire 121.485(b) rest
due at one time, at another base. If all of the rest is not given at an appropriate alternative base,
the pilots must receive the full 121.485(b) rest at their home base. And, the FAA would weigh
the safety impact, if any, of allowing a carrier to give the Section 121.485(b) rest at an alternative
base that was not in the same time zone as the actual home base. Part of the safety features of
the rest rules codified in Section 121.485(b) is not only the amount of rest required - but also the
location of the rest. An important safety feature regarding the location test, from an anti-fatigue
perspective, is the time zone in which the rest is given. Thus, for an enforcement perspective,
rest given in an alternative U.S. city that is also in the same time zone as the crew's·U.S. home
base is more likely to be considered as meeting the anti-fatigue safety underpinning for the
Section 121.485(b) rest requirements. On the other hand, if the carrier provides the rest in an
alternative U.S. city that is one or more time zones away from the U.S. home base for the pilots,
the less likely --- from an enforcement perspective --- the FAA will be willing to accept such rest
as meeting all of the safety features under Section 121.485(b).

We trust this interpretation has answered your questions. This interpretation has been
coordinated with the Air Transportation Division of Flight Standards Service.
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Sincerely, 

~-4~ 
ebecca B. MacPherson 
ssistant Chief Counsel, Regulations Division 
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