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Dear Mr. Fabian: 

This letter responds to your request for an interpretation dated May 4, 2007. You asked for 
an inte1pretation of 14 CFR paii 91 and 61 of the Federal Aviation Regulations with regai·d 
to a scenario that you described as follows: 

You are an ATP/CFII with SE and ME ratings. You are self employed as a contract pilot 
and flight instructor. Customer "A" owns a 4 seat Beech Bonanza and hires you to fly it 
for him and his law fnm; and also hires you to provide flight instrnction to the owner of the 
aircraft. Customer "B" (non-pilot) owns a seven seat Cessna 421 and hires you to fly it for 
his personal transpo1iation. You bill each owner for pilot services at the end of the month. 

As a preliminaiy matter, before we discuss the actual issue you raised, we want to caution 
you. When you fly A and A's law fnm employees on A's aircraft, if A does not 
acknowledge that you ai·e A's direct employee or agent for the flight and does not 
acknowledge that A is liable for your actions or inactions, then A is not assuming 
operational control of the flight. Instead, it would appear that A has hired you for your 
aviation expe1iise to transpo11 A and A 's law fnm employees from point to point. As such, 
you would have operational control of this "compensation or hire" flight. As such you 
would have to be ce1iificated to conduct Part 135 operations. On the other hand, if A 
acknowledges that it has "operational control" of the flights where you ai·e the pilot, such 
that, for example, any negligent act that you commit during that flight operation would be 
the responsibility of A, then there is a better chance that the FAA would find that A has 
operational control of the flight and that such flights could be conducted under Part 91. We 
would use the same type of "operational control" analysis in evaluating your business 
aiTangements with B . 

You present the following scenario in order to raise your issues: Customer "A" wants to 
take 5 members of this staff on a vacation trip. You ask if Customer "A" calls Customer 
"B" and asks to lease his plane, can you fly it without violating part 135 regulations. You 
state that no chai·ges will be made to any passengers and the lease payment will only cover 
direct operating costs of the Cessna 421 . Customer "A" would subsequently be billed for 
your se1vice as his pilot. 
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The facts that you presented are not complete.  Thus, we have to make assumptions and 
respond in a general manner.  As a preliminary matter, you state that you are a self-
employed contract part 91 pilot and flight instructor.  We are assuming that you are not also 
a pilot employee of Customer A or B.   However, we are also assuming that, at a minimum, 
you would be considered A’s agent for the vacation flight and as such, A acknowledges that 
it has “operational control” of the flight and will be held accountable for the acts and 
omissions of its employees and agents (i.e., you) in the operation of the vacation flight.   We 
assume you are asking whether the operation you described can be conducted under 14 CFR 
part 91.501(b)(4) because the flight is a “vacation trip” and neither Customer A or B appears 
to be a corporate entity.  Section 91.501(b)(4)  states that  operations that may be conducted 
under the rules of subpart F of part 91, instead of those in parts 121, 129, 135 and 137 when 
common carriage is not involved (and if the aircraft used is a large or turbo-jet powered 
multi-engine airplane), include  “(f)lights conducted by the operator of an airplane for his 
personal transportation or the transportation of his guests when no charge, assessment, or fee 
is made for the transportation.”  But it is clear that although A’s guests are not paying 
anything for the vacation flight, A is paying for the use of B’s aircraft and A is paying either 
you directly or B for your pilot services.1  If the facts support a finding that either B or you 
have “operational control” of the vacation flight in that A disavows responsibility for and 
liability for the safety of the flight operation and because A would be paying either B or you 
for flying the aircraft to transport people for a vacation, Section 91.501(b)(4) would be 
inapplicable. 
 
In your scenario, Customer A would lease Customer B’s plane and pay the direct operating 
costs of the Cessna 421 for use during vacation trip.  Customer B may dry lease his aircraft 
to others for their use. If the lease is truly a dry lease for a vacation flight of Customer A’s 
employees, Customer A would have to understand that A is assuming operational control 
and responsibility for the operation of Customer B’s aircraft during the vacation flights.  
Also, Customer B’s lease must contain the necessary truth in lending clauses that make 
Customer A aware of the responsibilities of operational control.  See e.g. Section 91.23.   
 
However, if it appears from a pattern or from the evidence in a particular case that Customer 
B is acting in concert with you to furnish B’s aircraft, with you as the pilot, to others as a 
package, the operation or operations would be considered a “for hire” wet lease operation   
In other words, the facts may well establish that B would be providing both the aircraft and 
crew to A for a compensation or hire flight.  In such a situation, it is likely that the FAA 
would find that B has “operational control” and that B must be certificated to conduct Part 
135 operations.  On the other hand, even if the facts demonstrate that B is not providing both 
the aircraft and pilot to A, if the facts establish that A does not consider you its employee or 
its agent for the vacation flight and thus if A would not agree that it is liable for your acts or 
omissions during that flight, then you would be viewed as having “operational control”.  If 

                                                 
1 In your letter, you do not clearly state who is billing A for your pilot services.  You also do not clearly 
indicate whether A would be paying you directly or whether A would be paying B for  your pilot services.  If A 
pays B for your pilot services, we would view the arrangement as a wet lease (not a dry lease) of an aircraft 
from B to A and we would most likely conclude that B has operational control of the vacation flight and that B 
must be certificated to conduct Part 135 operations. 



you are viewed as having operational control and thus are responsible for the safety of the 
flight, then we would find that you need to be certificated to conduct Part 135-operations 
because you would be transporting other people or property for compensation or hire. 

3 

This response _has been prepared .by..C.ecile_.Q~Connor, Attorney in.the Re.gulations.DiYision. 
of the Office of the Chief Counsel and has been coordinated with the Air Transportation 
Division of Flight Standards Service. If you have additional questions regarding this matter, 
please contact us at your earliest convenience at (202) 267-3073. 

Sin~ ~J;V--
Rebecca B. Macton 
Assistant Chief Counsel 
Regulations Division, AGC-200 




