
U.S. Department 
of Transportation 

Federal Aviation 
Administration 

October 12, 2007 

Mr. Mitchell R. Whatley 

Dear Mr. Whatley: 

This responds to your letter dated Febrnru.y 16, 2007 requesting that the Federal Aviation 
Administration (FAA) provide an inte1pretation as to whether applicable regulations require 
pilots operating aircraft under Title 14, Code of Federal Regulations (14 CFR) pa1t 121 to use 
headsets and microphones in the cockpit that have been manufactured under a Technical Standru.·d 
Order (TSO) authorization. In your letter you state that these pilots have been ''using personal 
headsets for many yeru.·s without raising any regulato1y issues." 

Section 21.60 l (b)(l ) of 14 CFR states that a TSO "is issued by the Administrator and is a 
minimum perfo1mance standard for specified ru.t icles (for the pmpose of this subpa1t a1t icles 
means materials, pm.ts, processes, or appliances) used on civil aircraft." TSO-Cl39 establishes 
perfo1mance standards for aircraft audio systems and equipment. This TSO replaces the 
standards previously contained in TSO-C50c for audio selector panels and ru.nplifiers, TSO-C57a 
for headsets and speakers, and TSO-C58a, for aircraft microphones. 

Section 21.60l(b)(2) states that "a TSO authorization (TSOA) is an FAA design and production 
approval issued to the manufacturer of an ru.ticle which has been found to meet a specific TSO." 
A TSOA authorizes a manufacturer to produce an ru.t icle to a TSO standru.·d . An article produced 
pursuant to a TSOA is deemed to meet the specifications of the applicable TSO and is considered 
to be ai1w 01thy. Although an ru.t icle produced pursuant to a TSOA is considered to meet all 
applicable regulations, production under a TSOA does not confer installation eligibility on the 
article. TSO ru.t icles may be installed in a wide variety of aircraft however they may only be 
installed on an aircraft when that aircraft's type design specifies installation of an ru.ticle that 
meets the specific TSO. This may occur in the original type design for the product or as an 
amendment to that type design. 

Ai1wo1thiness standards specified in 14 CFR pa1t 25 do not mandate that transpo1t catego1y 
aircraft be specifically equipped with headsets for their flightcrew. Those standards however, do 
require aircraft to be equipped with "two systems for two-way radio communications, with 
controls for each accessible from each pilot station." This requirement is set fo1t h in 
§ 25.1307(d) . A manufacturer may choose to inco1porate crewmember headsets as pa1t of those 
systems. When a manufacturer chooses to include headsets as pa1t of these systems, such 
equipment must "function properly when installed," as required by§ 25.130l(d), and "must be 
designed to ensure that they perfo1m their intended functions under any foreseeable operating 
condition" as set fo1th in § 25. 1309(a). Additionally, the equipment must meet the fire protection 
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test criteria specified in § 25.853(a) and the fire protection requirements of § 25.869(a).  The 
aircraft’s ventilation system must also meet the requirements of § 25.831 in the event of any 
probable failure conditions of the equipment.  If a manufacturer chooses to install headsets in 
order to meet these airworthiness standards, the headsets are only required to meet the applicable 
airworthiness standards.  Compliance with the performance standards specified by an applicable 
TSO is only required if specified by the type design.  

A manufacturer is not required to install flightcrew headsets in an aircraft certificated in 
accordance with part 25.  The manufacturer may choose to meet applicable airworthiness 
standards through the installation of other equipment (e.g. speakers and microphones).  The type 
design for a particular aircraft therefore may or may not include the installation of a headset that 
meets a TSO.  An aircraft manufacturer may deliver an aircraft in which crewmember headsets 
are installed as part of its type design or the manufacturer may deliver an aircraft in which the 
type design does not require the installation of flight crewmember headsets.  When the type 
design for a particular aircraft specifies that a headset meeting a specific TSO be installed, an 
operator may not replace that headset with a headset that does not meet the specified TSO unless 
specific action is taken to change the type design for the aircraft.  Absent such action, the aircraft 
would not meet its type design and would be considered unairworthy.  

When a manufacturer delivers an aircraft that meets applicable airworthiness standards, yet is not 
equipped with headsets (often at the request of a customer), the use of  individual headsets by the 
flightcrew would not render the aircraft unairworthy provided the aircraft continues to be  
equipped in accordance with its type design.  Operating an aircraft using a headset not specified 
in the aircraft’s type design as a replacement for an article required by the aircraft’s type design 
would, however, render the aircraft unairworthy.    

There is no specific requirement that aircraft operating under 14 CFR part 121 be equipped with 
headsets or that flight crewmembers use headsets produced under a TSOA.  Persons operating an 
aircraft under 14 CFR part 121, however, should note that certain operating requirements of that 
part may restrict the ability of a flight crewmember to use a headset as a replacement for an 
article required by the aircraft’s type design.  Sections 121.318 and 121.319 prohibit a person 
from operating an airplane with a seating capacity of more than 19 passengers unless it is 
equipped with a public address system and crewmember interphone system approved in 
accordance with    § 21.305.  Equipping an aircraft with a headset that functions as part of either 
system when that headset is not approved under such provisions (typically under the type 
certification procedures for the aircraft or under a TSOA) would be considered a violation of the 
regulations.  Use of a non-approved headset to supplement the operation of an aircraft equipped 
in accordance those regulations would not, however, be considered a regulatory violation.  
Additionally, the regulations do not prohibit an air carrier from specifying in its manual that flight 
crewmembers use only specific headset models when operating an aircraft.              

The FAA is particularly concerned, however, that Active Noise Reduction (ANR) headsets 
and headset adapters used by flight crewmembers that rely on battery power are subject to 
failure when internal or externally connected batteries discharge under normal use.  These 
headsets therefore may not be capable of providing the continuous, uninterrupted 
communications capability necessary for the safe operation of aircraft.  Such failures can 
occur without the awareness of flight crewmembers and may result in the flight 
crewmember’s inability to communicate with air traffic control, operate the aircraft’s public 
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crewmember's inability to communicate with air traffic control, operate the aircraft's public
address system, and communicate with other flight crewmember or flight attendant stations.
Aircraft equipped with ANR headsets which rely on batteries to provide flight crewmembers
with the capability of communicating with air traffic control, crewmembers, or passengers
must be capable of providing uninterrupted communications as required in § 121.318 and
121.319. Any failure of the headset to provide this communication capability due to loss of
power would be contrary to the provisions of § 25. 1309(a).

ANR headsets installed in aircraft to meet operational requirements of §§ 121.318 and
121.319 must be FAA approved under the provisions of 14 CFR § 21.305. This approval can
be achieved by meeting the performance standards specified in TSO-C139, TSO-C57 and
TSO-C58 if applicable, or the performance standards required to be met by a design approval
holder during the certification process. Appendix D ofRTCA/DO-214 "Audio Systems
Characteristics and Minimum Operational Performance Standards for Aircraft Audio Systems
and Equipment," which sets forth the functional qualifications for headsets in applicable
TSOs states that an ANR system "must immediately revert to an acceptable passive mode of
operation if power is lost or the system fails. The headset audio should not be lost during the
reversion from active to passive operation." ANR headsets that cannot meet this standard
cannot "perform their intended functions under any foreseeable condition" as required by
§ 25.1309(a). ANR headsets required by the aircraft's type design therefore must not fail in a
manner to preclude continued safe flight and landing by failing to provide continuous
communications capability.

This response has been coordinated with the Air Transportation Division (AFS-200) and the
Aircraft Maintenance Division (AFS-300) of the Flight Standards Service and the Aircraft
Engineering Division (AIR-1 00) ofthe Aircraft Certification Service at FAA Headquarters.

Should you have any additional questions on this matter, please contact Paul Greer at (202)
267-3073.

Sincerely,

p~r¥JL
Rebecca B. MacPherson
Assistant Chief Counsel for Regulations
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ANR headsets installed in aircraft to meet operational requirements of§§ 121.318 and 
121.319 must be FAA approved under the provisions of 14 CFR § 21.305. This approval can 
be achieved by meeting the performance standards specified in TSO-C139, TSO-C57 and 
TSO-C58 if applicable, or the performance standards required to be met by a design approval 
holder during the certification process. Appendix D ofRTCA/DO-214 "Audio Systems 
Characteristics and Minimum Operational Performance Standards for Aircraft Audio Systems 
and Equipment," which sets forth the functional qualifications for headsets in applicable 
TSOs states that an ANR system "must immediately revert to an acceptable passive mode of 
operation if power is lost or the system fails. The headset audio should not be lost during the 
reversion from active to passive operation." ANR headsets that cannot meet this standard 
cannot "perform their intended functions under any foreseeable condition" as required by 
§ 25.1309(a). ANR headsets required by the aircraft's type design therefore must not fail in a 
manner to preclude continued safe flight and landing by failing to provide continuous 
communications capability. 

This response has been coordinated with the Air Transportation Division (AFS-200) and the 
Aircraft Maintenance Division (AFS-300) of the Flight Standards Service and the Aircraft 
Engineering Division (AIR-100) of the Aircraft Certification Service at FAA Headquarters. 

Should you have any additional questions on this matter, please contact Paul Greer at (202) 
267-3073. 

Sincerely, 

p,{/ft_ f- 1/✓L 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel for Regulations 




