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does so, the data specified, and the method, technique, or practice contained therein, may be 
acceptable to the Administrator.   However, unless the method, technique, or practice prescribed  
by a manufacturer is specifically mandated by a regulatory document, such as an Airworthiness 
Directive, its contents are not mandatory.     
 
Your specific question concerns the application of a service bulletin issued by an engine 
manufacturer to an inspection item required by 14 C.F.R. part 43, appendix D, “Scope and Detail  
of Items (As Applicable To The Particular Aircraft) To Be Included In Annual And 100 Hour 
Inspections.”   The inspection item at issue is at paragraph (d)(3) of the appendix, which states:   
 

(d)   Each person performing an annual or 100-hour inspection shall inspect  
(where applicable) components of the engine and nacelle group as follows:      
 
 *  *  *  *  *  
 
    (3)   Internal engine—for cylinder compression and . . . .   If there is weak  
cylinder compression, for improper internal condition and internal improper  
tolerances.    
 

According to your inquiry, on March 28, 2003, Teledyne Continental Motors (TCM) issued 
Service Bulletin SB03-3, titled “Differential Pressure Test and Borescope Inspection for 
Cylinders.”   As you stated, the service bulletin “transmits TCM’s current guidance concerning 
how differential pressure tests (compression tests) of cylinders are to be done on TCM engines, 
and supersedes TCM’s previous guidance on the subject (service bulletin M84-15).”   You note 
that a major difference between the two service bulletins is that the later bulletin requires that a 
borescope inspection be done in conjunction with the differential pressure test.   The above-
referenced paragraph of appendix D, though requiring an inspection for improper internal 
condition and tolerances if the compression test shows weak cylinder compression, does not 
specify a particular method for doing so, i.e., it does not require a borescope inspection as the 
means for determining the internal condition of the cylinders.   Other methods could be used, for 
example, cylinder disassembly and inspection.   In fact, if no weak cylinder compression is 
observed, no further cylinder inspection is required under that paragraph of appendix D.    
 
In your example, although it would be good practice in view of the manufacturer’s 
recommendation to do a borescope inspection, its performance would not be required.   If the 
borescope inspection were not performed, the engine inspection would nevertheless have to meet 
the criteria specified in section 43.13(a), i.e., it would have to be done in accordance with the 
“methods, techniques, and practices prescribed in the current manufacturer’s maintenance manual 
or Instructions for Continued Airworthiness prepared by its manufacturer, or other methods, 
techniques, and practices acceptable to the Administrator.”   No violation of the regulation would 
be incurred if the borescope inspection were not performed provided the engine inspection was 
accomplished using methods, techniques, and practices acceptable to the Administrator.    
 
A contrary result would lead to serious legal objections.   It would mean that our regulations 
effectively authorize manufacturers to issue “substantive rules,” as that term is used in the 
Administrative Procedures Act (APA), i.e., it would enable them to impose legal requirements on  
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the public.   This would be objectionable for at least two reasons.   First, the FAA does not have 
authority to delegate its rulemaking authority to manufacturers.   Second, “substantive rules” can  
be adopted only in accordance with the notice-and-comment procedures of the APA, which does 
not apply to manufacturers.    
 
In sum, the fact that “’TCM requires a cylinder borescope inspection . . . ,’” does not make the 
borescope inspection mandatory from a regulatory perspective.   If TCM were to incorporate this 
inspection into its current maintenance manual or Instructions for Continued Airworthiness and if 
compliance with either of those documents were specifically mandated by regulation, or the FAA 
were to incorporate SB03-3 into an AD or some other regulatory document, then the borescope 
inspection would become mandatory.    
 
We hope the above answer responds to your needs.   
 
Sincerely,  
 
 
 
 
Rebecca MacPherson   
Assistant Chief Counsel for Regulations   
Office of the Chief Counsel   
 
 
 
 
 
 
 




