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We point out that flight time accrued under actual or simulated instrument conditions that a 
pilot seeks to apply towards the cross-country flight time requirement of subsection (d)(1) 
must meet the definition of cross-country time set forth in subsection 61.1(b)(3)(ii).  
Namely, the flight must involve a landing at an airport at least 50 nautical miles straight-line 
distance from the original point of departure.  While it is possible that some portion of a 
pilot’s 40 hours of flight time under actual or simulated instrument conditions also would 
qualify as ‘cross-country time’, it is rather unlikely that all of your hours would be 
accomplished as part of cross country flying.  In a typical training schedule, a pilot would be 
trained for a number of hours in basic instrument flying techniques prior to beginning cross-
country flights under actual or instrument flying conditions.  Thus, we believe the scenario 
described is unrealistic because it presumes that all instrument training, including the 
instruction in basic instrument flying techniques, would be conducted as a component of 
cross-country flights.  
 
We trust this interpretation has answered your questions.  This letter was prepared by 
Naveen Rao, Attorney, Office of the Chief Counsel and coordinated with the Flight 
Standards Service. 
 
 
Sincerely, 
 
 
 
Rebecca B. MacPherson 
Assistant Chief Counsel, Regulations Division 
   
 




